You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 19:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #132146 Wysłany: 04 Cze 2008, 22:47; 
 Temat postu: Co to MoŻe BYĆ ?? POMOCY !!!
Sympatyk kropek

Witam'

(Samochód Punto I 96 stał przez miesiąc nie odpalany z odpiętym akumulatorem poziom oleju jest w silniku na maxa a problem polega na tym ze po przekręceniu kluczyka rozrusznik obraca jakies pół obrotu bardzo czierzko i sie blokuje przy czym przygasaja wszystkie kontrolki na liczniku a jak podpiołem prostownik do akumulatora i próbuje odpalic na starterze to rozrusznik obraca sie bardzo wolno i bardzo ciezko jak by miał ogromny opór,
Sprawdzałęm czy to nie rozrusznik wysiadł i kupiłem nowy ale dzieje sie to samo.)

To był mój pierwszy problem ale po wymianie alternatora ładnie odpalił do czasu aż nie zgasł co sie stało po przejechaniu 50 km a dokładnie to jak jechałęm było lekkie szarpniecie tak jak by któryś tłok nie dostał benzyny po czym od razu zapalała sie kontrolka wtrysku która po jakiejś chwili gasła i zaraz znowu to samo. Po dojechaniu do domu zgasiłem go i nastepnego dnia jak go odpalałem co trwało bardzo długo ale w końcu zaskoczył lecz tylko po dotknięciu pedała gazu zgasł i już nie odpalił.
Zawiozłem go do mechanika który przeczyścił mu wtrysk i samochód znowu zaczoł działąć ale tylko na odcinku około 1km. Wiec mechanik zmienił mu wtrysk (przełożył ze swojego bo tez ma punto) ale to nic nie dało

Czy ktoś spotkał sie z czymś takim???/ Pomóżcie!!!

(pompa paliwa na pewno działą bo była sprawdzana i był tez wymieniany filtr paliwa samochód ma przebieg 90000 i nigdy mu sie nic nie działo az stał nie odpalany przez miesiac)

Post #132336 Wysłany: 05 Cze 2008, 16:38; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Beskid Wyspowy
Zamiast rozrusznik, to w pierwszej kolejności trzeba wymienić Lub podmienić akumulator. Dopiero później dalsze elementy.
Sprawdź złącza kabli od akumulatora, umasienie, czystość złączek czy nie zaśniedziały zwłaszcza komputera.

Post #132458 Wysłany: 05 Cze 2008, 20:55; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Tezet1956 napisał(a):
Zamiast rozrusznik, to w pierwszej kolejności trzeba wymienić Lub podmienić akumulator. Dopiero później dalsze elementy.
Sprawdź złącza kabli od akumulatora, umasienie, czystość złączek czy nie zaśniedziały zwłaszcza komputera.

To zrobiłem na samym początku. Ale juz mechanik dzis do mnie dzwonił i powiedział ze to czujnik położenia wału i muszę taki kupić

Post #132636 Wysłany: 06 Cze 2008, 09:06; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Beskid Wyspowy
Cytuj:
Ale juz mechanik dzis do mnie dzwonił i powiedział ze to czujnik położenia wału i muszę taki kupić

Oby zgadł, bo co ma czujnik do tego, że auto zgasło po dotknięciu pedału gazu? Często mamy do czynienia z usterkami trudnymi do logicznego wytłumaczenia, może to taka.
Ja jednak podejrzewam zaśniedzenie kontaktów z powodu nieużywania auta (złączki czujnika halla też)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)