|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 17:36
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
kujawiak |
#175764 Wysłany:
01 Paź 2008, 13:44; Temat postu: problem niebanalny |
|
 |
Forumowicz |
|
Witam "kropkowiczów" , - na początek krótka historia.3 tygodnie temu jadąc autostradą A4 silnik w moim punto 1.1 98r nagle stracił moc, płyn chłodniczy w zbiorniku zagotował sie i wytrysnąl gdzieś od spodu zbiorniczka.Z silnika ostro sie dymiło i ledwie co obeszlo sie bez gaśnicy!
W efekcie silnik się przegrzał i juz nie "kopnął"
W trakcie całego zdarzenia kontrolka temperatury silnika(skali ten model nie posiada) nie zaswiecila sie ani na moment , wszelkie przeglądy i płyny były kontrolowane i uzupelniane na bierząco.Pozostało dzwonić po lawete.Za dowóz około 20 km do wrocławia musialem zapłacić 500 złoty,ale to szczegól w porównaniu z cenami jakie mi zaoferowali mechanicy do ktorych ów nieszczesny laweciarz mnie zwiózł- 2000 za stary "nowy" silnik oraz 1400 za wymiane +600 złoty za diagnoze!!! około 300 za parkowanie i 150 za samo wypełnienie papierków.Kapcie mi spadły i gdyby nie moja żona kogoś bym tam poturbował.Decyzja natychmiastowa - zabieram auto.Po kilku dniach zabrałem auto do siebie na garaż,kupilem silnik za 500 złoty na allegro i wymienilem go sam(po amatorsku).Zajeło mi to dwa dni i ku mojemu zdziwieniu silnik odpalił błyskawicznie,za pierwszym obrotem,lecz ...problem przegrzewania został.Po kilki minutach pracy silnika woda wrze w ziorniku,wąż doplywowy gorący,kontrolka nadal sie nie swieci a wentylator sie nie załącza.Nie mam pojęcia co robić.Czyzby termostat w obu silnikach byl uszkodzony? moze nie ma przepływu wody? albo chlodnica do d**y?
a i dodam jeszcze ze nagrzewnica od kilku miesiecy słabo grzeje,ledwie co,zimą zimno w aucie.Bardzo prosze o sugestie i porady co moze byc nie tak? pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
|
STax |
#175766 Wysłany:
01 Paź 2008, 13:48; Temat postu: |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
|
Góra |
|
 |
kujawiak |
#175797 Wysłany:
01 Paź 2008, 15:02; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
sorka,jestem tu nowy i mi sie niechcąco machneło 
|
|
Góra |
|
 |
Łodziak |
#175931 Wysłany:
01 Paź 2008, 22:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Samochód: Inny
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 08 Mar 2008, Posty: 1501 Pomógł: 31
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|