You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 14 Cze 2025, 21:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #732804 Wysłany: 06 Cze 2014, 15:33; 
 Temat postu: Wpływ braku czujnika temp. zewnętrznej na działanie klimy?
Sympatyk kropek

Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Cześć,
jako że w końcu znalazłem 'swojego' kropka, to wraz z nim pojawiły się pierwsze problemy :)
Pomijam 'buczenie' przy obciążeniu (poduszka silnika do wymiany) i inne drobnostki (które zapewne będą pojawiały się w odpowiednich tematach, jeśli nie znajdę rozwiązania na forum wśród już obecnych treści) - w końcu to autko używane, więc coś popsute musi być :)

W tym temacie mam proste pytanie, które zresztą już zadałem ;)
Czy brak czujnika temperatury zewnętrznej ma jakiś wpływ na działanie klimatyzacji manualnej?
Niestety w moim kropku pod lusterkiem jest dziurka, z której jak podejrzewam powinien wystawać 'dzyndzel', a w nim termometr. Przynajmniej tak wygląda to w Lybrze.
Niestety takowy nie wystaje, a na wyświetlaczu widać: --°C
Bo zresztą co ma być innego widać, skoro komuś się ten czujnik przydał ;-)
Jednak czy brak tego czujnika ma wpływ na działanie klimatyzacji manualnej? W Klimatroniku wiem, że ma i to duże znaczenie (w Lybrze mi kiedyś padł i były niezłe jaja), ale czy w przypadku klimatyzacji manualnej też odczyt wartości z tego termometru jest wymagany?

Gdy przycisnę przycisk klimy, zaświeca się, ale nie chłodzi. Oczywiście być może muszę klimę nabić, bo nie wiadomo kiedy poprzedni właściciel robił to ostatni raz, ale może to właśnie brak termometru powoduje, że klima nie chłodzi?

Z góry dzięki za podpowiedź :) Jeśli ktoś akurat dłubie przy lusterku, to niech odepnie na chwilkę ten termometr i podpowie, czy mu klima chodzi bez niego :)

Post #732811 Wysłany: 06 Cze 2014, 18:27; 
 Temat postu: Re: Wpływ braku czujnika temp. zewnętrznej na działanie klim
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Wojtek
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Lounge
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Zamość k/Bydgoszczy
Uważam, że nie ma to znaczenia. A swoją teorię snuję na podstawie tego iż miałem GP 1,2 z manualną klimą i czujnikiem temperatury zewnętrznej, a teraz mam GP 1,4 (nowe salonowe) z manualną klima i bez czujnika temperatury zewnętrznej. Więc nie ma to znaczenia.

http://www.endomondo.com/challenges/36167071
http://www.endomondo.com/challenges/37324598

Post #732816 Wysłany: 06 Cze 2014, 19:08; 
Sympatyk kropek

Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
a masz pewność, że nie ma czujnika, czy tylko nie ma wyświetlania temperatury? Słyszałem kiedyś, że klima nie włącza się poniżej jakieś tam temperatury, a zgodnie z tą teorią to jakikolwiek czujnik powinien być :)

Post #732818 Wysłany: 06 Cze 2014, 19:36; 
husky83 napisał(a):
Gdy przycisnę przycisk klimy, zaświeca się, ale nie chłodzi. Oczywiście być może muszę klimę nabić, bo nie wiadomo kiedy poprzedni właściciel robił to ostatni raz, ale może to właśnie brak termometru powoduje, że klima nie chłodzi?

Może to być więcej możliwości niż tylko nienabita klima, ale ja bym to obstawiał - czujniki nie pozwalają na załączenie sprężarki, gdy jest mało czynnika (bez wnikania w szczegóły co jak jest sprawdzane) i sam tak miałem. Ale może to też być uszkodzona sprężarka i kilka innyh rzeczy.

Post #732987 Wysłany: 08 Cze 2014, 19:31; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Wojtek
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Lounge
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Zamość k/Bydgoszczy
husky83 napisał(a):
a masz pewność, że nie ma czujnika, czy tylko nie ma wyświetlania temperatury? Słyszałem kiedyś, że klima nie włącza się poniżej jakieś tam temperatury, a zgodnie z tą teorią to jakikolwiek czujnik powinien być :)
Czujnika nie ma. Rozebrałem obudowę lusterka, nie dali nawet ogrzewanych lusterek, ale są kable do podłączenia maty. Chywa sobie taką matę dokupię, bo jesienią i zima to jest dramat bez podgrzewanych lusterek. Są samochody ( chyba vw, audi, toyota) gdzie nie włączysz klimy poniżej 5 stopni - tam jest dodatkowa funkcja osuszania szyby. W GP nie ma takiego patentu. Ja używam klimy również zimą świetnie osusza szybę przednią

http://www.endomondo.com/challenges/36167071
http://www.endomondo.com/challenges/37324598

Post #735841 Wysłany: 04 Lip 2014, 06:15; 
Sympatyk kropek

Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: małopolskie [K]
witam, podepnę się z tym pytaniem bo jest pokrewne : czy przy klimie manualnej występuje jakiś czujnik temperatury wewnątrz autka?? :lol: . Pozdrawiam

Post #735845 Wysłany: 04 Lip 2014, 09:09; 
Puntoświr

kicur napisał(a):
witam, podepnę się z tym pytaniem bo jest pokrewne : czy przy klimie manualnej występuje jakiś czujnik temperatury wewnątrz autka?? :lol: . Pozdrawiam

Nie.

Post #735846 Wysłany: 04 Lip 2014, 09:12; 
Puntoświr

Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Krosno
Nie występuje. W klimie manualnej czujnikiem temperatury wewnętrznej jesteś Ty... Ustawiasz klimę, w pewnym momencie stwierdzasz że za zimno lub za ciepło więc przekręcasz pokrętło i temperatura się zmienia. W klimie automatycznej ustawiasz sobie temperaturę powiedzmy 20 stopni wewnątrz auta, i automatyczny układ przy pomocy czujnika temperatury tak operuje klapami, nawiewami żeby za wszelką cenę utrzymać Ci to 20 stopni...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)