|
Obecny czas: 19 Cze 2025, 00:35
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 15 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
baltazar |
#135503 Wysłany:
15 Cze 2008, 14:19; Temat postu: kierownica lekko w prawo przy jezdzie na wprost |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Witam. mam taki problem ze jadac na wprost musze miec kierownice delikatnie skrecona w prawo bo jak wyprostuje to samochod przesowa sie do lewej strony jezdni! samochod kupilem tydzien temu zmienilem opony na zimowe i zawieszenie z tylu ale nie wiem czy bylo tak caly czas czy po tym jak zmienilem te opony i zawieche jaka moze byc przyczyna ? myslalem o zbierznosci kół moze to byc to ?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
ZAKRZA |
#135509 Wysłany:
15 Cze 2008, 14:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: okolice Słupska Rejestracja: 20 Lis 2007, Posty: 405
|
Pewnie ,że może!!! Ja też miałem kierownice delikatnie skręconą w lewą stronę . Ale jak człowiek mądry to sobie poradzi. Pojechałem na pas startowy na równą powierzchnie asfaltowa wziąłem zestaw narzędzi i do roboty. Możemy zmieniać kierownice na górnym frezie wałka kierowniczego lub na dolnym frezie gdzie łączy sie z przegubem krzyżakowym. Ja powiem Ci ,że metoda prób i błędów ustawiłem sobie kierownice idealnie prosto. Zbieżność miałem wcześniej ustawioną na badaniu komputerowym.Po prostu jechałem z odkręconą kierownicą, powoli i patrzałem jak zachowuje sie kierownica i w którym punkcie staje. Jak doszedłem jak ma być ustawiona na frezach poskręcałem wszystko do kupy i ciesze sie prosto ustawiona kierownica bez ingerencji w geometrie zawieszenia. Samochód jedzie prosto i kierownica też jest prosto:) 
_________________ PUNTO MKI 1.1 -> 99 r.
|
|
Góra |
|
 |
pawel_p1 |
#135517 Wysłany:
15 Cze 2008, 14:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: ELX
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: lublin Rejestracja: 04 Sie 2007, Posty: 256
|
Zawsze przy takich objawach pierwsze co sie powinno sprawdzic to cisnienie w kołach a nastepnie zbieznosc koł przednich. jezeli przestawisz kierownice na mocowaniu a zbierznos bedzie zła to kierownica bedzie prosta ale bedzie ci "ścinało opony" nie wspominając o bezpieczeństwie...
_________________ punto 1.2 75 ELX 214000km subaru legacy outback AWD 2,5B
**ZAPRASZAM ** topic2522.html **ZAPRASZAM**
|
|
Góra |
|
 |
tolst |
#135520 Wysłany:
15 Cze 2008, 15:05; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 03 Kwi 2008, Posty: 568
|
|
Góra |
|
 |
ZAKRZA |
#135561 Wysłany:
15 Cze 2008, 18:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Cytuj: jezeli przestawisz kierownice na mocowaniu a zbierznos bedzie zła to kierownica bedzie prosta ale bedzie ci "ścinało opony" nie wspominając o bezpieczeństwie...
to chyba wiadome ,że tak będzie sie dziać. w swoim poście wyraźnie napisałem ,ze wcześniej zrobiona była geometria kół. A mogę sie założyć ze po zbieżności kierownica nie będzie idealnie prosto.
|
|
Góra |
|
 |
baltazar |
#135599 Wysłany:
15 Cze 2008, 20:13; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
ZAKRZA napisał(a): Cytuj: jezeli przestawisz kierownice na mocowaniu a zbierznos bedzie zła to kierownica bedzie prosta ale bedzie ci "ścinało opony" nie wspominając o bezpieczeństwie... to chyba wiadome ,że tak będzie sie dziać. w swoim poście wyraźnie napisałem ,ze wcześniej zrobiona była geometria kół. A mogę sie założyć ze po zbieżności kierownica nie będzie idealnie prosto.
czyli po zbierznosci jesli nie bedzie idealnie prosto bede musial sam wyregulowac odkrecajac?
|
|
Góra |
|
 |
korpus |
#135624 Wysłany:
15 Cze 2008, 21:12; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: CK Rejestracja: 09 Mar 2007, Posty: 214
|
u mnie ściągało na prawo jak miałem popsuty tylni wahacz
dla pewności zobacz czy tylne opony stoją prosto (myjesz koła i jedziesz troszkę po piasku jak piasek przyklei się do całego bieżnika opona jest prosto- sprawdzony sposób i skuteczny gdy metoda na oko nie rozstrzygnęła sprawy 
_________________ www.korpusgaleria.go.pl/
|
|
Góra |
|
 |
baltazar |
#135634 Wysłany:
15 Cze 2008, 21:45; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
musze powiedziec ze wahacze mialem naprawiane przed wczoraj ale nie zaszkodzi sprawdzic
[ Dodano: 15 Cze 2008 21:45 ] tak jak myslalem wszystko w porzadku wlasnie to sprawdzilem najpierw na oko a pozniej twoja metoda korpus z piaskiem i piasek sie przykleil do calego bieznika wiec wahacze odpadaja
|
|
Góra |
|
 |
korpus |
#135762 Wysłany:
16 Cze 2008, 11:49; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: CK Rejestracja: 09 Mar 2007, Posty: 214
|
nie koniecznie bo może zbieżność była ustawiana na popsutym wahaczu i po naprawie wyszło szydło z worka, nie wiem jak było u Ciebie
może ktoś wie czy zbieżność da radę ustawić samemu metodą prób i błędów
_________________ www.korpusgaleria.go.pl/
|
|
Góra |
|
 |
baltazar |
#135778 Wysłany:
16 Cze 2008, 12:56; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
no bo jak bylem przed naprawa wahacza to zbierznosc byla OK a teraz tak jakos po naprawie zauwazylem wlasnie ze cos nie tak jest
|
|
Góra |
|
 |
ZAKRZA |
#136052 Wysłany:
17 Cze 2008, 09:18; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
a które wahacze robiłeś przednie?
|
|
Góra |
|
 |
mariano italiano |
#136072 Wysłany:
17 Cze 2008, 10:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: śląsk Rejestracja: 17 Cze 2007, Posty: 280
|
baltazar auto jest po wypadku albo wjechało jednym kołem w dużą dziurę i teraz kierownica nie jest prosto.Może być coś pokrzywione jak zrobisz geometrie to wszystko wyjdzie co sie działo z tym autem przed zakupem 
|
|
Góra |
|
 |
baltazar |
#136105 Wysłany:
17 Cze 2008, 11:49; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
robilem tylne wahacze auto nie jest po wypadku jedynie bylo lekko uderzone w psa z przodu. Geometrie ? co to ? na stacji kontroli pojazdow powiedzieli mi ze wszystko ok
|
|
Góra |
|
 |
mariano italiano |
#136388 Wysłany:
18 Cze 2008, 09:24; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: śląsk Rejestracja: 17 Cze 2007, Posty: 280
|
Geometria podwozia czyli zbieżność, zbieżność połówkowa, pochylenie koła, wyprzedzenie sworznia zwrotnicy, oczywiście w punto jest regulowana tylko zbieżność ale po tych wszystkich pomiarach można stwierdzić jak mocno auto było złamane  czasami fachowym okiem widać że coś jest nie tak gdy handlarze próbują nas oszukać i spawają i wyginają wahacze byle by koła auta stały prosto 
|
|
Góra |
|
 |
baltazar |
#136396 Wysłany:
22 Cze 2008, 13:53; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
bylem na sprawdzeniu samochodu zbierznosc zostala sprawdzona i jest wszystko OK mechanik powiedzial ze przyczyna jest tulejka (z pod wahacza?- chyba tak) juz ja zakupilem i jutro bedzie montaz. Dam znac czy pomoglo
[ Dodano: 22 Cze 2008 13:53 ] witam wymiana tej tulejeczki pomogla samochodzik teraz jezdzi prosto pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 15 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|