|
Obecny czas: 20 Cze 2025, 00:31
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
marko186 |
#710350 Wysłany:
11 Sty 2014, 22:42; Temat postu: Dziwne objawy związane z radiem |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Van
Województwo: podkarpackie [R]
|
Witam Was
Mam problem, który zaczął się od tego, że po 3 dniach postoju rozładował mi się nowy akumulator Okazało się, że radio pobierało prąd czyli pierwsza diagnoza uszkodzone radio, Wcześniej przez rok i trzy miesiące jak mam to auto nic się nie działo Przełożyłem radio z drugiego auta i po podłączeniu zapaliła się kontrolka abs !!! Przy próbie hamowania abs brak Po odłączeniu tego drugiego radia abs zgasł
Zatem bez podłączonego radia wszystko jest ok ale jaka jest przyczyna tej sytuacji???
Proszę o pomoc
|
|
Góra |
|
 |
|
|
abel |
#710425 Wysłany:
12 Sty 2014, 10:07; Temat postu: Re: Dziwne objawy związane z radiem |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk Rejestracja: 12 Cze 2007, Posty: 574 Pomógł: 18
|
Oba radia maja wejścia na wtyk ISO ? Czy w gre wchodzi jakąś przejsciowka na kabelkach lub co gorsza jakąś samorobka .Znajdź schemat tej kostki i porównaj z zasilaniem radia
|
|
Góra |
|
 |
marko186 |
#710427 Wysłany:
12 Sty 2014, 10:57; Temat postu: Re: Dziwne objawy związane z radiem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam Dzięki za zainteresowanie tematem Pierwsze radio to clarion kupiony przeze mnie w 2010r w norauto i on ma kostkę która pasuje do oryginalnej w punto Drugie radio to kenwood, z którym kupiłem moje punto i on był na przejściówce ale po zamianie radiami w drugim aucie nie było żadnych problemów z tym kenwoodem a clarion też działał do teraz bez kłopotów. Zresztą poza opisanymi problemami radia działają Punto kupiłem w październiku 2012 rocznik 2008
Zastanawiam się czy może być jakiś problem w kostce albo instalacji ale nie wiem jak to ugryźć
|
|
Góra |
|
 |
abel |
#710464 Wysłany:
12 Sty 2014, 13:52; Temat postu: Re: Dziwne objawy związane z radiem |
|
 |
Puntoświr |
|
zajrzałem do eLearna i nie widzę związku radia z abs-em , no może połączenie masy jest te same ktorego używa body i radio. na twoim miejscu bym szukal czy gdzies prąd nie ucieka . bo jak piszesz problem jest tylko gdy podlączysz radio . podłącz je wyjmij bezpieczniki od radia F61 7,5A i F51 15A podłącz miernik sprawdz jak wzrasta prąd gdy wlożysz bezpieczniki . powyłączaj inne odbiory takie jak wentylator,światła, podgrzewanie elektryczne .
|
|
Góra |
|
 |
marko186 |
#710496 Wysłany:
12 Sty 2014, 15:53; Temat postu: Re: Dziwne objawy związane z radiem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Właśnie w taki sposób ( miernikiem) doszedłem u elektryka, że to radio Pobór był 0,38 a po wyjęciu bezpiecznika 0,09 Dzisiaj rano bez podłączonego radia auto odpaliło bez problemu
Pojawił się nowy wątek, którego nie brałem pod uwagę Dwa miesiące temu zerwał mi się łańcuszek rozrządu .Co prawda naprawiali mi to w aso ale mogli odpalać auto z odpiętym kablem masowym i to mogło uszkodzić radio
Pozostaje kwestia kenwooda i abs.
Muszę sprawdzić kabel masowy ( nie wiem gdzie jest u mnie) i czy czasem kostka w aucie nie jest od fabrycznego radia , bo może ktoś podmienił radio a nie wypiął dodatkowych pinów Może to będą przyczyny??
|
|
Góra |
|
 |
abel |
#710525 Wysłany:
12 Sty 2014, 17:38; Temat postu: Re: Dziwne objawy związane z radiem |
|
 |
Puntoświr |
|
Masz eLearna jeśli nie to pobierz , tam masz rozpisania kostkę ,nr pinów i kolory przewodow i który kabel za co odpowiada . złącze masy od radia to chyba te które znajdziesz blisko bodykompa
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|