|
Obecny czas: 24 Kwi 2025, 05:57
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
woski87 |
#798836 Wysłany:
01 Mar 2016, 22:21; Temat postu: problem z turbiną, nie równe przyśpieszanie |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Kamil
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
|
Witam, posiadam grande punto 1.4 16v 120 km, t-jet, mam prośbę o pomoc, mój problem leży w turbinie, tzn. zaczęło się od tego że jak jechałem 120 km/h to mi wyłączało turbine i zaświecał sie check engine, mechanik odczytał błędy jako czujnik ciśnienia doładowania był zły więc wymienił za 330zł. po pierwszym teście od razu to samo, 120km/h i przeładowało ale już check się nie świecił. więc pojechałem do innego mechanika bo temu nie ufam, najpierw przejechał się ze mną autem i sprawdzał podczas jazdy ile oczekuje ciśnienia turbo a ile ma dostarczone i od razu powiedział że jest źle, znaczy turbina np. chciała 1,0 mpa a dostawała 520 mpa a wg niego pomiary ile oczekuje i ile dostaje powinny być takie same. stwierdził że albo czujnik ciśnienia doładowania jest do wymiany albo turbina, innej opcji nie ma, a jak mu pokazałem część którą poprzedni mechanik wymienił to stwierdził że to map sensor a nie czujnik ciśnienia masakra!! więc kupiłem na allegro używany czujnik za 110zł wiem że mało ale po prostu do mojego auta nie ma wyboru tych czujników i po tyle stoją te używki a nowy 700zł tylko w aso. zamontował dzisiaj i słabo na początku turbo w ogóle nie szło po paru kilometrach się rozkręciło ale czasem przeładowuje i dodam jeszcze że na starym czujniku i na tym na dwójce ok. 40 km/h auto ma odczuwalne przerwy w przyśpieszaniu ,,rwanie,, i na trójce przy ok. 80km/h tak samo tylko mocniej. Bardzo proszę o pomoc co o tym sądzicie czy ewidentnie wina czujnika, czy jednak turbina, jak to sprawdzić i czy ewentualnie coś innego.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Guttek |
#798837 Wysłany:
01 Mar 2016, 22:26; Temat postu: Re: problem z turbiną, nie równe przyśpieszanie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Abarth Punto Evo
Silnik: 1.4 16V 165KM
Wersja: Sport
Miejscowość: Bielsko-Biała Rejestracja: 31 Gru 2013, Posty: 238 Pomógł: 1
|
a zawor sterowania turbo jest ok?, wezyki cale?
|
|
Góra |
|
 |
lokers |
#798884 Wysłany:
02 Mar 2016, 09:17; Temat postu: Re: problem z turbiną, nie równe przyśpieszanie |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Active
|
Sprawdź dobrze wężyki wszystkie. Świst jakiś słychać przy przyspieszaniu? Mi wywalało auto w tryb awaryjny przy przekroczeniu 120 km/h, to się okazało, że wężyk jeden co leci od turbo ma dziurę  Się przetarł był na mocowaniu. Sprawdź też dolot intercoolera, bo może być pęknięty na dole, przy zderzaku.
|
|
Góra |
|
 |
DeviLL |
#798924 Wysłany:
02 Mar 2016, 16:20; Temat postu: Re: problem z turbiną, nie równe przyśpieszanie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 1.4 16V 155KM
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 13 Sie 2008, Posty: 1336 Pomógł: 7
|
Heh mnie tak faultem strzeliło kiedyś w 1,9jtd jak wjechałem w dużą wodę ,a czujnik sterujący turbem był nisko w zderzaku , jak się osuszył to wróciło do normy  Myślę ,że logowanie auta pokazało by lipny wężyk czy przeładowania. Już nie pamiętam jak w kompie miałem rozkodowane boost-cut-y , ale skoro masz dobry czujnik , dobry map sensor to powinno grać. Chyba ,że masz zjebany zaworek sterujący boostem ? Jego cena to 250-420zł zależnie jaki model i z niego wychodzą 3 przewody. Jak jest częstotliwościowy to można wybadać , wysłuchać czy padaka.
_________________ K&N - 3" - GT1446 - 3" DP - sport kat 100cpsi - 2,5" 310ccm CorsaOPC , 550x180x65 fmic
209KM@5650rpm & 289Nm@3915rpm by cinsoft.pl & moto-race.pl
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|