|
Obecny czas: 01 Lis 2024, 02:36
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Ostryy |
#835497 Wysłany:
16 Mar 2018, 22:05; Temat postu: Zawieszenie w sportach. |
|
|
Sympatyk kropek |
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Sport
Województwo: wielkopolskie [P]
|
Witam szybkie pytanko. Rozchodzi się o GP wersja wyposażenia sport. Jaki tam jest zawias? Czy przednie mcpersony są inne niż w wersjach powiedzmy niesportowych? Sprężyny niższe ? Amortyzatory inny skok ? Przy okazji jeszcze czymś sport się różni poza tym o czym wiem czyli : Progi, tylna lotka, chromowana końcówka wydechu z wcięciem w zderzaku, ciemne halogeny, przyciemnione szyby, felgi 17, fotele kubełkowe, obszycia ze skóry we wnętrzu, rozbudowana opcja city.
|
|
Góra |
|
|
|
|
cedec1 |
#835566 Wysłany:
18 Mar 2018, 19:26; Temat postu: Re: Zawieszenie w sportach. |
|
|
Klubowicz |
|
Imię: Krzysztof
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Nowy Targ Rejestracja: 02 Lis 2011, Posty: 2265 Pomógł: 51
|
tak inne są sprężyny oraz amortyzatory , tarcze są z tyłu zamiast bębnów ,większe koła
a o co chodzi z tą rozbudowaną opcją CITY bo tego nie wiedziałem że w sportach coś tam pozmieniali ?
_________________ topic57539.html <---- moje Grande Punto z rzeszy
|
|
Góra |
|
|
Ostryy |
#835573 Wysłany:
18 Mar 2018, 23:30; Temat postu: Re: Zawieszenie w sportach. |
|
|
Sympatyk kropek |
|
W wersjach sport CITY dodatkowo zwiększa także responsywność pedału gazu. Czyli auto ma mniej czuly pedał gazu tak by jazda była bardziej komfortowa. Odnośnie tych sprężyn ze sporta i amortyzatorach to jakies zamienniki czy tylko ASO?
|
|
Góra |
|
|
MarianKoniuszko |
#835585 Wysłany:
19 Mar 2018, 10:24; Temat postu: Re: Zawieszenie w sportach. |
|
|
Puntoświr |
|
Imię: Artur
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Dynamic
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: Szczecin Rejestracja: 08 Maj 2016, Posty: 365 Pomógł: 8
|
Co do amorów, to nie jestem pewien na 100%, czy w Sporcie są inne. Ale sprężyny na pewno (ale tylko z przodu). Takie są numery i wymiary wg. epera: - 365mm / 11.25mm w wersjach Dynamic/Emotion/Active nr kat. 51812161 - 349mm / 11.5mm w wersji Sport/Energy(Racing) nr kat. 51812165 Tak więc różnica długości wynosi 16mm i 0,25mm grubości. Co do zamienników - jak już zmieniać, to napiszę to samo, co mi napisano kiedyś: najlepiej od razu iść w nieco większe obniżenie. Ja mam zestaw: amortyzatory Sachs (zamienniki seryjnych) + sprężyny Eibach ProKit (-30mm) i mogę z czystym sumieniem polecić taki zestaw każdemu. Ogromna poprawa stabilności w zakrętach i przy większych prędkościach, kosztem troszkę mniejszego komfortu. Z pozostałych różnic, to jeszcze kiedyś wyczytałem w książce "Grande Punto - Sam naprawiam", że wersje Sport i Racing(Energy) miały grubszy drążek stabilizatora o cały 1mm. Ale nie wiem ile w tym prawdy
_________________ Grande Punto 1.4 16V Starjet Dynamic Blue&Me 2009r. + ESP/ASR/Hill Holder, światła przeciwmgielne, podłokietnik Dołożone: tylne czujniki parkowania, tempomat, lotka, nakładki progowe, lusterko fotochromatyczne, oświetlenie Submarine
|
|
Góra |
|
|
Ostryy |
#835675 Wysłany:
21 Mar 2018, 01:14; Temat postu: Re: Zawieszenie w sportach. |
|
|
Sympatyk kropek |
|
No i to są konkrety, dzięki kolego. Przy tak znikomej różnicy w sprężynie myślę że amorki siedzą te same.
[ Dodano: 21 Mar 2018, 00:14 ]
Znalazłem jeszcze sprężyny Kayaba które są dedykowane do T-Jeta i mają jeszcze mniejszą długość i są grubsze : Grubość 1 [mm]: 11,75 mm Ciężar [kg]: 1,66 kg Długość [mm]: 336 mm Czy możliwe ze np. T-jet miał jeszcze niższe zawieszenie niż sporty ze Star Jetem?
|
|
Góra |
|
|
crea |
#836240 Wysłany:
04 Kwi 2018, 14:37; Temat postu: Re: Zawieszenie w sportach. |
|
|
Sympatyk kropek |
Imię: Krystian
Silnik: 1.4 16V 95KM
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 22 Mar 2017, Posty: 27
|
Cytuj: Czy możliwe ze np. T-jet miał jeszcze niższe zawieszenie niż sporty ze Star Jetem T-Jet ma cięższy przód, efektem tego, będziesz miał WIĘKSZY prześwit w StarJecie
|
|
Góra |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|