|
Obecny czas: 17 Maj 2025, 07:24
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
mrówkojad |
#120867 Wysłany:
01 Maj 2008, 19:19; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Sz-n Rejestracja: 21 Kwi 2008, Posty: 22
|
kakbar, dobra konstrukcja =]
ja dałem stały montaż

|
|
Góra |
|
 |
|
|
Tezet1956 |
#120880 Wysłany:
01 Maj 2008, 20:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Beskid Wyspowy Rejestracja: 24 Paź 2007, Posty: 992
|
mrówkojad napisał(a): kakbar, dobra konstrukcja =] Ale bardzo niezgodna z zasadami montażu anten. Ciekawe jak tam wygląda SWR.
_________________ Punto I 1,2 75 KM SX MPI '94
Punto II 1,2 60 KM MPI '01
Suzuki Grand Vitara 2,5 V6 144 KM '04
|
|
Góra |
|
 |
kakbar |
#123257 Wysłany:
08 Maj 2008, 20:05; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Międzybrodzie Rejestracja: 06 Lut 2008, Posty: 13
|
SWR od 1.1 do 1.3 na "19" 1.2
|
|
Góra |
|
 |
Tezet1956 |
#123561 Wysłany:
09 Maj 2008, 13:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Brdzo wątpię w taki pomiar. Taki SWR trudno uzyskać przy masztowej antenie 5/8 fali, a na takim kikucie jeszcze zamontowanym w polu ekranowanym karoserią jest wprost nieprawdopodobne.
Zwłaszcza, że anteny samochodowe mają wyjątkowo niską sprawność.
|
|
Góra |
|
 |
kakbar |
#123613 Wysłany:
09 Maj 2008, 17:31; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Widze, że kolega sie na wszystkim świetnie zna bo wszedzie pełno wypowiedzi z jego udzialem. Podziwiam wiedze tylko wiecej wiary. Ten "kikut" jak został nazwany ma swoje dobre strony! Jego firma mówi sama za siebie. Forum jest do wymiany doświadczeń wiec może jakas propozycja miejsca stałej anteny? Jakieś fotki?
|
|
Góra |
|
 |
Tezet1956 |
#123746 Wysłany:
09 Maj 2008, 23:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Wystarczy otworzyć pierwszy z brzegu podrecznik o CB, żeby dowiedzieć się iż najlepszym miejscem do instalacji anteny nadawczo-odbiorczej jest środek dachu samochodu, gdyż tylko to miejsce gwarantuje doskonałe stworzenie "uziemienia pozornego", gwarantuje dookólną charakterystykę promieniowania. Anteny samochodowe o konstrukcji skróconej wymagają znaczących elementów kompensujących czynnik skrócenia i dla tego konieczne jest stworzenie najlepszych warunków zastępujących grunt, aby elementy kompensujące skrócenie anten (cewka) miały jak najmniejszy wpływ na sprawność anteny.
Dodatkowym czynnikiem wpływającym na sprawność anteny i zasięg CB jest wysokość montażu anteny, im wyżej, tym lepiej.
Stosując twoje rozwiązanie niedługo ktoś wpadnie na pomysł zainstalowania anteny pod samochodem
kakbar napisał(a): Ten "kikut" jak został nazwany ma swoje dobre strony! Jego firma mówi sama za siebie. Pisząc kikut miałem na myśli anteny samochodowe, będące namiastką prawdziwych anten stacjonarnych o długości prawie 7 metrów i dysponujących dużo lepszymi parametrami i to niezależnie od firmy jaka je wyprodukowała (Maas, Lemm, Sirtel, Pan, Albrecht, Stabo itd.)
|
|
Góra |
|
 |
kakbar |
#123783 Wysłany:
10 Maj 2008, 10:14; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Zgodze sie oczywiście z całościa wypowiedzi. Ale punto jest tym modelem który nie bardzo ma miejsce na antene przykręcana na stałe. No chyba że chcemy przykręcić do dachu, ale ja nie chce niszczyc nadwozia. Moze sie to wydać dziwne ale miałem antene Sirio oraz druga Hustler (obie nie najlepszych producentow) na dachu i nie dawały takiej przyjemności z CB w aucie jak ta co mam obecnie. Kolejną sprawą antena 170cm od dachu w gore to gdzie ja sie do garażu zmieszcze  Ja osobiście jestem zadowolony i polecam podobne rozwiazanie no moze z lewej strony, co tez zamierzam zmienic. A co do stacjonarnych anten to chyba minie jeszcze pare lat zanim bedziemy mogli je porownac z samochodowymi ( o ile wogole bedziemy mogli) Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
mrówkojad |
#124931 Wysłany:
13 Maj 2008, 15:06; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Tezet1956 napisał(a): Wystarczy otworzyć pierwszy z brzegu podrecznik o CB, żeby dowiedzieć się iż najlepszym miejscem do instalacji anteny nadawczo-odbiorczej jest środek dachu samochodu, gdyż tylko to miejsce gwarantuje doskonałe stworzenie "uziemienia pozornego", gwarantuje dookólną charakterystykę promieniowania.
jasne że tak jest, tylko ze:
- montując antenę tak jak kakbar powodujemy jedynie, że pracuje trochę gorzej (skrócona) i bardziej kierunkowo (niesymetryczne umiejscowienie w stosunku od świętego środku dachu); strata przy umiejscowieniu w tylnym narożniku dachu to - 1dB z tego co pamiętam (ale może źle pamiętam).
- w punto (przynajmniej I) porządny montaż na dachu nie wchodzi w grę - wciskając małym palcem blachę na środku dachu zastanawiałem się, jak ta tektura bez strat własnych utrzyma antenę która waży 0,4 kg.
73
|
|
Góra |
|
 |
Tezet1956 |
#124932 Wysłany:
13 Maj 2008, 15:12; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
mrówkojad napisał(a): - montując antenę tak jak kakbar powodujemy jedynie, że pracuje trochę gorzej (skrócona) i bardziej kierunkowo (niesymetryczne umiejscowienie w stosunku od świętego środku dachu); strata przy umiejscowieniu w tylnym narożniku dachu to - 1dB z tego co pamiętam (ale może źle pamiętam).
Tak to ty masz zamontowaną, a kakbar ma zamontowaną zupełnie gdzie indziej.
|
|
Góra |
|
 |
mrówkojad |
#124935 Wysłany:
13 Maj 2008, 15:21; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Tezet1956 napisał(a): mrówkojad napisał(a): - montując antenę tak jak kakbar powodujemy jedynie, że pracuje trochę gorzej (skrócona) i bardziej kierunkowo (niesymetryczne umiejscowienie w stosunku od świętego środku dachu); strata przy umiejscowieniu w tylnym narożniku dachu to - 1dB z tego co pamiętam (ale może źle pamiętam). Tak to ty masz zamontowaną, a kakbar ma zamontowaną zupełnie gdzie indziej.
nie, piszę o tym, jak ma założoną kakbar. Moja antena jest z tyłu dachu na środku, i nie chowa się poniżej jego płaszczyzny.
|
|
Góra |
|
 |
Tezet1956 |
#124939 Wysłany:
13 Maj 2008, 15:34; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
To ja nie miałem żadnych zastrzeżeń do twojego montażu. Często ze wzgledu na konstrukcję dachu trzeba zrezygnować z ideału, ale u ciebie to niewiele odbiega od tego.
|
|
Góra |
|
 |
mrówkojad |
#124946 Wysłany:
13 Maj 2008, 15:55; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Tezet1956 napisał(a): To ja nie miałem żadnych zastrzeżeń do twojego montażu no rozumiem, dlatego odniosłem się do tego co pisałeś o patencie kakbara - jego montaż powoduje po prostu pogorszenie właściwości odbiorczo-nadawczych i tyle. Można to porównać do montażu na uchwycie bagażnikowym w sedanie - antena jest częściowo "zakryta" przez kabinę pasażerską. Ponieważ jednak ma konkretną długość bata, a i antenę nie za 30 pln z lidla, to działa jak trzeba i użytkownik zadowolony - najważniejsze. Tezet1956 napisał(a): Stosując twoje rozwiązanie niedługo ktoś wpadnie na pomysł zainstalowania anteny pod samochodem
na forum cbradio.pl widziałem fotkę, gdzie gość miał antenę na uchwycie na haku holowniczym (albo gdzieś na takiej wysokości) - teoretycznie kiepskie rozwiązanie pracowało podobno całkiem nieźle.
73
|
|
Góra |
|
 |
adasiek6510 |
#126340 Wysłany:
18 Maj 2008, 10:56; Temat postu: Re: radio |
|
 |
Złośliwiec i kłamca |
 |
Imię: Adam
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Rybnik Rejestracja: 30 Gru 2007, Posty: 1019 Pomógł: 1
|
janusz26 napisał(a): Koledzy a gdzie macie zamontowane radyjko w swoich autkach bo ja nie wiem gdzie go zamontować....na razie jest wciśnięte miedzy siedzenia przednie ale nie ładnie to wygląda!!!!
ja w swoim kropku wykrecilem popielniczke i zamiast tego mam cb
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|