|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 07:49
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
jezyczek0 |
#175972 Wysłany:
02 Paź 2008, 10:40; Temat postu: GASNIE |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
szukałem duzo na forum ale zeden temat nie pasował do konca do mojego problemu.
jakis czas temu pisalem ze "zaswieca sie kontrolka wtrysku szarpnie i jade dalej".
pojechalem podpiac do kompa i wykazało "czujnik predkosci przy wale korbowym"jesli przekreciłem sory
wymieniłem go i przejechalem dosłownie 500m zgasł.odpalił bez problemu i sytuacja pojawiła sie 2 razy jeszcze w odstepeie dłuzszego czasu przy czym nie zapala sie kontrolka wtrysku.
nie ma zadnego problemu z odpalaniem chodzi równo
swiece kable wymienione filtr paliwa, powietrza tez.
jezdze na benzynie
_________________ jezyczek0
"W życiu piękne są tylko chwile dltego właśnie pamiętam dobrze ideał swój marzeniami żyłem jak król...."
http://pl.youtube.com/watch?v=lBgzbqeW-LA
|
|
Góra |
|
 |
|
|
mrider |
#176011 Wysłany:
02 Paź 2008, 14:57; Temat postu: |
|
|
Jeśli juz zakładasz osobny temat to trzymaj się go, a nie powielaj we wszystkich innych tematach bo już sam nie wiem gdzie mam odpowiedzieć 
|
|
Góra |
|
 |
jezyczek0 |
#176305 Wysłany:
03 Paź 2008, 16:04; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
sorki cie bardzo bardzo ale problem jest tak natarczywy czesty ze nie umiem sobie poradzic auto potrzebne do jazdy a nie stania u mechanika.:0 masz jakies pomysły?
"W życiu piękne są tylko chwile dltego właśnie pamiętam dobrze ideał swój marzeniami żyłem jak król...."
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#176458 Wysłany:
03 Paź 2008, 23:45; Temat postu: |
|
|
Co teraz pokazuje odczyt na komputerze gdy auto gaśnie? Immobiliser jest?
|
|
Góra |
|
 |
jezyczek0 |
#177005 Wysłany:
06 Paź 2008, 12:23; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
imo wylaczone.nic nie pokazuje.wczoraj wpadlem w dziure i za chwile zgasl
[ Dodano: 06 Paź 2008 10:58 ] ludzie powiem szczerze nikt nie ma pojecia o co koman.
jade do elektryka ,mechanika podpinaja do kompa błędow nie ma
auto zazwyczaj rankeim lub poznym wieczorem gasnie podaczas jazdy wczoraj na odcinku 8km zgasł 2razy.wrociłem po nocce nie zgasł wogóle jezdziłem z 50km przez dzien i nic.
[ Dodano: 06 Paź 2008 10:59 ] jsli ktokolwie ktrafi co moze byl stawoam flaszke:):)1litra:):)
[ Dodano: 06 Paź 2008 11:23 ] nie wiem czy to moze pomóc ale zauwazylem zaleznosc ze jednak dzieje sie to w czasie chłodu wilgoci.ale nie zawsze
|
|
Góra |
|
 |
STax |
#177217 Wysłany:
06 Paź 2008, 12:39; Temat postu: |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
|
Góra |
|
 |
jezyczek0 |
#177224 Wysłany:
07 Paź 2008, 09:28; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
sprawdzałem dzis z samego rana.gazowałem nic nie ikrzyło nie bylo nic widac.jesli jest przebicie to wida bardzo wyraznie?na co zwrocic uwage w ktore miesce patrzec najbardziej jest jakas zasada??pytam bo jestem laikiem:)
[ Dodano: 07 Paź 2008 08:28 ] ?/
|
|
Góra |
|
 |
Włodar |
#177513 Wysłany:
07 Paź 2008, 13:32; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 17 Sty 2008, Posty: 361
|
jeśli jest przebicie zauważysz na pewno(najlepiej patrzeć w nocy w najciemniejszym możliwym miejscu) przebicie może występować na przwodach lub na świecy(nie pamietam nazwy tego miejsca w którym może iskrzyć ale to widać),co do gaśnięcia to świece w jakim stanie?? może cewka już na wykończeniu??
_________________ Punto 97r 1.2 75 KM SX
|
|
Góra |
|
 |
jezyczek0 |
#177522 Wysłany:
07 Paź 2008, 14:21; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
swiece nowe cewka nie wiem w jakim stanie jak pytałem mechanika powiedział sa2 jesli 1padnie to by na 2 garach chodził wiec zgupialem bo na formu czytalem ze cewka moze cos miec wspolnego/jak ja sprawdzic?
|
|
Góra |
|
 |
Włodar |
#177529 Wysłany:
07 Paź 2008, 14:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
jak ją sprawdzić to niech się Koledzy wypowiedzą co z elektryką są za pan brat,bo ja się na elektryce wogóle nie znam...nie wiem na ilu by garach pracował,ale jeśli faktycznie by na dwóch to wtedy nic dziwnego że gaśnie...dwa cylindry nie "udźwigną" pracy motoru,ba już jeśli na trzech by chodził to wolnych obrotów by nie miał...ja bym się przyjrzał cewkom,bo objawy wiele na to wskazują 
|
|
Góra |
|
 |
jezyczek0 |
#177530 Wysłany:
07 Paź 2008, 15:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
ok spox tylko dziwi mnie ze mechanicy sa na nie a na formu ludzi pisza ze to cewka ciekawi mnie to co bedzie?:)
|
|
Góra |
|
 |
Włodar |
#177531 Wysłany:
07 Paź 2008, 15:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
a nie słyszysz czy auto czasem głośniej nie pracuje?? albo mniej kulturalnie?? jeśli wpadasz w dołek i Ci gaśnie to może jakieś podpięcie jest gdzieś słabiej podpięte i na nierównej drodze nie łączy,i co za tym idzie jak jest wilgotno to dostaje wilgoci i powstaje spięcie? domysłów może być wiele
oczywiście z tym "podpięciem" to chodzi mi o kostki podlączane do ukł elektrycznego (cewka,komp itp.)
|
|
Góra |
|
 |
jezyczek0 |
#177541 Wysłany:
07 Paź 2008, 15:31; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
auto pracuje ok
tyle ze mam wrazenie ze pedał gazu jest jakby to powiedziec ....naciskam i nie łapie odrazu tylko jest jakby dziura malutenka i kopa dostaje ale bez perzesady zeby znow nie sugerowac sie jest to nieznaczne ALE jest.
jak dodaje łagodnie stopniowo to jest ok ale wydaje mi sie ze to nie jest normalne.
nie umiem tego wysniec troszke zagmatwanie pisze sorry.
to jest tylko 1 zauwazalna roznica nic wiecej
|
|
Góra |
|
 |
Włodar |
#177546 Wysłany:
07 Paź 2008, 15:51; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
domyślam sie o co chodzi...też takie coś czasami mam że się jakby muli po dodaniu gazu a po chwili jakby go coś kopneło w dupę i jedzie normalnie...z tym że u mnie to jest prawdopodobnie wina pompki(mam od SPI a motor mam MPI) bo nie daje ciśnienia prawidłowego...a właśnie-może pompka Ci już mówi bye bye? ale z kolei jak by to była pompa to powinien chyba błąd na kompie wyskoczyć...nie nie ja jednak stawiam na cewkę...ale wiadomo na odległość to sobie można...bez dobrego elektryka się nie obejdzie bo skoro piszesz że ma to zależność od tego czy jest chłodno czy nie,więc to będzie coś z elektryką...ale może ktoś mądrzejszy ode mnie ma jakiś pomysł...ja zostaje przy cewce i/lub przy podłączeniach na kostkach...zauważyłeś może czy problem pojawia się częściej na ciepłym silniku czy raczej na zimnym/chłodniejszym??
|
|
Góra |
|
 |
jezyczek0 |
#177557 Wysłany:
07 Paź 2008, 16:07; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
no powiem tak miedzy zmianmi mam przerwe16h jede do pracy i zdycha pracuje8 wraca i jedzie git:)
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#177650 Wysłany:
07 Paź 2008, 20:29; Temat postu: |
|
|
Jak zgaśnie to potem bezproblemowo odpala z kluczyka?
|
|
Góra |
|
 |
jezyczek0 |
#177912 Wysłany:
08 Paź 2008, 20:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
tak jak najbardziej 100000000%
zero problemów złej kultury pray silnika
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#177954 Wysłany:
08 Paź 2008, 21:46; Temat postu: |
|
|
No to jedź do tego "fachowca" który odłączał immobiliser żeby naprawił tą fuszerkę i nie otwieraj kolejnego takiego samego tematu, do czasu jak nie zdezaktywujesz poprawnie immobilisera.
|
|
Góra |
|
 |
jezyczek0 |
#178147 Wysłany:
11 Mar 2009, 18:04; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
imo odłaczone juz rok nie zaswieca sie code ani kluszyk nic.na kompie nie ma adnostacji zadnego problemu.dlaczego wnioskujesz ze imo?apropo nie zapeszajac juz4 dzien jezdzi bez problemu.
kij go wie.podociskalem kable poszperałem i jakos smiga zobaczymy co bedzie dalej
[ Dodano: 26 Sty 2009 09:17 ] witam
odnosnie problemu jaki mialem lub mam jesli kogos to interesuje:) po wyminiae cewek kabli nadeszla zima i nagle wszystko ustalo.
dziwne.
zatanawiam sie czy to wtryski nie robily problemu lub uklad palia poniewaz wlalem srodek do baku do czyszczenia wtryskow i ukladu przyszla zima normalni ju15tys km zrobilem milem duzo jazdy i ani razu nie zgasl NIESAMOWITE
co wy na to?
ciekawe co bedzie jak przyjda cieple dni ,co bedzie:)
[ Dodano: 11 Mar 2009 17:04 ] kolego srogi
nie jest to imo.
pisalm ze imo jest dobre.
szukali w przekaznikach, stayjki jeszcze nie rozkrecieli<zabieraj sie jutro de tego>.
nie olalem tego problemy jak wczeniej panie MRiDER pan sugerowam
przez caluska zime auto smigalo teraz jak zgasnie nie odpale z dobre10 min.
nie zapala sie kontrolka wtrysku pmpy nie slychac
czasami zaskozy pompa ale zaraz sie wylacza
niestetysami fachwcy u nas nikt nie potrefi
|
|
Góra |
|
 |
Pejt |
#233152 Wysłany:
27 Mar 2009, 12:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
jezeli dobrze rozumiem problem powrocil razem z wyzsza temperatura ? i znowu to samo ?
_________________ Punto I '97 1.2 75KM gaz
|
|
Góra |
|
 |
jezyczek0 |
#235486 Wysłany:
02 Kwi 2009, 09:23; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
tak i to z 2sią
wogoel nie da sie odpalic jak zgasnie.ok5....10min trzeba czekac
|
|
Góra |
|
 |
Pejt |
#235488 Wysłany:
02 Kwi 2009, 09:33; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
nie masz gazu tak ?
no ja mam i jak cos przy odpalaniu wciskam pedal gazu no i zalapuje na chwilke i sie na lpg przelacza u mnie
_________________ Punto I '97 1.2 75KM gaz
|
|
Góra |
|
 |
tjsz |
#235548 Wysłany:
02 Kwi 2009, 14:35; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Giżycko Rejestracja: 08 Mar 2008, Posty: 129
|
Ja sie moze czesto z tym faktem powtarzam, ale sprawdz lub wymien jeszcze praz czujnik polozenia walu korbowego....
Mialem takie zjawisko u siebie. Aha...a jak nie odpala to sprawdzales czy jest w tym momencie iskra na swiecy? bo jak nie to ja stawiam na ten czujnik.
Pozdrowionka!
_________________ Pozdrawiam:
TOmcio
Punto I 1.1S benzyna, 1998
|
|
Góra |
|
 |
jezyczek0 |
#237669 Wysłany:
08 Kwi 2009, 08:50; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
czujnik wymieniony byl jako pierwszy i problem wogóle nie znikną tylko sie na koszty naciaglem:)
auto u elektryka 4tydzien przetrzepali cala elektryke i nic.starownik itp tez nic.podpieli skaner i podczas wylaczenia sie podczas jazdy nic nie pokazał:)
czeski film
|
|
Góra |
|
 |
AF |
#237699 Wysłany:
08 Kwi 2009, 11:34; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Panowie, zanim zaczniecie rozbierać auto, sprawdżcie czy nie macie wody na dnie baku.
Albo wlejcie 1/2 l denaturatu i zobaczcie czy nie pomogło.
_________________ GP1.2
65 leniwych kucyków.
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|