|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 20:42
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
darf |
#98587 Wysłany:
03 Mar 2008, 12:59; Temat postu: micrometal w skrzyni |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: krzysztof
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Nysa Rejestracja: 02 Mar 2008, Posty: 59
|
kupiłem dodatek do oleju - micrometal- i zastosowałem .Skrzynia parcowała ciszej ale biegi wchodziły trudniej(szczegolnie na zimnej skrzyni). Niestety w koncu rozleciało sie jedno z łozysk na mechanizmie roznicowym i tak w koncu skrzynie trzeba było remontować. w serwisie wymienili mi wszystkie łożyska ale skrzynia nie chodzi zupełnie bezgłośnie.Zastanawiam sie nad ponownym zastosowaniem tego dodatku bo podejrzewam że wczesniej zastosowałem go zbyt pozno( jak już skrzynia była zbyt wyjechana). Czy ktoś moze stosował ten dodatek i jest sie w stanie podzielić ze mną swoimi doświadczeniami? 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
raxon |
#98632 Wysłany:
03 Mar 2008, 16:18; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: korczyna k krosna Rejestracja: 06 Lis 2007, Posty: 487
|
a ten micrometal nie jest to czasem cos jak ceramizer do skrzyni 
_________________ GP 1.4 8v
|
|
Góra |
|
 |
darf |
#98661 Wysłany:
03 Mar 2008, 17:41; Temat postu: micrometal |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
tak, jest to dodatek do oleju z tym ze pływa w oleju swobodnie i tworzy zawiesinę drobnych ( mikroskopijnych) cząstek metalu ze stopu podobnego do łożyskowego ( jak na panewkach).Zawiesina nie osadza sie na zadnych elementach skrzyni i przy wymianie oleju wypływa całkowicie. Dodatek dośc dobrze wytłumia ale powoduje trudniejsze przełanczanie biegów ( przy zimnej skrzyni) dlatego wydaje mi sie ze jest to dodatek dobry ale na lato
|
|
Góra |
|
 |
wlodwoz |
#98663 Wysłany:
03 Mar 2008, 17:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Bielsko-Biala Rejestracja: 29 Wrz 2007, Posty: 144
|
Coś podejrzewam, że działa toto jak opiłki wsypane do oleju  Ja bym odradzał stosowanie wszelkich tego rodzaju dodatków. Jeżeli ktoś chce wierzyć w różnego rodzaju magnetyzery, ceramizery, ulepszacze oleju - to ma takie prawo! Proszę, jednak o zastanowienie się: dlaczego tych "cudownych" dodatków nie zalecają ani producenci ani serwisy?!
|
|
Góra |
|
 |
darf |
#98731 Wysłany:
03 Mar 2008, 20:24; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
tak, zapewne najlepiej by było mieć skrzynię sprawną ale co zrobić jak nawet po wymianie wszystkich łozysk ( naprawa była wykonana w serwisie) skrzynia i tak nie chodzi idealnie  .Wyglada na to ze już na takiej będę musiał jezdzić ..... 
|
|
Góra |
|
 |
Tacowski |
#98737 Wysłany:
03 Mar 2008, 20:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Artur
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: ELX
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdynia Rejestracja: 27 Sty 2008, Posty: 1148 Pomógł: 5
|
Reklamacje złóż ze nie jestes zadowolony z wykonanej uslugi tym bardziej ze to w serwisie...
|
|
Góra |
|
 |
kgorka |
#98749 Wysłany:
03 Mar 2008, 20:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 24 Lut 2007, Posty: 297
|
A wymieniales przy okazji poduszke skrzyni bo u mnie po wymianie jest masakra a przedtem byla cisza.
|
|
Góra |
|
 |
darf |
#99141 Wysłany:
04 Mar 2008, 22:11; Temat postu: micrometal |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
trudno powiedzieć czy warto im głowę zawracać ( ze starego nowego nie da się zrobić) ostatnio jestem - niestety - stałym klijentem w serwisie i teraz sobie myślę że jakbym wiedział wcześniej o czekających mnie wydatkach to albo auto bym sprzedał i kupił ( w najgorszym razie) punto2 albo wymieniłbym silnik wraz ze skrzynią ale próbowałbym założyć diesla.W sumie skrzynia chdzi dobrze ale ja byłbym zadowolony gdyby chodziła bardzo dobrze ( dziwne dzwięki w samochodzie-nawet te słabo słyszalne ) doprowadzają mnie do szewskiej pasji. [ Dodano: 04 Mar 2008 21:11 ]z ta poduszką skrzyni coś sie chyba nie zgadza - po wymianie powinno być lepiej 
|
|
Góra |
|
 |
BobMF |
#100385 Wysłany:
08 Mar 2008, 22:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: BobMF
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Kwi 2007, Posty: 1044
|
dobry olej i polepszacze nie potrzebne
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Góra |
|
 |
darf |
#100473 Wysłany:
09 Mar 2008, 07:17; Temat postu: micrometal |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
właśnie ,dobry olej - a jaki olej tak naprawdę jest dobry  . Ten zalecany przez producenta ??? A moze jednak lepiej by było zalać jakimś castrolem 
_________________ Punto 1,25 60SX ( sprzedam skrzynię )
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|