You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 15 Cze 2025, 08:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 60 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość

Post #158742 Wysłany: 19 Sie 2008, 22:06; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Arek
Samochód: Bravo
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: BB
http://video.interia.pl/obejrzyj,film,3 ... 1,Golf_III

Post #158913 Wysłany: 20 Sie 2008, 14:08; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia G.
VW to dobre samochody ale ludzie, którzy sie z nimi identyfikują to juz mniej fajna społeczność, nie wiem co w tym jest ale z kierowcami VW zawsze sa problemy, na palcach jednej reki mozna policzyc ludzi którzy wsiadaja do VW i nie opęta ich demon kretyna pana szosy, buraka, itp epitety

Post #158931 Wysłany: 20 Sie 2008, 15:04; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: WND
Niestety...to tak jak z zasadą tzw. "nowobogackich"-mają kasę to są lepsi od tych którzy mają jej mniej itp. Żenua jednym słowem...
sadoo może trochę przesadziłeś z tym, że na palcach jednej ręki ale niestety coś w tym jest...

Post #158934 Wysłany: 20 Sie 2008, 15:11; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Toruń
cubus1 napisał(a):
To może ja wytłumaczę na przykładzie...

Part I:
Rodziciele moi w 99 roku zakupili Punciawkę w salonie w wawie. Po 9 latach, przebieg w okolicach 150kkm. Nie chcecie żebym wam wymienił co było w nim robione, wymienione, napewno nie z powodu szaleńczej jazdy mojej mamy, która jeździła nim do 2005 roku wyłącznie sama... w ww. roku ja jako młody kierowca dostałem kropka w swoje ręce... Nie będe wam ściemniał że jeździłem z (dziadek mode on) ale nie katowałem go też zbytnio. Wymiana...rok w rok najczęściej zużywających się części eksploatacyjnych...
Punto w 99 roku wraz ubezpieczeniem (tak żeby można było wyjechać nim z salonu) kosztowało 40k.zł. z haczykiem.

Part II:
Rodziciele moi w 2002 roku zakupili Golfa IV w salonie w wawie. Po 6 latach przebieg w okolicach 150kkm. Z nietypowych części zostały wymienione: sonda lambda (raz pierwsza a ostatnio druga), osłona pod silnik (tamta gdzieś się zgubiła w zaspie), naprawa alarmu (przez źle podłączoną masę w radiu - moja sprawka hihi), no i kilka razy postojówki z tyłu (no ba;))
Autkiem miała jeździć mama, w końcu jeździł tata, teraz w sumie wszyscy w miarę potrzeb...
Golf kosztował 50k.zł. z haczykiem.
(ciekawostka: nie były jeszcze wymieniane: amortyzatory z przodu i tarcze ham. z tyłu... bo po prostu są jeszcze dobre he)

Reasumując:
Jakbym policzył ile włożono w Punto (tuleje wahaczy, amortyzatory, końcówki drążków i inne pierdoły które nie zwaliłyby się przy przebiegu niższym niż zakłada to producent, tj. wymianę ich... To lepiej byłoby kupić sobie golfa...
Oba auta serwisowane w aso i użytkowane bardzo podobnie...chodzi o długości tras codziennych (golf był kilkakrotnie za granicą, stąd wyższy przebieg na młodzsze autko).

Obecnie sam sprzedaję mojego kropka (piszę że mojego bo w końcu kiedyś dostałem go w spadku hehe) na rzecz passata którym już się poruszam, jak to gdzieś już pisałem na forum...
rok 2003, przebieg bliski 150kkm a kiedy patrzę w książkę serwisową to wszystko mówi samo przez się...a zaznaczam że autko jeździło tylko po polskich kochanych dziurach itp.

Nie wiem jak Wy ale ja mam tylko sentyment do fiata...nic poza tym. Raczej nigdy już nie kupię fiata.
A mam znajomych jeżdzących od cc przez sc po bravo, pandy, cromy itp. i widzę co się dzieje.
Po prostu nie ufam już tej marce.
Nie zrozumcie mnie źle, że VW jest super i sie wogóle nie psuje, ale porównując do fiata, napewno wypada lepiej pod względem trwałości, jakości wykonania. Może nie boli to kiedy jadę do IC po kolejną część do punto, bo jednak wypada taniej niż w przypadku VW.

Można godzinami pisać...a zmieściłem tu chyba 1% tego co chciałbym przekazać...dywagacje mogłyby się nie kończyć.
Pozdro:D

Ja tam bym chętnie poznał co takiego było wymieniane w Punto 1 wtedy mogę dyskutować.
A co do cześci eksploatacyjnych to nie rozumiem za bardzo. Myślisz że jak kupujesz np. amorki czy klocki hamulcowe 1 firmy do Punto czy do Golfa to one się czymś różnią jeśli chodzi o jakość? Może po prostu części które kupowaliście były tanie i mizerne dlatego się szybko kończyły. A tak poza tym to części eksploatacyjne jak sama nazwa mówi się zużywają i trzeba je wymieniać bez względu na markę auta.

Post #158955 Wysłany: 20 Sie 2008, 15:58; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Tak..napewno w ASO montowali najtańsze podróbki...
Poza tym masz prawo wybrać sobie tańsze czy droższe części jeśli chcesz jak oddajesz auto na przegląd do serwisu.
Może ostatnie egzemplarze kropków czyli wersje stile i sole były felerne... no nie wiem sam.. Ale wymieniałem w nim już 3 razy alternator, nie mówiąc już o regeneracji...poduszkę powietrzną, napinacze pasów, nagrzewnicę, o tulejach tylnych wahaczy co 30kkm nie wspomnę (nie mieszkam na poligonie), podnosniki el. szyb, i wiele innych pierdów, które zaskakiwały swymi awariami...
Nie jestem typem człowieka, który wymaga od auta wszystkiego, w zamian niczego mu nie dając, tj. dbając...
Mimo wszystko, jak będę miał troszkę kasy to i tak kupię gt'ka na weekendowe upalanie :D po prostu mam sentyment ale suche fakty...no...

Post #158980 Wysłany: 20 Sie 2008, 16:41; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Arek
Samochód: Bravo
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: BB
i po co ta mowa trawa ?? każdy bedzie chwalił swoje do konca ,a ja jeżdziłem i golfami i fiatami i nie narzekam na ani jedne ani drugie ,opinia jest jak d**a każdy ma inną :)

Post #159032 Wysłany: 20 Sie 2008, 19:06; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

cubus1 napisał(a):
Tak..napewno w ASO montowali najtańsze podróbki...
Poza tym masz prawo wybrać sobie tańsze czy droższe części jeśli chcesz jak oddajesz auto na przegląd do serwisu.
Może ostatnie egzemplarze kropków czyli wersje stile i sole były felerne... no nie wiem sam.. Ale wymieniałem w nim już 3 razy alternator, nie mówiąc już o regeneracji...poduszkę powietrzną, napinacze pasów, nagrzewnicę, o tulejach tylnych wahaczy co 30kkm nie wspomnę (nie mieszkam na poligonie), podnosniki el. szyb, i wiele innych pierdów, które zaskakiwały swymi awariami...
Nie jestem typem człowieka, który wymaga od auta wszystkiego, w zamian niczego mu nie dając, tj. dbając...
Mimo wszystko, jak będę miał troszkę kasy to i tak kupię gt'ka na weekendowe upalanie :D po prostu mam sentyment ale suche fakty...no...

Dziwne rzeczy naprawdę piszesz. Aż trudno uwierzyć ze tak się sypać mógł. Sam miałem wcześniej Bravę, teraz GTka, nie wspominając o maluchu i żaden się tak nie sypał. Może te z końcówki robili ze śmieci na magazynie. Albo serwisowanie w ASO mu szkodziło :D

Post #159040 Wysłany: 20 Sie 2008, 19:22; 
 Temat postu:
Rabarbar
Awatar użytkownika

Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole
2rotor: mnie to też dziwi co cubus1 pisze... Moje punto to rocznik 97' ale... dbaliśmy o nie (ja i tata). Wszystkie filtry oleje, itd wymieniane co roku, autko regularnie czyszczone i 2 razy konserwowane profilaktycznie od spodu. Efekt? Z wymienionych części to klocki hamulcowe po ok 70tys km, wentylator chłodnicy spalony wskutek zalania go przeze mnie przy myciu auta, pompa wody (straciła szczelność bo płyn się zagotował właśnie wskutek awarii wentylatora), alternator który po 12 latach przestal działać po wjechaniu w ogromną kałuże sięgającą zderzaka, i cewka zapłonowa po 100tys km.
Oprócz tego 3 razy robione tuleje wahaczy z tyłu, ale to w głównej mierze wina stanu dróg.

Na 12 lat i 112tys km (z czego 40 tys autko jest w moich rękach gdzie nie ma lekko) uważam, że zasługuje na określenie niemal bezawaryjnego.

Poza tym ceny części - porównania cen fiata i vw lepiej nie robić...
No i VW też się psują... Nie oszukujmy się. Lecą koła dwumasowe, turbiny i osprzęt silnika. Tylny zawias w passatach itp też ponoć łatwo siada a w naprawie koztuje krocie...

obecnie:
http://fiatpunto.com.pl/topic1866.html Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET 82KM & 110Nm
Saab 9-3 2.0t 150KM 240Nm 01'
Skoda Octavia 1.2 TSI 110KM 175Nm 17'

było:
Peugeot 605 3.0 V6 167KM 235Nm 94'
BMW 323i Touring 170KM 250Nm 96'
Opel Astra GSI 2.0 150km 196Nm 92'
BMW 323i sedan 181KM 250Nm 96'
Skoda 120L 52KM 82Nm 89'

Post #159049 Wysłany: 20 Sie 2008, 19:36; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Tak już lekko robiąc offtopa, pomyślcie tylko co to będzie jak się zaczną sypać te auta które teraz wychodzą jako nowe - tam to dopiero jak elektryka i osprzęt zacznie siadać to się zacznie droga przez mękę.
A takie Punto MK1 to radośc dla mechanika normalnie - wszystko proste, tanie i zamienników do wyboru i dla druciarza i dla konesera.

Post #159194 Wysłany: 21 Sie 2008, 08:09; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Wiecie co...zaczynam się poważnie zastanawiać nad egzemplarzami z końca produkcji... Znajomy ma "zwykłego" kropka z 96 roku a wymienił dosłownie jakieś głupstwa, i oczywiście typowe bolączki tego modelu...
Zrozumcie, że można było się zdenerwować na moim miejscu :?

Zgadzam się z Tobą 2rotor...tzn. też jestem ciekawy...
U mnie w pracy zakupili niecały rok temu Hondy Accord...Myślałem że to dobre auta, wzorując się na opinii ludzi jeżdżących poprzednimi modelami...ale z tego co słyszę to totalna klapa...ciągle coś się psuje i to nie pierdoły...
Znajomy ma mercedesa w211...i wiecie co?? byle bzdet i wizyta w serwisie musowa...jest tam już tyle elektroniki że bez kompa nie podchodź ;)
Nie mówiąc już o bardziej zaawansowanych technicznie autach...
Kiedyś nie mając jeszcze prawka miałem malara... młotek, śrubokręt, klucz 10/13 i można było jechać w trasę hehe
hmmm chyba kupię sobie 126p :D

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 60 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)