|
Obecny czas: 13 Sty 2026, 04:46
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
mrunia |
#150963 Wysłany:
29 Lip 2008, 09:55; Temat postu: Problem z kierunkowskazami |
|
 |
| Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 02 Cze 2008, Posty: 16
|
Witam,
Mam problem z kierunkowskazami, dziwnie się zachowują, a mianowicie:
- czasem jak włącze kierunek to chodzi wzorowo
- czasem chodzi OK, potem przez pare mrugnięć chodzi szybko, potem OK, potem się wyłącza (jak przerzucę wajchę ponownie to dalej zaczyna chodzić albo OK, albo z problemami do ponownego wyłączenia się)
wymieniłem przerywacz na nowy, chodził OK przez tydzień-dwa, po czym problemy powróciły, z tą różnicą że sie nie WYŁĄCZA, a WŁĄCZA się na stałe..
Możliwe że drugi przerywacz padł tak szybko? czy problem leży w czymś innym i przez to psuje się przerywacz?...
Dzięki za porady 
|
|
| Góra |
|
 |
|
|
|
hern |
#150986 Wysłany:
29 Lip 2008, 11:38; Temat postu: |
|
 |
| Sympatyk kropek |
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 11 Wrz 2007, Posty: 32
|
Miałem kiedyś podobny problem w Uno. Jak się okazało przyczyną był brak masy na bocznym kierunkowskazie. Proponuje na wstępie przeczyścić wszystkie styki i żarówki (wykrecić, przeczyścić ich elementy styku i sprawdzić, czy nie mają gdzieś luzu). Skoro wymiana przerywacza nic nie dała, to raczej nie on jest winny. Radzę zaczać od najprostszych rzeczy (od przeczyszczenia właśnie) a dopiero potem inwestować. Z reguły takie usterki to na szczęscie jakies "pierdoły"
Warto też zaobserwować, czy w chwili szybszego przerywania kierunkowskazu swiatła nie świrują. Może być tak, że kiedy nie ma masy światła stopu, pozycyjne i kierunki dziwnie świecą, przygasają, robi się taka dyskoteka 
|
|
| Góra |
|
 |
|
mrunia |
#150987 Wysłany:
29 Lip 2008, 11:39; Temat postu: |
|
 |
| Sympatyk kropek |
 |
|
o dzięki wielkie, dzis uzbrojony w śrubokręt zaczynam operację "czyszczenie" 
_________________ Punto mkI 1.2 75KM 1997
|
|
| Góra |
|
 |
|
hern |
#150988 Wysłany:
29 Lip 2008, 11:46; Temat postu: |
|
 |
| Sympatyk kropek |
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 11 Wrz 2007, Posty: 32
|
|
To good luck:) i daj znać czy się udało
|
|
| Góra |
|
 |
|
sir_dadol |
#153216 Wysłany:
05 Sie 2008, 20:54; Temat postu: |
|
 |
| Sympatyk kropek |
 |
Imię: Bartek
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Bielsko-Biała Rejestracja: 27 Mar 2008, Posty: 17
|
|
Mam bardzo podobny jeśli nie identyczny problem. Zastanawiam się właśnie nad masą bo nie wiem, czy dobrze ją podłączyłem po demontażu deski rozdzielczej. Jakiś czas temu wymieniałem nagrzewnicę i składając wszystko do kupy przestały działać prawidłowo kierunki i w ogóle cały tył zaczął zachowywać się jak choinka. Problem w tym, że po wykręceniu tylnych świateł okazało się, że ich wkład (ta część w której tkwią żarówki) był przegnity więc wymieniłem go. Pomogło z prawą stroną i świeci normalnie ale lewa nadal szwankuje - również po wymianie wkładu lampy. Problem objawia się następująco:
- kiedy włączam pozycyjne i kierunkowskaz to zaczynają świrować wszystkie światła
- kiedy włączam przeciwmgielne to ich dioda na desce też zaczyna delikatnie mrugać
- kierunkowskaz działa wolniej niż powinien kiedy wciskam hamulec
No i tu właśnie roi mi sie pomysł, że jest coś nie tak z masą hamulca. Czy to możliwe, że ma wpływ na jedne światła (lewa strona) a na drugie nie?
|
|
| Góra |
|
 |
|
mrider |
#153296 Wysłany:
06 Sie 2008, 01:38; Temat postu: |
|
|
|
sir_dadol napisał(a): Mam bardzo podobny jeśli nie identyczny problem. Zastanawiam się właśnie nad masą bo nie wiem, czy dobrze ją podłączyłem po demontażu deski rozdzielczej. Jakiś czas temu wymieniałem nagrzewnicę i składając wszystko do kupy przestały działać prawidłowo kierunki i w ogóle cały tył zaczął zachowywać się jak choinka. Problem w tym, że po wykręceniu tylnych świateł okazało się, że ich wkład (ta część w której tkwią żarówki) był przegnity więc wymieniłem go. Pomogło z prawą stroną i świeci normalnie ale lewa nadal szwankuje - również po wymianie wkładu lampy. Problem objawia się następująco:
- kiedy włączam pozycyjne i kierunkowskaz to zaczynają świrować wszystkie światła - kiedy włączam przeciwmgielne to ich dioda na desce też zaczyna delikatnie mrugać - kierunkowskaz działa wolniej niż powinien kiedy wciskam hamulec
No i tu właśnie roi mi sie pomysł, że jest coś nie tak z masą hamulca. Czy to możliwe, że ma wpływ na jedne światła (lewa strona) a na drugie nie?
Oczywiście że ma wpływ. Instalacja w aucie jest podzielona na dwie (czasem na cztery) wiązki. Prawą i lewą (dodatkowo przód i tył). Masz zwarcie/zanik masy na jednej z wiązek. Proponuję na początek sprawdzenie połączeń w tylnych lampach...
|
|
| Góra |
|
 |
|
sir_dadol |
#153300 Wysłany:
06 Sie 2008, 05:24; Temat postu: |
|
 |
| Sympatyk kropek |
 |
Imię: Bartek
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Bielsko-Biała Rejestracja: 27 Mar 2008, Posty: 17
|
|
Mrider, mogę prosić o instruktarz co do tego jak sprawdzić połączenie tej lampy, chodzi mi tylko o lewą. Masz na myśli kontrole miernikiem prądu wiązki, która wchodzi do lampy? Prosiłbym o opis co sprawdzić i gdzie sprawdzić bo elektryka to dla mnie wyższa szkoła jazdy.
|
|
| Góra |
|
 |
|
mrider |
#153409 Wysłany:
06 Sie 2008, 13:04; Temat postu: |
|
|
|
|
sir_dadol na początek wymontuj lampę i przeczyść styki. Później najprostszym miernikiem sprawdź jakie napięcia idą na żarówki podczas ich pracy. Zazwyczaj taka usterka jaką opisałeś występuje przy zanikaniu masy w lampie.
|
|
| Góra |
|
 |
|
mrunia |
#164960 Wysłany:
04 Wrz 2008, 08:05; Temat postu: |
|
 |
| Sympatyk kropek |
 |
|
Kurcze, przeczyściłem wszystkie styki, wymieniłem przerywacz i problem się powtarza... ale TYLKO wtedy, gdy auto jest nagrzane (np. stało cały dzień w słońcu) 
_________________ Punto mkI 1.2 75KM 1997
|
|
| Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|