Punto I 176 1.1 55 1995rStary wentylator włączał się gdzieś między połową a 3/4 wskaźnika temperatury, zwykle w cieplejsze dni typu 25 stopni + mocne słońce. Działał nawet chwilę po wyłączeniu silnika. Przez "działanie" rozumiemy, że ostatnio hałasował, jakby nie mógł wystartować i nawet się sklinował. Nowy nie chce właczyć nawet powyżej 3/4, ale w temperaturze ok 20-21 stopni (na złość nie ma pogody).
Wziąłem multimetr, sprawdziłem, że jeden z przewodów między 1 a 2, 2 a 3 oraz 1 a 3 przewodzą. Następnie podłączyłem gniazdo nr 3 do wentylatora, zwarłem styki na wtyczce 2, pod 1 podłączyłem kable multimetra, które następnie dotknąłem do akumulatora. Wentylator chodzi. Sprawdziłem również napięcie na wtyczce 1, ale ani na wyłączonej stacyjce ani na włączonej nie pokazuje napięcia i nawet nie wiem czy powinno przy ok 1/4 wskaźnika temperatury.
Jak mniemam to czujka pod wtyczką nr 2 odpowiada za załączanie i wyłączanie obwodu, ale chyba na wtyczce nr 3 powinno podawać napięcie, może dopiero po osiągnięciu temperatury, czyli de facto za włączanie odpowiadają być może 2 czujniki.
Poczekać na większe ciepło, coś jeszcze mogę łatwo sprawdzić czy jednak finalnie oddać do mechanika/elektryka do sprawdzenia?Możliwe odpowiedzi na możliwe pytania.
1. Auto w zasadzie mechanik, a wymiana wentylatora z obudową była prosta jak wymiana żarówki...
3. Chłodnica jest nowa, termostat, nagrzewnica, również UPG i inne "drobnostki" były wymieniane ok 1,5 roku temu, aby nie rozbierać tego samego 2 razy. Wycieków brak, płyn chłodnicy ma pól roku.
3. Samochód jeździ w zasadzie w terenie wiejskim i małomiejskim, w czasie jazdy wskazówka temperatury jest mniej więcej na 3/8 wysokości, nawet w upały w jeździe po małym mieście nie przekracza połowy. Na starej chłodnicy było z 10-20% wyżej.
4. Zdjęcie jest poglądowe, nie moje, pochodzi z Google grafika/Otomoto
Załącznik:
Komentarz do pliku: 1 - podłączenie do wiązki w sacmohodzie, 2 - czujnik w chłodnicy, 3 - wentylator
punto chlodnica.jpg [ 326.16 KiB | Obejrzany 8240 razy ]