|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 06:53
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Adas |
#131059 Wysłany:
01 Cze 2008, 16:21; Temat postu: Ne załącza się Wentylator Chłodnicy !:( |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 02 Maj 2007, Posty: 2625
|
Jak w temacie, myśle ze problem jest od juz jakiegoś czasu, tylko, że nie zwracałem na to uwagi. Mam podstawowy licznik i nie wiem jaka jest temperatura.
Jak miał ktoś podobnie poproszę o podpowiedź
Dodam, że jak włącze ogrzewanie to leci ciepłe powietrze.. Układ odpowietrzałem..
Ciekawe co to może być, czujnik płynu?, termostat? silniczek? bezpiecznik? przekaźnik, o ile jest jakiś do tego?
Chyba nie ma tu czujnik co by załączał wentylator? Chyba tylko czujnik płynu i na jego podstawie się załącza?:) [ Dodano: 01 Cze 2008 16:21 ]ps. nawet w korkach, nic, a normalnie silnik bucha ciepłem, boję się że walnie i uszczelka..
_________________ Mk2 ForEver ? <LOL>
Moja obecna "Kropka" >>
Grande Punto 1.4 8v 77km od poniedziałku do piątku i mały uzupełniacz Ssangyong Actyon 2.0XDI na weekendowe wypady i inne szaleństwa!
1. Moja była kropka najlepsza zielona kropka.
Autko Nr1. >> Punto 2 1.2 8V 60KM 2001r. + LPG
topic1438.html
Moja była Alfa 156 Sportwagon - Autko Nr 2
Autko Nr2. Czarna jak Hell, Włoszka. >> Alfa 156 SportWagon 1.9 JTD 115KM 
http://adas.w.tkb.pl/Alfa156/
Dla osób z forum służę darmową diagnostyką Fiat EcuScan - OBD2, oraz diagnostyką każdego innego auta posiadam uniwersalny dobry skaner.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
abel |
#131073 Wysłany:
01 Cze 2008, 16:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk Rejestracja: 12 Cze 2007, Posty: 574 Pomógł: 18
|
zakręć ręką wentylator ,sprawdź czy lekko się obraca
wentylatora gdy pracuje nie usłyszysz z kabiny podczas jazdy
można sprawdzić czy on pracuje stawiając samochód po jeździe w garażu przy pracującym silniku na wolnych obrotach
wentylator załączy się dopiero gdy temp wzrośnie powyżej 98 C
|
|
Góra |
|
 |
Adas |
#131074 Wysłany:
01 Cze 2008, 16:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
abel |
#131425 Wysłany:
02 Cze 2008, 20:12; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk Rejestracja: 12 Cze 2007, Posty: 574 Pomógł: 18
|
Adas napisał(a): grzałem go na miejscu... i na bank powinien się załączyć a tu nic, a ostro go gazowałem
silnik miał pracować na wolnych obrotach sam , bez nogi na gazie
podepnij wentylator bezpośrednio pod akumulator wtedy sprawdzisz czy pracuje ,możesz też wyjąć wtyczkę z czujnika temperatury (zielona) ta obok termostatu i przekręcić kluczyk w stacyjce wtedy też powinien się włączyc wentylator
|
|
Góra |
|
 |
Adas |
#131431 Wysłany:
08 Cze 2008, 12:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Wiesz dziś pojechałem kupić termostat, wsiadam a tu wentylator się załączył, zaraz zgasł, nie ruszałem, popracował i się znów załączył, aż wyszedłem, i maskę podniosłem. Kręcił się. Ale później jak jeździłem to nie udało mi się zmusić go do załączenia, podejrzewam zacinający się termostat.
Tak czy siak mam i NOwy Termostat i NOwy czujnik. Jutro wymienie termostat, i zobaczę co i jak. BO wiem, że ogólnie to dość często załączał mu się wentylator, oby trochę postać pod krzyżówką. Jak już wylukam, to dam znać. A czujnik to jutro odepne i zobaczę czy się załączy:). Ale stawiam na zacinajacy sie termostat, nie puszcza ciepłej wody na czujnik...
[ Dodano: 08 Cze 2008 12:02 ] Witam Ponownie:D
Po wymianie termostatu i czujnika temperatury, nic zbytnio nie pomogło. Ram mi się załączył, ale w tym czasie powinien załaczac sie z 20 razy..
Co jest, dodam ze mam instalacje 2 genracji... Wiem, że sygnał z czujniak temp płynu idzie do komputera, do centralki, i ta załacza wiatrak..
Jak ktoś ma pomysł jak to proszę o opinię.. Jak nie to sam zacznę..Ale nie mam czasu na dochodzenie, a boję się o uszczelkę
Moja obecna "Kropka" >>
Grande Punto 1.4 8v 77km od poniedziałku do piątku i mały uzupełniacz Ssangyong Actyon 2.0XDI na weekendowe wypady i inne szaleństwa!
topic1438.html
Dla osób z forum służę darmową diagnostyką Fiat EcuScan - OBD2, oraz diagnostyką każdego innego auta posiadam uniwersalny dobry skaner.
|
|
Góra |
|
 |
bodzio1303 |
#135881 Wysłany:
16 Cze 2008, 18:26; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto Evo 5d
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Rumia Rejestracja: 19 Lip 2007, Posty: 6
|
Miałem podobną sytuację.Okazało się ,że przyczyną był silnik wentylatora chłodnicy.
|
|
Góra |
|
 |
Adas |
#135887 Wysłany:
16 Cze 2008, 18:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Witam!
Problem rozwiązany  ... Winny był termostat.. Nie puszczał duzego obiegu... Kupiłem Oryginał i już się załącza  . A silniczek sprawdzałem na krótko pod akumulator
W sumie już znam cały schemat, co jak działa... Bałem sie ze moze cos nie tak z centralką.. BO to ona daje sygnał do załaczenia, ona na podstawie sygnału z czujnika temp. płynu.
Do obwodu wentylatora idzie bezpiecznik F06 30 amp, oraz Przekaźnik Nr.6 30 Amp.
Moja obecna "Kropka" >>
topic1438.html
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|