|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 17:36
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Dzordz |
#157302 Wysłany:
15 Sie 2008, 20:43; Temat postu: Stukanie / tarcie podczas jazdy - skrzynia biegow ? |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: lubuskie Rejestracja: 14 Sie 2007, Posty: 11
|
Witam,
Mam spory problem.
Gdy jadę, mam wciśnięty pedał gazu słychać stukanie, tarcie z przodu samochodu, czuć lekkie drganie na kierownicy.
Dzieje się to na każdym z biegów. Gdy tylko spuszczę pedał gazu czy też wcisnę sprzęgło - dźwięki ustają. Dodać należy, że im więcej dodaje gazu tym odgłosy silniejsze.
Odgłosy powstają więc tylko wtedy kiedy moc jest przenoszona na koła
W miarę kiedy samochód rozgrzewa się ( po przejechaniu 30 km.) odgłosy częściowo ustają. Słychać je jeszcze podczas jazdy na nierównościach lub też gdy samochód jedzie pod górkę czyli wtedy, kiedy samochód nie jest w poziomie lub też zawieszenie mocno pracuje na nierównościach.
Po przejechaniu kolejnych kilometrów (bardziej rozgrzane auto) odgłosy ustają bez względu na ukształtowanie jezdni czy też sposób jazdy.
Czy to może być coś związanego z skrzyni biegów?
Problem powstał kiedy to wymieniłem alternator (samochód był podniesiony pod kątem 45 stopni i opuszczony.
Proszę o poradę bo sam nie wiem co to może być.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
STax |
#157305 Wysłany:
15 Sie 2008, 20:52; Temat postu: |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
|
Góra |
|
 |
Dzordz |
#157308 Wysłany:
15 Sie 2008, 20:56; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Oj to na pewno nie to, alternator sprawdzałem już kilkukrotnie - wszystko dokręcone i pasek odpowiednio naciągniety w jednej płaszczyźnie z wałem korbowym.
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#157388 Wysłany:
16 Sie 2008, 00:35; Temat postu: |
|
|
Wymieniłeś alternator... Czy jest on aby sprawny? Paska pewnie nie wymieniałeś, być może jest w jednym miejscu bardziej wyciągnięty (od starego altka) i dlatego tak się dzieje.
|
|
Góra |
|
 |
Dzordz |
#157431 Wysłany:
16 Sie 2008, 11:50; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Dzisiaj ostatecznie rozwiązałem kwestię alternatora. Usunąłem pasek i przejechałem 300m. - słychać tarcie.
Zastanawiam się teraz czy to nie jest coś związanego z przeniesieniem napędu. Półosie?, przesunięta masa antywibracyjna?
Poszukam w specyfikacji w jakiej odległości powinna być ustawiona masa antywibracyjna od skrzynki.
Może coś to pomoże. 
|
|
Góra |
|
 |
Xyś |
#157563 Wysłany:
16 Sie 2008, 20:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
olej w skrzyni masz ? 
_________________ Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy, do czego mam prawo zgodnie z Art. 54 Konstytucji RP
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
|
|
Góra |
|
 |
czerwona strzała |
#158033 Wysłany:
18 Sie 2008, 11:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: sierpc. okolice Rejestracja: 02 Maj 2008, Posty: 113
|
gdzies jakies łozysko, musisz sie dobrze wsłuchac 
_________________ Punto 1997 1.1 S 55
|
|
Góra |
|
 |
Dzordz |
#158333 Wysłany:
18 Sie 2008, 22:20; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Przesunąłem o pół centymetra bliżej skrzyni biegów masę antywibracyjną na półosi i pomogło
Swoją drogą oleju też troszeczkę brakowało ... 400 ml do poziomu.
Można latać dalej ... oby jeszcze kolejne 180 tyś. przeleciał
Pozdrawiam i dziękuję za rady.
|
|
Góra |
|
 |
Ja_szczur |
#158759 Wysłany:
19 Sie 2008, 22:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Siedlce Rejestracja: 13 Cze 2007, Posty: 449
|
Dzordz napisał(a): Przesunąłem o pół centymetra bliżej skrzyni biegów masę antywibracyjną na półosi i pomogło Swoją drogą oleju też troszeczkę brakowało ... 400 ml do poziomu. Można latać dalej ... oby jeszcze kolejne 180 tyś. przeleciał Pozdrawiam i dziękuję za rady.
A możesz zrobić fotę jak ta masa wygląda?
_________________ Punto I 55KM + GAZ 97r.
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#158777 Wysłany:
19 Sie 2008, 23:53; Temat postu: |
|
|
Ja_szczur "plastikowy" walec założony na najdłuższej półośce (tej od strony pasażera). Nie da się nie zauważyć 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|