You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 13 Sty 2026, 02:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #130463 Wysłany: 30 Maj 2008, 12:21; 
 Temat postu: Dziwna rurka olejowa + dymek z niej
Puntoświr

Miejscowość: Gliwice
Witajcie :)

wiec wczoraj wymienialem swiece w moim kropku 2. 1.2 8v. wg instrukcji tytaj zamieszczonej ze robiłem tak zaawansowana operacje po raz pierwszy (poprzednio wszystko w serwisach) wiec strach był czy odpali na szczescie działa - niestety kable WN tez musiałem wymienić...
ale do rzeczy mam instalacje LPG i w komorze filtra powietrza mam zamontowany pierscień rozpylajacy gaz - to chyba normalne dla instalacji 2 generazji niedaleko niego z dołu wychodzi rurka gumowa fi około 10-12 mm ktora nastepnie połaczona jest do "wlewu" niedaleko otworu uzupelniania oleju silnikowego.
pytanie - co to i po co ? - jej zadaniem jest odciagniecie oleju który skroplil sie w filtrze ?? to chyba tez moze ściagnac wszelki syf błoto itp.
i drugie pytanie : zabrałem sie za demontaz elementów zaraz po przyjechaniu (silnik goracy) i z tej rury po jej odłaczeniu wydobywał sie małą smuzka rzadki dym - czy to normalne ?
pozdrawiam

Post #130470 Wysłany: 30 Maj 2008, 13:01; 
 Temat postu:
To jest odma silnika i działa w drugą stronę. To taki odpowietrznik skrzyni korbowej, ona nie zasysa nic z filtra tylko wrzuca ciśnienie powstałe w dolnej części silnika właśnie do filtra. To że na gorącym silniku wydobywa się dymek to normalne, czasem silnik wyrzuci troszkę oleju co widać na filtrze powietrza. Gdy przez tę rurkę wydobywa się duża ilość oleju to znaczy że silnik już ma duże przedmuchy (nieszczelności na pierścieniach) i trzeba zrobić remont kapitalny silnika.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)