|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 00:15
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
huramita |
#140363 Wysłany:
30 Cze 2008, 22:33; Temat postu: Nierówne obroty |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 30 Cze 2008, Posty: 6
|
witam mam punto 2/ 1.2 16v jak chodzi na wolnych obrotach to przerywa i skaczą obroty od 5000 do9000 co może być przyczyną ? świece czy silniczek krokowy a może zawory bo takie słyszałem wersje czy ktoś miał podobne objawy.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Lastek |
#140378 Wysłany:
30 Cze 2008, 23:07; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Tomek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Elektryczny
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 11 Cze 2008, Posty: 181
|
Chyba 500 - 900 .. te obroty które napisałeś zdecydowanie nie są wolne  ...
Masz zamontowaną instalację gazową?
U mnie w silniku 8V problem pojawił się przy niewyregulowanej instalacji i jak się okazało przebiciach na kablach zapłonu. Całkowity koszt 65 zl.
Pozdrawiam
|
 |
huramita |
#140409 Wysłany:
01 Lip 2008, 00:20; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
dzięki za odpis ja nie mam zamontowanej instalacji gazowej z tego co piszesz to mogą być kable zapłonowe tylko nie wiem od czego zacząć .dzięki
|
|
Góra |
|
 |
Sylwo28 |
#140764 Wysłany:
02 Lip 2008, 02:33; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 10 Cze 2008, Posty: 29
|
huramita napisał(a): ja nie mam zamontowanej instalacji gazowej z tego co piszesz to mogą być kable zapłonowe tylko nie wiem od czego zacząć
Najlepiej zacząć od początku
1. Obejrzeć przewody i cewki - czy nie są zaolejone, zabrudzone - oczyścić.
2. Kiedy zmieniano świece ? Jak dawniej niż 20kkm - wymienić-ustawić odp. szczelinę.
3. Jeżeli pkt1 i 2 = OK, to wyczyścić silnik krokowy.
No, i plan działania gotowy 
_________________ Beer or not to beer, that's the question
|
|
Góra |
|
 |
huramita |
#142395 Wysłany:
06 Lip 2008, 21:01; Temat postu: nierówne obroty |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
w moim kropku wymieniłem świece i obroty przestały skakać już jest wszystko OK. rada dla innych zacznijcie od świec. 
|
|
Góra |
|
 |
ghost73 |
#147976 Wysłany:
21 Lip 2008, 22:00; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
pomimo serwisowania cały czas zdarzają się wahnięcia obrotów. Nieraz na wolnych obrotach zaczynają zapadać się obroty, nieraz nawet silnik zgaśnie.
Wymieniałem świece, przewody, silnik krokowy był czyszczony i cały czas to samo od 100 000 km
|
|
Góra |
|
 |
majsta7 |
#148318 Wysłany:
22 Lip 2008, 21:14; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Kępno Rejestracja: 18 Lip 2008, Posty: 94
|
mam podobny problem tyle ze u mnie po okolo godzinnym uzytkowaniu samochodu kiedy stane w miejscu i stoje... obroty sa bardzo nierowne i skacza od 500 do 1000. Kiedy natomiast wlacze samochod po nocnym postoje... jest ok. I dziwne jest to ze po jakims czasie jazdy dzieje sie takie cos. i tez nie wiem o co chodzi 
_________________ Fiat Punto II FL, 2003r., 1,4 16V
http://fiatpunto.com.pl/topic9749.html
|
|
Góra |
|
 |
Liper |
#148402 Wysłany:
23 Lip 2008, 01:03; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Bytów Rejestracja: 18 Gru 2006, Posty: 930
|
ghost73 napisał(a): pomimo serwisowania cały czas zdarzają się wahnięcia obrotów. Nieraz na wolnych obrotach zaczynają zapadać się obroty, nieraz nawet silnik zgaśnie. Wymieniałem świece, przewody, silnik krokowy był czyszczony i cały czas to samo od 100 000 km Cytuj: mam podobny problem tyle ze u mnie po okolo godzinnym uzytkowaniu samochodu kiedy stane w miejscu i stoje... obroty sa bardzo nierowne i skacza od 500 do 1000. Kiedy natomiast wlacze samochod po nocnym postoje... jest ok. I dziwne jest to ze po jakims czasie jazdy dzieje sie takie cos. i tez nie wiem o co chodzi Confused
U mnie przy podobnych objawach bodajże sonda lambda padła. Nie trzymała obrotów i sobie gasł od tak sobie( stojąc w miejscu ofkors ) 
_________________ Punto 1.2 8v 60KM Active Premius - verde cristallo
Grande Punto 1.4 8v 77KM Energy - błękitny psychodelic
GP 1.4 8v 77KM - grigio prezioso
Grande Punto 1.4 8v Estiva Blue&Me - błękitny hillybilly
|
|
Góra |
|
 |
marcin_2107 |
#510813 Wysłany:
12 Paź 2011, 23:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Sound
Województwo: łódzkie [E]
|
Witam kolegów. Odgrzewam kotleta, ale moja kropcia ostatnio na gazie kuleje. Oczywiście miał ją w rękach "fachowiec", który zamiast zrobić porządnie autko to opowiadał mi o historii Polski ok.3 godz., i to takie bzdety, że w życiu o nich nie słyszałem chociaż z historii najgorszy nie byłem, a także żeby głosować na PO  . W każdym bądź razie objawy początkowe były takie, że np na skrzyżowaniu targa autkiem (oczywiście mam cały czas na myśli LPG, bo na benzynce jest ok) i czasem zdarzało mu się jakby strzelić i przyblokować auto. Po wizycie u tego magika objawy zniknąć (po skasowaniu 30 zł za pięć minut regulacji na parowniku) pogorszyły się i teraz targa nim tragicznie a przy ruszaniu z 1 biegu ewentualnie przy redukcji z 2 na 3 strzela prawie za każdym razem. Dodam, że ten magik od LPG wysłał mnie na ustawienie luzów zaworowych. Do tego są nówki świece oraz kable. Silnik to 1,2 8V. PANOWIE POMOCY 
|
|
Góra |
|
 |
xeen |
#512277 Wysłany:
19 Paź 2011, 09:00; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Grzegorz
Wersja: Van
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: Lublin Rejestracja: 01 Lis 2010, Posty: 22
|
ja u siebie mam podobnie, ze czasami strzela na niskich obrotach potrafi "tyrpac" kropkiem. do tego moj mechanik stwierdzil,ze na niskich obrotach nawet chodzi na 3 ...;/
|
|
Góra |
|
 |
marcin_2107 |
#512365 Wysłany:
19 Paź 2011, 18:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Wersja: Sound
Województwo: łódzkie [E]
|
xeen słuchaj brat mój tak się trochę zajmuje mechaniką, ale nie konkretnie gazem, w każdym bądź razie zwiększył lekko dawkę gazu i nie ma efektu strzelania, a "tyrpanie" jest nadal, ale o wiele mniej wyczuwalne - prawie znikome. Nie wiem czy to aby napewno to poprawiło całą sytuację, ale jest lepiej. Druga rzecz ten magik-mechanik kazał mi wykręcić świece i zmiejszyć przerwy na elektrodach i jeszcze wymyć przewody wysokiego napięcia w denaturacie. Tak zrobiłem. Co dokładnie pomogło to Ci kolego nie powiem. Jak ewentualnie u Ciebie by się poprawiło też to daj znać. Powodzonka 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|