Witam od dłuższego czasu zmagam się z problemem którym jest dziwny dźwięk spod kokpitu (tak mi się wydaje).
Auto to Grande Punto 1.4 16V. Dźwięk występuje przy prędkości 50-70km/h, obroty do 3tysięcy (przy wyższych może być zagłuszone dźwiękiem silnika), więc najczęściej przy wrzuconym 3/4 biegu, ale gdy rozpędzę się do tej prędkości i wrzucę na luz to dźwięk nie znika. Przy niższych prędkościach nic nie słychać, przy wyższych również.
Zostały wymienione już
- poduszka silnika obok alternatora (po lewej stronie),
- poduszka skrzyni biegów (ta dwu częściowa)
- przegub lewy wewnętrzny.
Wymienione części może minimalnie zniwelowały denerwujący dźwięk, ale oceniłbym poprawę na 10%. Opony nowe, koła wyważone (dźwięk występuje zarówno na nowych letnich jak i zimowych oponach). Byłem w wielu stacjach diagnostycznych i padało jedynie podejrzenie usterki skrzyni biegów. Dokładniej jeden z diagnostów podejrzewał łożyska w skrzyni, odesłał mnie do specjalisty od skrzyń który naprawia im skrzynie... jak się później okazało miał taki sam model i stwierdził że w tych modelach skrzynie się nie psują i wskazał na prawą oponę. Wiem że to nie wina opony ani samego koła na 99.9%. Sprawdzaliśmy też łożyska zewnętrzne przy kołach i są bez zastrzeżeń. Byłem z jednym ze specjalistów na jeździe i mówił że luźne/wyrobione łożysko koła brzmi inaczej niż to co u mnie i dawał jakieś 80% że to skrzynia ale ręki sobie obciąć nie dał
. Pytanie czy ktoś z Was miał lub ma podobny problem. Nie wiem czy oddawać auto do mechanika żeby wymienił skrzynie na jakąś inną po regeneracji czy co dalej z tym fantem zrobić...
Wrzucam też link do filmiku na którym słychać w tle denerwujący dźwięk (Od 1:00 utrzymuje stałe obroty i najlepiej to słychać). Dźwięk na nagraniu nie jest jakoś bardzo wyraźny ale za to na żywo dużo bardziej go słychać.
https://youtu.be/AC_Mat_5J-o