|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 09:47
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 18 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
stepien |
#177431 Wysłany:
06 Paź 2008, 23:00; Temat postu: Problem ze skrzynią biegów Proszę o pomoc!! |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam wszystkich forumowiczów.
To mój pierwszy post i zamiast pomóc muszę ponarzekac:)
Jestem posiadaczem punciaka z 2001 r. 1,2 8V z gazem. Po dzisiejszej wymianie uszczelki pod głowicą w ASO mechanik powiedział mi że w trybie pilnym muszę wymienic łożysko wałka sprzęgłowego, co wiąże się z rozbieraniem skrzyni biegów. I teraz mam pytanie czy ktoś z Was miał już podobny problem do mojego, czy taka wymiana musi byc przeprowadzona w ASO co wiąże się z wydatkiem około 1200 zł co dla mnie jest troche zaporową ceną i w końcu czy ktoś z Was może mi polecic ewentualnie sprawdzonego mechanika który się tego podejmie mieszkam w woj małopolskim.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
Andrzej
|
|
Góra |
|
 |
|
|
mrider |
#177537 Wysłany:
07 Paź 2008, 15:18; Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o łożysko wyciskowe sprzęgła to jest masa postów na ten temat na forum więc zapraszam do lektury.
Nie musisz tego robić w ASO, wystarczy zwykły mechanik, poza tym nie wymieniaj samego łożyska tylko kompletne sprzęgło. Wymiana samego łożyska jest nieopłacalna bo wkrótce skończy się docisk (lub tarcza) i jeszcze raz zapłacisz tyle samo za jego wymianę.
|
|
Góra |
|
 |
stepien |
#177747 Wysłany:
08 Paź 2008, 09:13; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzieki za odpowiedź, ale to nie chodzi o sprzęgło tylko łożysko wałka które znajduje się w skrzyni biegów, zresztą przy okazji i tak będzie wymieniane sprzęgło.
Pozdrawiam
Andrzej
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#177766 Wysłany:
08 Paź 2008, 11:01; Temat postu: |
|
|
No to tego łożyska też nie musisz robić w ASO. Jak znajdziesz konkretnego mechanika to myślę że w połowie tej kwoty, którą podałeś zmieścisz się bezproblemowo robiąc jednocześnie skrzynię i sprzęgło. Ogólnie to w tym aucie wszystkie sprawy mechaniczne możesz robić u mechanika jednakże problemy elektroniczne (diagnostyka) wykonuj w ASO.
|
|
Góra |
|
 |
stepien |
#177783 Wysłany:
08 Paź 2008, 13:08; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
A czy ktoś jest mi w stanie polecić miejsce/osobę gdzie mogę kupić kompletną skrzynię biegów bo niestety cos mechanicy przebąkują że koszty naprawy obecnej mogą być nieopłacalne i lepiej będzie kupic używke.
Pozdrawiam
Andrzej
P.S. Wiem że allegro istnieje ale potrzebuje osoby która jest sprawdzona i można ja polecić poprostu boje się że mogę kupić bubla.
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#177790 Wysłany:
08 Paź 2008, 14:27; Temat postu: |
|
|
Jeśli do wymiany jest tylko to jedno łożysko to nie ma sensu pakować kasy w nową skrzynię. Napisz coś więcej, jak ona pracuje itp to coś może da się stwierdzić... Mechaników którzy proponują Ci nową skrzynię, zwłaszcza ze swojej kolekcji lub od znajomych, omijaj z daleka.
|
|
Góra |
|
 |
stepien |
#177805 Wysłany:
08 Paź 2008, 16:02; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Hmm trudno będzie to określić ale spróbuję, otóż przy dodawaniu gazu można usłyszeć coś w rodzaju trzepotania coś podobnego można usłyszeć jak dzieciaki założą sobie kawałek plastiku do ramki który obija się o szprychy , poza tym jest odczuwalne jakby mulenie auta w jeżdzie pod góre.
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#177919 Wysłany:
08 Paź 2008, 21:10; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kamil
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Pruszków Rejestracja: 19 Maj 2008, Posty: 1975 Pomógł: 10
|
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... 87&p=3&p=0
ten człowiek może do Fiata załatwić wszystko... tylko od Ciebie dość daleko bo k/Warszawy. ale spróbuj do niego uderzyć. korzystałem z jego pomocy - szybko i tanio i konkretnie
_________________ Forza Italia !
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#177949 Wysłany:
08 Paź 2008, 21:44; Temat postu: |
|
|
Kamillo gdzie tam jest tanio? Bo jakoś nie widzę...
|
|
Góra |
|
 |
tolst |
#177952 Wysłany:
08 Paź 2008, 21:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 03 Kwi 2008, Posty: 568
|
mrider napisał(a): Kamillo gdzie tam jest tanio? Bo jakoś nie widzę...
jestem tego samego zdania
_________________ Moj Kropek : *
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#177979 Wysłany:
08 Paź 2008, 22:52; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kamil
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Pruszków Rejestracja: 19 Maj 2008, Posty: 1975 Pomógł: 10
|
witam w Warszawie:) mówię że tanio to tanio
_________________ Forza Italia !
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
stepien |
#180041 Wysłany:
15 Paź 2008, 20:17; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzieki za odpowiedzi juz po sprawie do wymiany było łożysko wałka sprzegłowego gdybym tego teraz nie zrobił to chwile póżniej byłaby do wymiany skrzynia, do tego doszło simering na wale sprzegło valeo z wymiana wyszło 800 zł czyli dało się jednak przeżyć.
aha i jedno pytanko czy zbyt mocno naciągnięty pasek rozrządu może piszczeć np przy dodawaniu gazu i gdy auto spada z obrotów, oraz czy grozi to w jakis sposób silnikowi czy da się jeżdzic.
Pozdrawiam
Andrzej
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#180129 Wysłany:
16 Paź 2008, 00:13; Temat postu: |
|
|
Może piszczeć, a czym to grozi? Po prostu może się zerwać i wrócisz do domu na lawecie. Silnik jest bezkolizyjny więc po zerwaniu paska głowica nie ucierpi.
Zobacz czy to przypadkiem nie piszczy pasek alternatora lub alternator. Obecnie przerabiam temat pękniętej obudowy altka (typowa usterka dla tych silników) i właśnie piszczy alternator, nie pasek.
|
|
Góra |
|
 |
stepien |
#180159 Wysłany:
16 Paź 2008, 08:51; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzięki dodałem Ci punkt za pomoc, sprawdzę jeszcze ten alternator i mam nadzieje ze to będzie koniec wydatków i zostanie tylko płacic za benzyne i gaz. Pzd Andrzej
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#180199 Wysłany:
16 Paź 2008, 12:24; Temat postu: |
|
|
Sprawdź na początek wizualnie alternator z góry i dołu, czy nie ma pęknięć. Potem posprawdzaj paski. Szczerze to jeszcze nie spotkałem się z piszczącym paskiem rozrządu ale ludzie na forum piszą że coś takiego się im działo.
|
|
Góra |
|
 |
borg7z9 |
#187095 Wysłany:
07 Lis 2008, 17:20; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: mazowsze Rejestracja: 25 Lut 2008, Posty: 28
|
witam
Ostatnio byłem u mechanika i powiedział, że jest wyciek ze skrzyni biegów a mianowicie, że uszczelniacz wybieraka jest do wymiany. Dziś objechałem wszystkie sklepy motoryzacyjne w moim miasteczku i niestety nie ma możliwości żeby dostać takie cudo. Moje pytanie brzmi gdzie mogę dostać coś takiego poza ASO, może jakiś sklep internetowy albo coś w wawie? Nie chcę zakładać nowego wątku. Mam nadzieję,że ktoś mi odpowie.
_________________ PII 1,2 8V 60km 3D `01 ELX 122kkm Pb+LPG 597 BLU TESEO VR
|
|
Góra |
|
 |
remind |
#187098 Wysłany:
07 Lis 2008, 17:39; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Poland Rejestracja: 19 Mar 2007, Posty: 1125 Pomógł: 7
|
borg7z9 napisał(a): witam Ostatnio byłem u mechanika i powiedział, że jest wyciek ze skrzyni biegów a mianowicie, że uszczelniacz wybieraka jest do wymiany. Dziś objechałem wszystkie sklepy motoryzacyjne w moim miasteczku i niestety nie ma możliwości żeby dostać takie cudo. Moje pytanie brzmi gdzie mogę dostać coś takiego poza ASO, może jakiś sklep internetowy albo coś w wawie? Nie chcę zakładać nowego wątku. Mam nadzieję,że ktoś mi odpowie.
trzeba użyć programu eper i znaleźć oryginał.
_________________ Dzień bez chmury jest ponury. Odpalanie na mrozie Punto 1.9D http://www.youtube.com/watch?v=-GX4nKQIMGY
___
|
|
Góra |
|
 |
borg7z9 |
#187137 Wysłany:
29 Lis 2008, 13:58; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: mazowsze Rejestracja: 25 Lut 2008, Posty: 28
|
Dzięki za szybką odpowiedź. Nie zmienia to jednak faktu, że na tych rysunkach poglądowych w programie nie mogę dojść, który to element.
[ Dodano: 29 Lis 2008 12:58 ] czy ktoś na forum wymieniał wybierak skrzyni biegów? zastanawiam się czy można to zrobić w domowych warunkach? Podobno nie trzeba skrzyni wyjmować to info z ASO.
_________________ PII 1,2 8V 60km 3D `01 ELX 122kkm Pb+LPG 597 BLU TESEO VR
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 18 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|