|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 15:46
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
szmejek |
#135249 Wysłany:
14 Cze 2008, 14:38; Temat postu: problem z napięciem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam,
mam taki problem, jakiś czas temu kupiłem kropka, na pierwszy rzut oka sprawny technicznie, jeździ bez zarzutu. Ale kiedy zostawiłem go po tygodniu użytkowania na dwa-trzy dni pod blokiem nie mogłem go później odpalić, nie probowałem tego robic z popychu, bo nie chciałem ryzykowac uszkodzeń... padło na akumulator, kupiłem nowy, problem minął,ale zacząłem sie zastanawiac co mogło spowodować padnięcie aku i czy był to tylko zbieg okolicznosci, ze ten nagle padł ze starości...
zmierzyłem amperarz na klemach i sie okazało ze wynosi on 99mA (wszystko wyłączone)
po kolei wyciągałem wszystkie bezpieczniki z puszki pod maską i po wyjęciu bezpiecznika F01 amperarz spadł do 32mA... podczas wyjmowania innych bezpieczników nie było zmian odczytu na amperomierzu.
i teraz takie pytanie do was  na puszcze bezpiecznik F01 jest oznaczony JB1... za co on odpowiada oraz co zrobić zeby mi prąd nie uciekał? i jeśli ktoś ma, prosiłbym od razu o schemat instalacji elektrycznej dla kropka [1.2 8V]
|
|
Góra |
|
 |
|
|
abel |
#135254 Wysłany:
14 Cze 2008, 15:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk Rejestracja: 12 Cze 2007, Posty: 574 Pomógł: 18
|
bezpiecznik F01 70 A służy do zabezpieczenia skrzynki bezpieczników tablicy rozdzielczej (główny bezpiecznik )
wyciągaj mniejsze bezpieczniki i obserwuj wskazania amperomierza aż znajdziesz obwód który pobiera prąd
najczęściej jest to radio ,lampka w bagażniku
jak masz radio to sprawdź czy ono nie pobiera prądu podczas postoju (bezpiecznik F 39 10A pod tablicą rozdzielczą po lewej stronie kolumny kierowniczej)
te 99mA to więcej niż 3x ponad normę
|
|
Góra |
|
 |
szmejek |
#135267 Wysłany:
14 Cze 2008, 15:23; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
właśnie wyciągałem mniejsze bezpieczniki i ciągle wskazanie amperomierza było takie samo...
czy to mozliwe ze przez jakies przebicie na przewodach ucieka taki prąd?
a jak oznaczony jest bezpiecznik od lampki w bagażniku?
i co w praktyce oznacza, że dopiero po wyjęciu głównego bezpiecznika F01 amperarz na klemie jest prawidłowy?
jest jeszcze w puncie inna skrzynka z bezpiecznikami? i jeśli tak, to gdzie?
|
|
Góra |
|
 |
abel |
#135312 Wysłany:
14 Cze 2008, 19:46; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
skrzynki są dwie jedna w komorze ta z tym F01
druga w środku auta . jak usiądziesz za kółkiem to na wysokości lewego kolana ,odkręcisz dwie plastikowe niby śruby zdejmiesz pokrywkę plastikową i tam znajdziesz bezpieczniki
|
|
Góra |
|
 |
szmejek |
#135341 Wysłany:
14 Cze 2008, 21:45; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
mhm... dobrze, bo sądziłem, że mogłem wyjmując po kolei bezpieczniki ze skrzynki w przedziale silnika natrafić na ten od radia, ale na szczęście myliłem się...
tylko dlaczego po wyjęciu F01 amperarz spada?
|
|
Góra |
|
 |
abel |
#135365 Wysłany:
14 Cze 2008, 22:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
to tak jakbyś wyjął bezpiecznik główny który zasila budynek
on jest przed innymi bezpiecznikami
bezpiecznik F01 70 A służy do zabezpieczenia skrzynki bezpieczników tablicy rozdzielczej (główny bezpiecznik )
|
|
Góra |
|
 |
szmejek |
#135370 Wysłany:
15 Cze 2008, 17:37; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
kapuje... jutro bede kombinował ze skrzynką pod tablicą rozdzielczą... mam nadzieje ze znajdzie sie winowajca...
[ Dodano: 15 Cze 2008 17:37 ]
mam winowajce, jest nic radio... i tak:
po wyjęciu F39 mam na wskaźniku 42mA... niby to jeszcze troche dużo, ale juz nie 100...
wyjąłem więc odbiornik i zajrzałem do środka, radio nie jest połączone ze stacyjką, wiec moge go używać bez kręcenia kluczykiem, ale ciągnie prad na postoju
chcialem podpiąć radio jakos pod np zapalniczke, bo ta ma napięcie dopiero po przekreceniu kluczyka...
chyba, ze macie jakies inne propozycje? i czy to w ogole normalne zeby radio pobierało taki prąd na postoju?
a i jeszcze dwie sprawy... mój bezpiecznik F39 to 15A, a nie standardowe 10 i sprawa druga to po wyjęciu bezpiecznika F39 nie moge odpalić auta, kręci sie rozrusznik, ale silnik nie wchodzi na obroty... czy to normalne i czy moze ten bezpiecznik odpowiada za coś jeszcze?
|
|
Góra |
|
 |
abel |
#135570 Wysłany:
15 Cze 2008, 19:16; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
F39 jeszcze odpowiada za oświetlenie kabiny też
z radiem zrobiłem w ten sposób że dałem dodatkowy wyłącznik na przewodzie zasilającym radio . napięcie cały czas jest tylko na przewodzie odpowiedzialnym za podtrzymanie pamięci ustawień radia .Bo na kostce iso w tym aucie nie ma podziału na podtrzymanie pamięci i zasilanie radia .zrobiłem to pierwszej zimy jak rozładowało mi akumulator do tego stopnia że zamarzł elektrolit.
|
|
Góra |
|
 |
szmejek |
#135645 Wysłany:
15 Cze 2008, 21:48; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
a mógłbyś pokazać mi jakis schemat jak to rozmieściłes, gdzie dokładnie to podłączyłes itp? bo rozwiązanie wydaje sie całkiem nie głupie 
|
|
Góra |
|
 |
abel |
#135890 Wysłany:
16 Cze 2008, 18:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
kostka iso złącze A odpowiada za zasilanie
wtyk nr 4 na nim zawsze powinno być napięcie +12V bo odpowiada za pamięć ustawień radia
wtyk nr 7 tu dopiero napięcie +12V dostaje po dodatkowym włączniku .
włącznik schowałem w schowku .radio gra niezależnie czy jest kluczyk przekręcony czy nie .napięcie na zasilanie ma po tym dodatkowym wyłączniku
wtyk nr 5 to antena automatyczna
wtyk nr 8 masa (chyba)
poradzisz miernik w rękę i do boju 
|
|
Góra |
|
 |
szmejek |
#135909 Wysłany:
16 Cze 2008, 19:43; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
ok, dzięki wielkie, bede kombinować
jak mi sie uda to podziele sie spostrzeżeniami 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|