|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 21:41
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
armen10 |
#793096 Wysłany:
10 Sty 2016, 00:47; Temat postu: Wyzerowanie parametrów samoadaptacyjnych |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Arek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: opolskie [O]
|
po dokonaniu "Wyzerowania parametrów samoadaptacyjnych" w programie Multiecscan 2.2 samochód nie odpala, czy to może być duży, czy bardzo duży problem. Czy można to jakoś naprawić ? Po dokonaniu tej czynności chciałem odpalić auto i rozrusznik 1 zakręcił na bardzo krótko i potem już nic głócho. Po 15min. znowu raz zakręcił, a teraz to już nic. Wcześniej auto odpalało bez większych problemów nawet przy -15C.
Wykonana została też "Adaptacja przepustnicy", ale na zgaszonym silniku, ale to już po tej pierwszej czynności w nadziei, że to coś pomoże.
Proszę Was o pomoc. Dzięki z góry.
Załączniki: |
1.jpg [ 181.95 KiB | Obejrzany 6023 razy ]
|
|
|
Góra |
|
 |
|
|
abel |
#793106 Wysłany:
10 Sty 2016, 10:21; Temat postu: Re: Wyzerowanie parametrów samoadaptacyjnych |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk Rejestracja: 12 Cze 2007, Posty: 574 Pomógł: 18
|
Znalezione gdzieś ,już nie pamiętam , może pomoze Witam, > może temat banalny lecz przeczesałem internet i nie ma jednej jasnej odpowiedzi jak należy > poprawnie to zrobić. > Moje wątpliwości nasuwają kilka pytań.Oto one: > 1.W MES'ie jest kilka pozycji do regulacji.Których użyć? > -zerowanie funkcji autoadaptacyjnych > -wyzerowanie parametrów samoadaptacyjnych > -kasowanie adaptacji koła fonicznego > -adaptacja przepustnicy > 2.Jeśli użyć tych funkcji to w jakiej kolejności? > 3.Czy silnik ma być zimny czy może być ciepły? > 4.Jaka procedura po wyzerowaniu parametrów? > Czekam na Wasze sugestie. > pozdrawiam
Ad1. -zerowanie funkcji autoadaptacyjnych -wyzerowanie parametrów samoadaptacyjnych -adaptacja przepustnicy
To Ci daje jakby reset ustawień komputera i ma przez to jakby "świeżą pamięć", co do ustawień przepustnicy itd.
Ad2. Jak wyżej
Ad3. Najlepiej, jak będzie miał temperaturę pracy
Sprawdz najpierw najprostsze rzeczy tj akumulator , stan przewodu masowego między silnikiem a karoserią .
|
|
Góra |
|
 |
armen10 |
#793111 Wysłany:
10 Sty 2016, 10:25; Temat postu: Re: Wyzerowanie parametrów samoadaptacyjnych |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Dzięki tylko problem jest taki, że w ogóle nie mogę odpalić silnika więc jest on zimny  A pkt. 4 ? Czy po resecie, wyzerowaniu winno wszystko chodzić ? Czy to jest tak, że jak auto było kiedyś ustawiane przez mechanika dobór mieszanki, parametry obrotów, itp. to wszystko się skasowało ? pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
domin45670 |
#793112 Wysłany:
10 Sty 2016, 10:37; Temat postu: Re: Wyzerowanie parametrów samoadaptacyjnych |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
Spróbuj odpiąć aku na kilkanaście minut. Autor postu otrzymał pochwałę
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
armen10 |
#793162 Wysłany:
10 Sty 2016, 15:25; Temat postu: Re: Wyzerowanie parametrów samoadaptacyjnych |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Nie wiem, czy to przez to, ale wyciągnąłem akumulator na 1h w domu sprawdziłem napięcie itp. było wszystko ok. Włożyłem do auta i odpaliłem. Za pierwszym razem rozrusznik króciutko zakręcił i cisza. Za drugim, czy trzecim razem odpalił  I teraz odpala za 1 razem. Hmmm usterka naprawiona Ale czemu tak się stało ?
|
|
Góra |
|
 |
pietya |
#793460 Wysłany:
13 Sty 2016, 23:31; Temat postu: Re: Wyzerowanie parametrów samoadaptacyjnych |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Piotr
Wersja: Active
Województwo: łódzkie [E]
|
Po coś grzebał? Jak jest dobrze to się nie grzebie! Ciesz się że w końcu odpalił!
|
|
Góra |
|
 |
armen10 |
#793681 Wysłany:
16 Sty 2016, 13:59; Temat postu: Re: Wyzerowanie parametrów samoadaptacyjnych |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
 Grzebał, bo jest kilka rzeczy do zrobienia i myślał, że naprawi ;P
|
|
Góra |
|
 |
Jamjestcichy |
#813746 Wysłany:
25 Paź 2016, 17:13; Temat postu: Re: Wyzerowanie parametrów samoadaptacyjnych |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Punto Evo 5d
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
|
armen10 napisał(a): Nie wiem, czy to przez to, ale wyciągnąłem akumulator na 1h w domu sprawdziłem napięcie itp. było wszystko ok. Włożyłem do auta i odpaliłem. Za pierwszym razem rozrusznik króciutko zakręcił i cisza. Za drugim, czy trzecim razem odpalił  I teraz odpala za 1 razem. Hmmm usterka naprawiona Ale czemu tak się stało ? Dla przyszłych masterkowiczów Wystarczyło jedynie wcisnąć na chwilę sprzęgło i hamulec na włączonym zapłonie-bez tego auto faktycznie nie odpali.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|