|
Obecny czas: 02 Maj 2025, 06:35
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
lukasz828 |
#174217 Wysłany:
27 Wrz 2008, 13:17; Temat postu: przerobienie na gaz |
|
 |
Forumowicz |
|
Witam!!
Obecnie moim punto I 97r 150000 km zamierzam robic jakies 1500 km miesiecznie i zastanawiam się na przerobieniu go na gaz.
Proszę o rady czy poprostu mi się to opłaca ze względu na cene jak i ze względu na zużycie silnika i ewentualne jego naprawy.
Ile kosztuję założenie takiej instalacji ?
Dzięki za odpowedzi
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
|
mrider |
#174222 Wysłany:
27 Wrz 2008, 13:38; Temat postu: |
|
|
Nie opłaca się, moim zdaniem.
1. Instalacja 1000-2000zł (nie wiem dokładnie), droższy przegląd, częstsze wymiany świec, kabli, płynów, filtrów, dodatkowe koszty serwisowania instalacji gazowej.
2. Przy takim przebiegu silnik dostanie "po dupie" na gazie, poza tym to jest Fiat, więc cały czas będą się pojawiać jaja z instalacją.
Silniki 1.1 i 1.2 nie palą jakoś tak strasznie, a mocą też nie grzeszą więc po co jeszcze bardziej ograniczać tę malutką moc?
Jak nie trawię klekotów w autach, to gdybym miał zagazować auto to już wolałbym je sprzedać i kupić diesla w podobnym stanie i przebiegu.
|
|
Góra |
|
 |
dario76 |
#174243 Wysłany:
27 Wrz 2008, 15:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Zgierz Rejestracja: 20 Maj 2008, Posty: 341
|
Moim zdaniem przy realnych przebiegach około 1500km miesięcznie jest to już opłacalne.
Oczywiście zależy to od kilku czynników.
-przebiegi przypuścimy miesięczne. 1500km na m-c to już nieźle.
-jak długo zamierzasz użytkować to auto. Napewno przez rok instalacja ci się nie zwróci, a przy odsprzedarzy auta nikt ci za instalacje nie zwróci.
-stan techniczny silnika. Silnik powinien być w wjęcej niż dobrym stanie technicznym.
-stosunek ceny benzyny do gazu. Tu nic nie powinno się zmienić, gaz zawsze był o połowę tańszy od benzyny i pewnie długo tak pozostanie.
Koszt instalacji gazowej przy wtrysku MPI ok. 2300, przy SPI (dokładnie nie wiem ale coś ok. 1500)
Ze zużyciem silnika to jest różnie, jedni narzekają, a inni (w tym ja) chwalą. Zawsze podaje przykład mojego cc700 - 70 tys na gazie i nigdy nie miałem problemów jeżdzę nim nadal. Za to co zaoszczędziłem kupił bym do nigo już ze cztery silniki.
Twój roczny przebieg to ok. 18000km
Spalanie benzyna 6l , gaz 8l
Benzyny spalisz na rok 1080 L, gazu 1440 L
1080 x 4.4zł =4752 za benzynę
1440 x 2.2zł =3168 za gaz
oszczędzasz 1584zł
Oczywiście dolicz wyższą cenę badania tech, koszt przeglądów w zakładzie montującym gaz.
Wybór należy do ciebie. Pozdrawiam.
_________________ sporting 1.2 16V
Good Italian Job
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#174256 Wysłany:
27 Wrz 2008, 15:54; Temat postu: |
|
|
dario76 dobre to obliczenie, ale zapomniałeś o jednym...
Załóżmy że na benzynie przy takich przebiegach raz w roku musisz zmienić świece i kable WN, olej z filtrem dwa razy. Koszt takiej wymiany w przypadku gazu trzeba pomnożyć razy dwa. Przegląd i gazownika pomijam, bo o tym wspomniałeś, jednakże w przypadku przeglądu jest to opłata stała. W przypadku gazownika może być różnie.
|
|
Góra |
|
 |
Pazi |
#174262 Wysłany:
27 Wrz 2008, 16:09; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: KROSNO Rejestracja: 18 Mar 2008, Posty: 28
|
Ja gaz polecam. Kolega Mrider chyba nie mial gazu w zadnym aucie nigdy. Ciekawy jestem kto w aucie przy przebiegu na miescia 1500 km (18tys. rocznie) zmienia swiecie i kable raz w roku. Ja swiece, filtr powietrza zmieniam co 20 tys.kable co 50 tys., regulacja gazu +filtry gazu co 10 tys.
Punciak na gazie przejechal juz 90 tys. przy przebiegu auta 170 tys i nie bylo jakis niespodzianek ze uszczelka pod glowica czy przegrzanie silnika.
Przerglad jest drozszy o 50 zł. W innych samochodach co jedzilme tak samo serwisowane i nie bylo zadnych problemo z silnikiem ani z instalacja rocznie robiac od 30 do 45 tys km.
Wazne by LPG zalozyc u kogos cos sie zna na tym. Ja w Puncie mam instalacje BRC winnych autach mailem Landi Renzo ( nie polceam szybko pada reduktor po 60 tys.) i BRC.
_________________ Punto 1.2 75 KM ELX 96r. do szkoły.
Audi A6 1.8 T 98r. w weekend.
|
|
Góra |
|
 |
dario76 |
#174369 Wysłany:
27 Wrz 2008, 21:10; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Zgierz Rejestracja: 20 Maj 2008, Posty: 341
|
Fakt faktem instalacje zakładać w warsztatach które się na tym znają.
Po drugie kable i świece wymieniłem w cc 700 po przebiegu ok.45 tys km. Natomiast w punto świece wymieniłem po przebiegu ok 15 km!!!!!!! ,poprostu dojechałem z warsztatu do domu i silnik zaczął kuleć na jednym cylindrze, ale po wymianie śwsiec wszystko jest ok.
Filtr oleju i olej wymieniam przy takich samych przebiegach jak na benzynie, więc nie rozumiem o co chodzi.
Ja założyłem gaz w sportingu i jest to jedna z najlepszych z moich ostatnich inwestycji przejechałem 5000 km i nic tylko tankuje gaz.
Oczywiście są auta w których gaz mnie razi (nie jest na miejscu) sam czasami rozważam zakup GT-eka i tam pomimo całej sympati dla gazu nie zagazował bym go (chyba?, nie napewno). Poprostu są to auta z duszą i im nie powinno się zabierać nawet jednego konika.
Choć uważam że mój sportaś też ma duszę (może troszeczkę mniejszą niż GT)
[ Dodano: 27 Wrz 2008 21:10 ] Opłaty u gazownika co 10000km przy instalacji na wielopunkcie, z wyminą filtra fazy lotnej ok. 110zł, a przy gazie na gażniku lub jednopunkcie ok. 50zł
_________________ sporting 1.2 16V
Good Italian Job
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#174432 Wysłany:
28 Wrz 2008, 01:13; Temat postu: |
|
|
Pazi napisałem te wymiany zgodnie z zaleceniami producenta, kto jak wymienia to już jego sprawa. Gaz miałem w dwóch samochodach. W Vectrze silnik się skończył przy 206tys.km a wcześniej przy ok 160tys.km ni stąd ni zowąd podczas jazdy na gazie strzeliło i rozleciał się kolektor ssący. Z kropka gaz wyleciał przy pierwszej awarii instalacji. Zresztą opisywałem na forum ile mnie kosztowała naprawa kropka wynikająca z użytkowania go na gazie. Oba auta już kupiłem z gazem więc u mnie odpadły koszty instalacji. W efekcie to co zaoszczędziłem jeżdżąc na gazie nie starczyło nawet na pokrycie połowy kosztów naprawy tych samochodów.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|