|
Obecny czas: 26 Kwi 2025, 03:02
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Skitarius |
#847363 Wysłany:
23 Kwi 2019, 13:37; Temat postu: Osiowanie proxy - nie działa zamek centralny. |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Oleksandr
Samochód: Punto Evo 3d
Silnik: 1.4 16V 105KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
|
Otoż, mam Evo z 2010 roku 3 drzwi Sport z Blue&me. Chciałem wymontować blue&me i zamienić na zwykłego AUXa - jak wiadomo, po tym trzeba zrobić osiowanie proxy. Zanim zacznę to robić spróbowałem zrobić samo osiowanie dla sprawdzenia. Robiłem to za pomocą AlfaOBD na androida - sciągnąłem APK - i żółtej przejściówki. Błędów żadnych nie wywalało - ale teraz nie działa mi zamek centralny i bagażnika, w ogóle. Również z klucza, z przycisku z kluczykiem kolo radia, z logo fiat na klapie, i automatycznie po osiągnięcu 25 km/h. Po wciśnięciu po prostu nic się nie dzieje. Co ciekawe, w parametrach kompa widac że wciśnięcia wszystkich przycisków on rejestruje. Również da się otworzyć/zamknąć drzwi za pomocą AlfaOBD. Bagażnik się otwiera wyłącznie od wewnątrz przez tylne fotele. Pomocy! 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Złośnik |
#847418 Wysłany:
26 Kwi 2019, 14:35; Temat postu: Re: Osiowanie proxy - nie działa zamek centralny. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
|
No to teraz trzeba wrócić do MESa i zakodować kluczyki od nowa - wszystkie!m (ten mechaniczny też - i ważna uwaga - jeśli nie ukończyłeś etapu programowania WSZYSTKICH kluczy a wcześniej wszystkie usunąłeś z pamięci BCM - nie wyłączaj zapłonu i nie przerywaj połączenia z programem bo gdy usuniesz klucz RM to spokojnie go zaprogramujesz drugi raz ale transponder z klucza mechanicznego raz usunięty z pamięci BCM nie da się ponownie odczytać - jest to możliwe tylko raz.
|
|
Góra |
|
 |
Skitarius |
#847473 Wysłany:
29 Kwi 2019, 17:17; Temat postu: Re: Osiowanie proxy - nie działa zamek centralny. |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzięki. Rozumiem że do tego trzeba code card? I czy może niezakodowany klucz powodywać zupelny brak dzialania zamka centralnego i bagażnika? A nie znasz kogoś na Śłąsku kto może to zakodować? Wołałbym sam tego nie robić, mam tylko jeden klucz i w razie czego boję się będę miał unieruchomione auto.
|
|
Góra |
|
 |
lach.andrzejp |
#847873 Wysłany:
21 Maj 2019, 22:07; Temat postu: Re: Osiowanie proxy - nie działa zamek centralny. |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Andrzej
Samochód: Doblo
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 09 Mar 2019, Posty: 114
|
Przy okazji otwierania bagażnika guzikiem nad radiem. Czy trzeba coś w ustawieniach pojazdu zmienić żeby zaczęło działać?
|
|
Góra |
|
 |
Skitarius |
#847942 Wysłany:
27 Maj 2019, 14:37; Temat postu: Re: Osiowanie proxy - nie działa zamek centralny. |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Jesteś pewny że masz odpowiedne przewody w wiązce? Bo tak rozumiem że wymieniłeś panel z przyciskami nad radiem.
|
|
Góra |
|
 |
lach.andrzejp |
#848015 Wysłany:
30 Maj 2019, 22:29; Temat postu: Re: Osiowanie proxy - nie działa zamek centralny. |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Andrzej
Samochód: Doblo
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 09 Mar 2019, Posty: 114
|
No właśnie wymieniłem, ale te piny które się pojawiły przy panelu z ASR i otwieraniem bagażnika we wtyczce w samochodzie są przewody. Może tylko kilka cm?
|
|
Góra |
|
 |
Skitarius |
#848024 Wysłany:
31 Maj 2019, 11:15; Temat postu: Re: Osiowanie proxy - nie działa zamek centralny. |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Nie, chyba będą. Może trzeba poprzestawiać to w body compie poprzez multiecuscan - ale nie koniecznie to będzie możliwe, ponieważ w fabryce takie połączenie nie występowało. Jako ostatnią miarę można spróbować podpiąc przycisk na desce równolegle z tym na klapie. Może tu być jednak trochę klopotu - n.p. jeżeli jeden zwiera sygnał z masą a drugi - z zasilaniem itd.
Do tematu mojego problemu. Może komuś się przyda. Mam naprawione, przestawili się ustawienia "ilośc drzwi" na 0 i "obecność klapy bagażnika" na "nie". Również trzeba było porejestrować na nowo kluczy.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|