|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 14:47
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
rafales83 |
#292072 Wysłany:
24 Wrz 2009, 21:38; Temat postu: Drżenie w samochodzie |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: łodzkie Rejestracja: 29 Mar 2009, Posty: 28
|
Witam
Koledzy w moim kropku zdarzają się nie regularne sytuacje pod czas jazdy kiedy odczuwam drżenie samochodu, a mianowicie zdarza się tak ze jadąc ze stała prędkością np 60km/h przez odcinek 500m na równej drodze w samochodzie odczuwalne jest drżenie, nie drży kierownica, tylko można powiedzieć ze fotel kierowcy na którym siedze wydaje mi się że to drżenie ma źródło w prawej przedniej części samochodu. Koła są wyważone czy może mieć na to wpływ guma która wyważa przednią prawą półoś?
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Manfred |
#292202 Wysłany:
25 Wrz 2009, 08:07; Temat postu: Re: Drżenie w samochodzie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: mazowieckie [W]
|
rafales83 napisał(a): Witam Koledzy w moim kropku zdarzają się nie regularne sytuacje pod czas jazdy kiedy odczuwam drżenie samochodu, a mianowicie zdarza się tak ze jadąc ze stała prędkością np 60km/h przez odcinek 500m na równej drodze w samochodzie odczuwalne jest drżenie, nie drży kierownica, tylko można powiedzieć ze fotel kierowcy na którym siedze wydaje mi się że to drżenie ma źródło w prawej przedniej części samochodu. Koła są wyważone czy może mieć na to wpływ guma która wyważa przednią prawą półoś? Pozdrawiam
No ale moment jak mowisz że to jest na odcinku to może jest to zwinięty asfalt a nie Kropek  ?
_________________ Przygarnij KROPKA  topic8320.html
|
|
Góra |
|
 |
giero19 |
#292905 Wysłany:
27 Wrz 2009, 10:52; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 86KM
Wersja: HLX
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 23 Lut 2008, Posty: 220
|
Stary to że wyważyłeś koła to jeszcze nic, a sprawdzałeś czy równo masz starty bieżnik?? a może być też tak ze masz opony zwichrowane
_________________ Punto 2 - 1.2 16V HLX
|
|
Góra |
|
 |
Kufell |
#293006 Wysłany:
27 Wrz 2009, 15:11; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: SX
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 06 Wrz 2008, Posty: 578 Pomógł: 3
|
-nie równo starty bieżnik jak wspominał już kolega 'giero19'
-opony źle wyważone (zdarza się)
-wiek opon (jakość gumy)
Góra |
|
 |
rafales83 |
#293890 Wysłany:
29 Wrz 2009, 20:13; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Opony to Dębica są z 2008 roku równo się zużywają, a może to poduszki pod silnikiem? mam wrażenie jakby silnik nie równo pracował (ja bym to określił jako stukanie nie wiem czy dobrze to określiłem) ale obroty nie falują.
|
|
Góra |
|
 |
639 |
#293892 Wysłany:
29 Wrz 2009, 20:18; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: PL -SB / NL-Rott Rejestracja: 07 Lip 2008, Posty: 1416
|
najprosciej to zamien kółka miejscami przód na tył a tył na przód i przejedz jeszcze raz zeby wykluczyc narazie same koła.
_________________ Było Punto II 1.9 DS 2001 topic9241.html Bylo Punto Classic 2010 topic24657.html Jest Punto EVO 2010 topic47874.html
|
|
Góra |
|
 |
rafales83 |
#305530 Wysłany:
05 Lis 2009, 22:27; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Problem nadal występuje, koła są O.K. wykluczam je jakoby one mogły być przyczyną drżenia. Może drżenie pochodzi od silnika, bo zauważyłem że na rozgrzanym silniku trochę nie równą prace, tzn obroty się trzymają na 750 ale odnosi się wrażenie jakby silnik trochę spadał z obrotów i doregulowywał do tych 750, wskazówka obrotomierza nie zmienia wskazania. Ten przypuszczalny objaw spadku obrotów jest bardziej odczuwalny na gazie na benzynie w znacznie mniejszym stopniu. Co to jest spalanie stukowe?
|
|
Góra |
|
 |
fajgi |
#305706 Wysłany:
06 Lis 2009, 18:06; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: ukaszeeeekk
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Brodnica-> CBR Rejestracja: 05 Sty 2009, Posty: 1252
|
Podczas spalania stukowego w momencie zapłonu iskra zapala mieszankę w okolicy świecy, co powoduje jednocześnie sprężenie pozostałego ładunku w komorze spalania. Wzrost ciśnienia oraz podwyższona temperatura wywołuje samozapłon i gwałtowne spalenie się mieszanki w przeciwległym końcu komory. Proces ma charakter detonacyjnej reakcji łańcuchowej i spalanie następuje nieprawidłowo, z wielokrotnie większą prędkością przekraczającą 1000 m/s. Wywołuje to charakterystyczny stuk. Spalanie stukowe znacznie obciąża cieplnie oraz mechanicznie tłok, korbowód i inne elementy silnika.
_________________ Twardo i nisko...jak mówi Pismo... Ojciec niestety kupił Goilfa MK IV, bo kropka skasował mu gówniarz....a ja obecnie. Polo 6N mojego projektu
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|