You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 13 Sty 2026, 04:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #150963 Wysłany: 29 Lip 2008, 09:55; 
 Temat postu: Problem z kierunkowskazami
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Witam,
Mam problem z kierunkowskazami, dziwnie się zachowują, a mianowicie:
- czasem jak włącze kierunek to chodzi wzorowo
- czasem chodzi OK, potem przez pare mrugnięć chodzi szybko, potem OK, potem się wyłącza (jak przerzucę wajchę ponownie to dalej zaczyna chodzić albo OK, albo z problemami do ponownego wyłączenia się)

wymieniłem przerywacz na nowy, chodził OK przez tydzień-dwa, po czym problemy powróciły, z tą różnicą że sie nie WYŁĄCZA, a WŁĄCZA się na stałe..

Możliwe że drugi przerywacz padł tak szybko? czy problem leży w czymś innym i przez to psuje się przerywacz?...

Dzięki za porady :)

Post #150986 Wysłany: 29 Lip 2008, 11:38; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: Wrocław
Miałem kiedyś podobny problem w Uno. Jak się okazało przyczyną był brak masy na bocznym kierunkowskazie. Proponuje na wstępie przeczyścić wszystkie styki i żarówki (wykrecić, przeczyścić ich elementy styku i sprawdzić, czy nie mają gdzieś luzu). Skoro wymiana przerywacza nic nie dała, to raczej nie on jest winny. Radzę zaczać od najprostszych rzeczy (od przeczyszczenia właśnie) a dopiero potem inwestować. Z reguły takie usterki to na szczęscie jakies "pierdoły" :lol:

Warto też zaobserwować, czy w chwili szybszego przerywania kierunkowskazu swiatła nie świrują. Może być tak, że kiedy nie ma masy światła stopu, pozycyjne i kierunki dziwnie świecą, przygasają, robi się taka dyskoteka 8)

Post #150987 Wysłany: 29 Lip 2008, 11:39; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

o dzięki wielkie, dzis uzbrojony w śrubokręt zaczynam operację "czyszczenie" :)

Post #150988 Wysłany: 29 Lip 2008, 11:46; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: Wrocław
To good luck:) i daj znać czy się udało

Post #153216 Wysłany: 05 Sie 2008, 20:54; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Bartek
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Bielsko-Biała
Mam bardzo podobny jeśli nie identyczny problem. Zastanawiam się właśnie nad masą bo nie wiem, czy dobrze ją podłączyłem po demontażu deski rozdzielczej. Jakiś czas temu wymieniałem nagrzewnicę i składając wszystko do kupy przestały działać prawidłowo kierunki i w ogóle cały tył zaczął zachowywać się jak choinka. Problem w tym, że po wykręceniu tylnych świateł okazało się, że ich wkład (ta część w której tkwią żarówki) był przegnity więc wymieniłem go. Pomogło z prawą stroną i świeci normalnie ale lewa nadal szwankuje - również po wymianie wkładu lampy. Problem objawia się następująco:

- kiedy włączam pozycyjne i kierunkowskaz to zaczynają świrować wszystkie światła
- kiedy włączam przeciwmgielne to ich dioda na desce też zaczyna delikatnie mrugać
- kierunkowskaz działa wolniej niż powinien kiedy wciskam hamulec

No i tu właśnie roi mi sie pomysł, że jest coś nie tak z masą hamulca. Czy to możliwe, że ma wpływ na jedne światła (lewa strona) a na drugie nie?

Post #153296 Wysłany: 06 Sie 2008, 01:38; 
 Temat postu:
sir_dadol napisał(a):
Mam bardzo podobny jeśli nie identyczny problem. Zastanawiam się właśnie nad masą bo nie wiem, czy dobrze ją podłączyłem po demontażu deski rozdzielczej. Jakiś czas temu wymieniałem nagrzewnicę i składając wszystko do kupy przestały działać prawidłowo kierunki i w ogóle cały tył zaczął zachowywać się jak choinka. Problem w tym, że po wykręceniu tylnych świateł okazało się, że ich wkład (ta część w której tkwią żarówki) był przegnity więc wymieniłem go. Pomogło z prawą stroną i świeci normalnie ale lewa nadal szwankuje - również po wymianie wkładu lampy. Problem objawia się następująco:

- kiedy włączam pozycyjne i kierunkowskaz to zaczynają świrować wszystkie światła
- kiedy włączam przeciwmgielne to ich dioda na desce też zaczyna delikatnie mrugać
- kierunkowskaz działa wolniej niż powinien kiedy wciskam hamulec

No i tu właśnie roi mi sie pomysł, że jest coś nie tak z masą hamulca. Czy to możliwe, że ma wpływ na jedne światła (lewa strona) a na drugie nie?

Oczywiście że ma wpływ. Instalacja w aucie jest podzielona na dwie (czasem na cztery) wiązki. Prawą i lewą (dodatkowo przód i tył). Masz zwarcie/zanik masy na jednej z wiązek. Proponuję na początek sprawdzenie połączeń w tylnych lampach...

Post #153300 Wysłany: 06 Sie 2008, 05:24; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Bartek
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Bielsko-Biała
Mrider, mogę prosić o instruktarz co do tego jak sprawdzić połączenie tej lampy, chodzi mi tylko o lewą. Masz na myśli kontrole miernikiem prądu wiązki, która wchodzi do lampy? Prosiłbym o opis co sprawdzić i gdzie sprawdzić bo elektryka to dla mnie wyższa szkoła jazdy.

Post #153409 Wysłany: 06 Sie 2008, 13:04; 
 Temat postu:
sir_dadol na początek wymontuj lampę i przeczyść styki. Później najprostszym miernikiem sprawdź jakie napięcia idą na żarówki podczas ich pracy. Zazwyczaj taka usterka jaką opisałeś występuje przy zanikaniu masy w lampie.

Post #164960 Wysłany: 04 Wrz 2008, 08:05; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Kurcze, przeczyściłem wszystkie styki, wymieniłem przerywacz i problem się powtarza... ale TYLKO wtedy, gdy auto jest nagrzane (np. stało cały dzień w słońcu) :?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)