|
Obecny czas: 03 Maj 2025, 06:20
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 2 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
lukjez |
#784256 Wysłany:
10 Wrz 2015, 21:40; Temat postu: Zapach spalin przy odpalaniu na "średnio ciepłym silniku" |
|
 |
Forumowicz |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
|
Witam. W moim GP 1.4 (77KM, przebieg 162 tys. km) zauważyłem, że gdzieś od miesiąca( auto mam od 1.5 roku), zaraz po odpaleniu silnika czuć zapach spalin/nieprzepalonej benzyny zaciągany przed dmuchawe do środka. Najciekawsze jest to, że owy problem nie występuje przy zimnym, ani przy rozgrzanym silniku, a tak gdzieś kilka minut po wyłączeniu silnika i po ponownym uruchomieniu. Czyli wtedy, gdy silnik zaczyna stygnąć. Tłumacze to moze tym, że wtryskiwacze wtryskują benzyne jakby na zimny silnik, czyli ze zwiększonym strumieniem, a ten jeszcze jest ciepły, no i dlatego nie wszystko się wypala idzie "bokami". Zapach wydobywa się około 15-20 sekund, i potem jest już ok. Sprawdziłem wężyk odmy idący od silnika do filtra powietrza i nie wyglądał mi na sparciały czy też popękany. Czy wie ktoś co to może być? Nie jest to może pilny problem, ale dosyć mnie to irytuje.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
karasek38 |
#784367 Wysłany:
13 Wrz 2015, 13:05; Temat postu: Re: Zapach spalin przy odpalaniu na "średnio ciepłym silniku |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Robert
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Ostroróg Rejestracja: 29 Wrz 2012, Posty: 1004 Pomógł: 4
|
Skoro wcześniej tego nie zauważałeś to raczej nie jest oznaka, że "tak powinno być"  Skoro czuć zapach spalin to może oznaczać nieszczelność w układzie wydechowym. Ja bym wjechał na kanał lub jakiś najazd i obejrzał jak wygląda wydech od kolektora aż do łącznika elastycznego. Najlepiej, żeby ktoś był w aucie i przegazowywał, wtedy łatwiej będzie można ustalić źródło problemu.
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 2 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|