You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 08:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #135712 Wysłany: 16 Cze 2008, 00:25; 
 Temat postu: Słabo odpala i nie tylko
Forumowicz

Witam, posiadam od 3 miesięcy punto I 90 sx, auto ma zrobione około 135 tys, jest w dobrym stanie, sam wrzuciłem instalacje gazową, problem polega na tym ze tak jak wczesniej pisaliscie na forum z problemem z odpalaniem, u mnie jest podobnie, na zimnym odpala bez problem a po lekkim zagrzaniu trzeba go troszke pokrecic, auto pali z benzyny a po przegazowaniu sam przelącza, mialem tez niedawno taka sytuacje zaraz po kupnie ze braklo mi paliwa, wlalem ponad 10 litrów ale auto nie chcialo zaopalic, tak jakby chcial a nie mógł zaskakiwal ale po chwili gasł,problem wtedy sie sam rozwiązał, gdy auto ostygło odpalilo bez problemu. i potem juz nie doprowadzalem do takiej sytuacji. Jeszcze problem moze taki troche dziwny ale jak auto jest na jalowym biegu i wchodze troszke ostry zakret to potrafi przygasnć, wskazówka obrotomierza spada na ogranicznik skazuwki,, hmmm prosze o pomoc....!!!

Post #135725 Wysłany: 16 Cze 2008, 09:03; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: Giżycko
Witam!
Problem z odpalaniem na cieplym silniku moze zalatwic wymiana czujnika polozenia walu. Mialem to ostatnio u siebie. Tylko zalezy jak to u Ciebie nie chce odpalac... Bo jezeli autko kreci i prycha, kicha i probuje zalapac to raczej nie wina czujnika. Wtedy trzeba rzucic okiem na cewki, kable i swiece...

Co do gasniecia, to mam pytanie: gasnie na bezynie czy gazie? Ile masz paliwa w baku? ;)

TOmcio

Punto I 1.1S benzyna, 1998

Post #135727 Wysłany: 16 Cze 2008, 09:24; 
 Temat postu:
Rabarbar
Awatar użytkownika

Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole
U mnie (tyle, że ja gazu nie mam) przy podobnych objawach (nie zapalał na ciepło i gasł w trakcie jazdy) okazało się, że winne były cewki.

obecnie:
http://fiatpunto.com.pl/topic1866.html Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET 82KM & 110Nm
Saab 9-3 2.0t 150KM 240Nm 01'
Skoda Octavia 1.2 TSI 110KM 175Nm 17'

było:
Peugeot 605 3.0 V6 167KM 235Nm 94'
BMW 323i Touring 170KM 250Nm 96'
Opel Astra GSI 2.0 150km 196Nm 92'
BMW 323i sedan 181KM 250Nm 96'
Skoda 120L 52KM 82Nm 89'

Post #135730 Wysłany: 16 Cze 2008, 09:40; 
 Temat postu: Re: Słabo odpala i nie tylko
Puntoświr

Miejscowość: Gliwice
stacha napisał(a):
Witam, posiadam od 3 miesięcy punto I 90 sx, auto ma zrobione około 135 tys, jest w dobrym stanie, sam wrzuciłem instalacje gazową, problem polega na tym ze tak jak wczesniej pisaliscie na forum z problemem z odpalaniem, u mnie jest podobnie, na zimnym odpala bez problem a po lekkim zagrzaniu trzeba go troszke pokrecic, auto pali z benzyny a po przegazowaniu sam przelącza, mialem tez niedawno taka sytuacje zaraz po kupnie ze braklo mi paliwa, wlalem ponad 10 litrów ale auto nie chcialo zaopalic, tak jakby chcial a nie mógł zaskakiwal ale po chwili gasł,problem wtedy sie sam rozwiązał, gdy auto ostygło odpalilo bez problemu. i potem juz nie doprowadzalem do takiej sytuacji. Jeszcze problem moze taki troche dziwny ale jak auto jest na jalowym biegu i wchodze troszke ostry zakret to potrafi przygasnć, wskazówka obrotomierza spada na ogranicznik skazuwki,, hmmm prosze o pomoc....!!!
Stacha mam pytanie? sam zakladales gaz?? Z jakiegos rozbitka czy jak i jak wyglada sprawa prawna bo tez bym chcial sam zalozyc tylko nie wiem jak sie za to zabrac od strony prawnej.

Post #135737 Wysłany: 16 Cze 2008, 10:16; 
 Temat postu:
Forumowicz

Gaz był zakladany nowy u jednego z lepszych gazowników w moim miescie, jest to instalacja 3 generacji, wynioslo mnie to okolo 1600 zl, a co do gasniecia to przygasa na gazie na ostrym zakrecie..a co do odpalania na cieplym silniku to mozliwe ze to wina cewki i kabli napieciowych, nie wiem bo jeszcze nie wymienialem od zakupu, tylko swiece zmienilem, paliwa u mnie tak zawsze z 6 literków jest...jak juz zapali to hula normalnie, poprostu nie pali z pierwszego, nie wiem moze fiaty tak maja, bo pierwszy raz mam fiata.. hmm???

[ Dodano: 16 Cze 2008 10:06 ]
Jak troszke pokrece tak ze 3-4 sekundki to dyga no problem... jak wymienialem ostatnio pasek klinowy i od wspomagania to mechanior powiedzialze co przy czujniku bylo ruszane mianowicie ze ta blaszka mocująca byla dorabiana ale ze jest oki, chyba nie ma to wiekszego wplywu skoro auto na zimnym i po 3-4 sekundach na cieplym, oczywiscie jesli zgasze na cieplym i zaraz chce odpalic to bezproblemowo tak jak powinno byc, hmmm???

[ Dodano: 16 Cze 2008 10:16 ]
A moze byc to wina pompy??nie slychac jej po przekreceniu kluczyka, chciaz nie wiem jak to jest me nie powinno byc jej slychac, a moze to wtryski bo dajmy na to w mniejszych silnikach jest kontrolka od wtrysków a umnie seryjnie nie jest montowana, prosil bym takze o porade na temat tego luz na zaworach jak sie ro reguluje i ile to moze kosztowaz a takze cze trzeba dokupowac jakies czesci... ???

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)