Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Od czego zacząć tuning? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
czermar
Sympatyk kropek

Imię: Marcin
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 665
Tematy: 4

Post #13726 Wysłany: 16 Mar 2007 15:21 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam, posiadam Punto II 1,2 8v i chciałbym zmodyfikować mechanikę pojazdu. Chciałbym poprosić o radę od czego najlepiej zacząć, ale po niewielkich kosztach. Wszelkie własne spostrzeżenia i rady mile widziane. Proszę o konkrety.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 933
Tematy: 156

Post #13745 Wysłany: 16 Mar 2007 16:12 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja bym na Twoim miejscu oszczędzał i w przyszłości zlecił komuś (wiadomo komu Mr. Yellow ) założenie turbo, sportowego wałka itp... Razz

Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 671
Tematy: 17

Post #13750 Wysłany: 16 Mar 2007 16:21 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

najlepiej to zmienic slinik Very Happy na cos lepszego np. 1.8 z HGT i do tego zalozyc turbo wtedy bedzie smigac Very Happy

Image
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
ipIV

Post #13757 Wysłany: 16 Mar 2007 16:31 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Thomas napisał:
najlepiej to zmienic slinik Very Happy na cos lepszego np. 1.8 z HGT i do tego zalozyc turbo wtedy bedzie smigac Very Happy

Do tego jeszcze zawieszenie przerobić, bo przód "siądzie" pod ciężarem silnika... Smile
Z tego co wiem 1.8 16V jest awaryjny, a jeszcze dodać mu turbo, to będzie jeszcze bardziej Razz

Puntomaniak

Imię: Paweł
Dni na forum: 679
Tematy: 1

Post #13783 Wysłany: 16 Mar 2007 20:46 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

czermar napisał:
Witam, posiadam Punto II 1,2 8v i chciałbym zmodyfikować mechanikę pojazdu. Chciałbym poprosić o radę od czego najlepiej zacząć, ale po niewielkich kosztach. Wszelkie własne spostrzeżenia i rady mile widziane. Proszę o konkrety.

Odpowiem konkretnie=małym kosztem to go poprosytu umyj =tuning optyczny Wink
Wydaje mi sie i pewnie nie tylko mnie ze słowo"małym kosztem"nie istnieje gdyż Punto 8V zmodyfikowac mechanicznie sie nie da!!!za małą kasę ale mozna o niego zadbac za koszt ok 1kzł doprowadzisz go do stanu lepszego niż dała fabryka=amorki,sprezyny,alternator,osłony,zarówki,za koszt ok 2kzł opony i felgi za koszt ok 3kzł wyposazenie wewnętrzne + spojlerki i lakier
za koszt 4kzł =zmień auto Laughing

meti
Puntoświr

Dni na forum: 669
Tematy: 8

Post #13799 Wysłany: 17 Mar 2007 00:01 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

hehe Very Happy Ja mam 1.2 8v - nie ma coi szaleć Smile ten silnik jest poprostu ekonomiczny i tyle ..... takie jest przeznaczenie Punta Very Happy A jak chcesz mieć dynamike, to kup sobie BMW 3 coupe i śmigaj Smile Wiem tyle, że można dać układ wydechowy, głowice dłubaną i wtedy w 9 - 10 s do sety sie wyrobisz, ale koszt takiego tuningu to ok 5000 PLN, nie opłaca sie człowieku Sad 14,3 s masz ale za to palisz na trasie 4.8l przy ok 110 km/h i o to chodzi w 1.2 8v Smile I jest git Wink Pozdrówko

citymatic
Puntomaniak

Imię: Paweł
Dni na forum: 679
Tematy: 1

Post #13856 Wysłany: 17 Mar 2007 13:43 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

meti napisał:
hehe Very Happy Ja mam 1.2 8v - nie ma coi szaleć Smile ten silnik jest poprostu ekonomiczny i tyle ..... takie jest przeznaczenie Punta Very Happy A jak chcesz mieć dynamike, to kup sobie BMW 3 coupe i śmigaj Smile Wiem tyle, że można dać układ wydechowy, głowice dłubaną i wtedy w 9 - 10 s do sety sie wyrobisz, ale koszt takiego tuningu to ok 5000 PLN, nie opłaca sie człowieku Sad 14,3 s masz ale za to palisz na trasie 4.8l przy ok 110 km/h i o to chodzi w 1.2 8v Smile I jest git Wink Pozdrówko

I tu sie z kolegą zgodzę =dlatego chciałem autorowi to troszkę delikatniej przedstawić Very Happy

misieq79
Puntoświr

Tematy: 14

Post #13859 Wysłany: 17 Mar 2007 13:55 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

czermar napisał:
od czego najlepiej zacząć, ale po niewielkich kosztach.

Powinieneś mieć zarys tego, co chcesz osiągnąć docelowo (także za ile). Czy "niewielkie koszty" to "stałe niewielkie koszty" czy "jednorazowe niewielkie koszty". A potem ustalić sensowną kolejność postępowania.
Stożek marki stożek, "nie ustępujący jakością K&N" (to cytat) kupisz za 40 zeta. Tylko jeśli za pół roku zdecydujesz się jednak na oryginał, to te 40 jak w błoto. Z odwrotnej strony - np sportowe tarcze (Brembo na Allegro za stówkę z hakiem) nie dadzą zgoła nic w miejskim korkowym ruchu, bo różnica pojawia się przy częstych hamowaniach z dużych prędkości, kiedy zagrzane do wysokich temperatur dalej hamują tak samo. Ale jak kiedyś podpakujesz silnik to już będą.
Możesz np kupić szerokie felgi 15" czy 16", ale stalowe,a alusy "kiedyś tam" i nasadzić na to niskoprofilówki. Samochód lepiej będzie trzymał się drogi, ale zacznie więcej palić i wolniej jeździć.

I jeszcze jedno (ale to moja osobista opinia). Plany mam spore co do mojej żaby, ale na pewno nie przewiduję w niej magnetyzerów, turbinek Kowalskiego czy PowerBoxów oszukujących sensor ciśnienia powietrza. Jeżeli 1KM zysku kosztuje poniżej 50 złotych to byłbym ostrożny
Pzdr

Speed doesn't kill. Stupidity does, though.
czermar
Sympatyk kropek

Post #13892 Wysłany: 17 Mar 2007 18:49 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dzięki wszystkim za odpowiedz. Trochę się rozejrzałem i stwierdzam jedno - ten silniczek nie jest do tuningu (na chama by można ale po co katować kropka). Jedynie co trzeba to zadbać o dobrą eksploatację silniczka. A wygląd to swoja drogą Smile (w przyszłości może lekki design edit Razz). Wszystkie formy tuningu "zrób to sam" nie mają sensu. Jedyna rzeczą którą można by się zainteresować to "Wersja GT" silnika - mam na myśli ofertę Chojnackiego, bo akurat o tym póki co negatywnych opinii nie słyszałem, a wręcz przeciwnie.
misieq79
Puntoświr

Tematy: 14

Post #13900 Wysłany: 17 Mar 2007 19:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

czermar napisał:
Trochę się rozejrzałem i stwierdzam jedno - ten silniczek nie jest do tuningu

Być to jest. Od mocniejszego o 20KM 16v różni się tylko głowicą i układem zapłonowym, stopień sprężania tylko 9,4 - technicznie dałoby się z niego wyciągnąć ze 100 koni bez turbo i bez nadwerężenia. Technicznie nie znaczy finansowo Very Happy

Speed doesn't kill. Stupidity does, though.
czermar
Sympatyk kropek

Post #13901 Wysłany: 17 Mar 2007 19:39 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

No właśnie Chojnacki Motor się tym zajmuje - całość nazywa się "Wersja GT" silnika - koszt do mojego autka koło 1500 zł, a z chipem 2000 jednak to już dla wymagających...
Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 671
Tematy: 17

Post #13913 Wysłany: 17 Mar 2007 20:34 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

meti napisał:
na trasie 4.8l przy ok 110 km/h i o to chodzi w 1.2 8v

cos mi sie wierzyc nie chce takie zuzycie paliwa przy 110km/h chyba cos nie tak Razz moze 5.8 Very Happy

Image
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
czermar
Sympatyk kropek

Post #13927 Wysłany: 17 Mar 2007 21:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

No rzeczywiście trochę przesadził z tym spalaniem - no chyba że jego kropek jest wyjątkowy. Co jednak nie zmienia faktu, że ta wersja jest ekonomiczna Smile
meti
Puntoświr

Tematy: 8

Post #14398 Wysłany: 21 Mar 2007 00:03 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

4.8 l na 100 km przy 110 km/h bez gwaltownych przyspieszeń Smile Instrukcja podaje ekonomiczną jazde przy V 90 - 120 km/h i to sie zgadza Razz Wiecie jak zaszaleje na trasie po biegach 140 - 150 km/h albo po mieście małolatowską jazdą to spalanie skiknie do 7 l spokojnie jak nie wiecej Very Happy Ale przy spokojnej jezdzie 4.8 l zgodnie z instrukcją i to jest sprawdzone Razz Najogólniej Punciak średnio pali 6 litrów Wink Mam wersje 1.2 8v 60 000km przebiegu, z salonu Smile A 1.2 16v chla jak szalony Ekhm... Na trasie przy 110 km/h łyknie napewno z 6 l Very Happy Pozdro

ipIV

Post #14403 Wysłany: 21 Mar 2007 00:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

meti napisał:
albo po mieście małolatowską jazdą to spalanie skiknie do 7 l spokojnie jak nie wiecej

Od ostatniego tankowania tylko miasto i komp pokazuje 15,5km/l - 6,5l/100.
No ale dziś to bardzo ostrożnie i spokojnie Smile Warunki nie pozwalają na szybkie przyspieszanie.... wyobraźnia działa Wink

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat