|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 17:12
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Tumi |
#18273 Wysłany:
11 Kwi 2007, 00:19; Temat postu: Czym jest dla Ciebie Twój samochód? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kędzierzyn-Koźle Rejestracja: 30 Mar 2007, Posty: 146
|
Ile razy na miesiac go myjesz?
Czy jak widzisz "kupke" ptaszka na autko, od razu biegniesz i ja zmywasz?
Czy jak dzieciaki na ulicy sie bawia, patrzysz przez okno zeby tylko nie dotknely samochodu?
Czy jak dzieciaki kopna pilka w auto dostajesz goraczki 42 stopnie ?
Czy jak parkujesz liczysz wzrokiem czy czasem auta o bok nie zahacza cie drzwiami ?
Jak kupowales samochod, sniles o nim i myslales: "jak bede go mial bede go pucowal, myl, czyscil, odkurzal, piescil nawet co dziennie"?
A teraz do celu.
Tak sobioe mysle. Kazdy z nas byl dzieckiem. Bawil sie ile wlazlo. Nie zwazal na auta na ulicy, na parkinkgu. Smial sie ze "starszych" jak pilka udezyla w auto a ktos sie wydarl: "dzieci uciekac stad na boisko". Pozniej nadszedl czas robienia prawa jazdy. I marzen o swoim wlasnym samochodzie. A teraz majac lat np 25,30,40.... jak wasza brykla stoi na ulicy i dzieci sie bawia obok niej - co myslicie? Czyz, nie pomyslisz, ze "niech tylko ta pilka walnie w moje auto to....." ?????
Obioecywales, bede myl co tydzien, a teraz wracasz z pracy i ..... lepszy browarek i tv, a auto - deszcz umyje
Czyz nie jest tak? Ze punkt widzenia zmienia sie z biegiem lat ???
Jak to jest u WAS ????
_________________ Pozdrawiam, Tomek (Tumi)
www.cashmedia.pl | www.host44.pl | www.akcjasos.pl | www.kkozle.pl | www.radio.opole.pl
|
|
Góra |
|
 |
|
|
ipIV |
#18277 Wysłany:
11 Kwi 2007, 00:34; Temat postu: |
|
 |
Admin ds. technicznych forum. |
 |
Imię: Michał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: HGT
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SL/SK/SZ/SZA Rejestracja: 21 Cze 2006, Posty: 13084 Pomógł: 54
|
Cytuj: Czy jak widzisz "kupke" ptaszka na autko, od razu biegniesz i ja zmywasz? Jak wsiadam i jest na szybie - TAK Jak jest gdzieś nie na szybie np tu:  To deszcz zmyje  Tumi napisał(a): Czy jak dzieciaki na ulicy sie bawia, patrzysz przez okno zeby tylko nie dotknely samochodu? Eeee jak jest sylwester albo odpust to tak Tumi napisał(a): Czy jak dzieciaki kopna pilka w auto dostajesz goraczki 42 stopnie ? Nie  Tumi napisał(a): Czy jak parkujesz liczysz wzrokiem czy czasem auta o bok nie zahacza cie drzwiami ? Nie  no chyba, ze zaparkowałem za blisko Tumi napisał(a): Tak sobioe mysle. Kazdy z nas byl dzieckiem. Bawil sie ile wlazlo. Nie zwazal na auta na ulicy, na parkinkgu. Smial sie ze "starszych" jak pilka udezyla w auto a ktos sie wydarl: "dzieci uciekac stad na boisko". Pozniej nadszedl czas robienia prawa jazdy. I marzen o swoim wlasnym samochodzie. A teraz majac lat np 25,30,40.... jak wasza brykla stoi na ulicy i dzieci sie bawia obok niej - co myslicie? Czyz, nie pomyslisz, ze "niech tylko ta pilka walnie w moje auto to....." ?????
No pamiętam jak raz sąsiadce w maluchu błotem wymazałem przednie reflektory i rejestracje  i Ponoć mandat dostała
A z takiej starej nie używanej od X czasu nyski to spuszczaliśmy powietrze z kół...  Facet sie wkurzył i przestawił ja 2 bloki dalej.... kilka tygodni później widziałem jak miała szybę wybitą 
_________________ Focus 1.0 Ecoboost 92kW & Punto Evo 1,4 16V MA 99kW@138kW & Punto II HGT Abarth 1,8 16V 96kW & Fiesta VII FL 1,0 12V Ecoboost 74kW Inne pod moją opieką: Tipo 1,4 16V 70kW Były: Punto II 5d 1,8 16V 96kW & Punto II 1,2 8V 44kW & Fiesta V 1,25 55kW
<- Ford Focus mk4 FL Trend 1,0 Ecoboost 2022 r. 
<- Fiat Punto II HGT 1,8 16V 2001 r.
<- Ford Fiesta VII FL 1,0 Ecoboost 2017 r.
<- Fiat Tipo 1,4 16V 2017 r.
<- Fiat Punto II 5d 1,8 16V 2002 r.
<- Fiat Punto Evo 1,4 MA Turbo 2010 r.
<- Ford Fiesta V 1,2 16V 2001 r.
<- Fiat Punto II 1,2 8V 2002 r. AM, B, BE, C, CE, T
|
|
Góra |
|
 |
garys |
#18299 Wysłany:
11 Kwi 2007, 10:20; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Miejscowość: Częstochowa Rejestracja: 22 Cze 2006, Posty: 519
|
Tumi napisał(a): Czy jak widzisz "kupke" ptaszka na autko, od razu biegniesz i ja zmywasz? Czy jak dzieciaki na ulicy sie bawia, patrzysz przez okno zeby tylko nie dotknely samochodu? Czy jak dzieciaki kopna pilka w auto dostajesz goraczki 42 stopnie ? Autko garażuje więc większość z tych problemów mnie po części omija ale jeżeli musze go zostawić pod domem to ptasie bobki z szyby zmywam bo rozpraszają uwagę  , z karoserii czasem zapomne. Z dzieciakami jest różnie, dopóki bawią się piłką a nie np. kamieniami jest ok  Tumi napisał(a): Czy jak parkujesz liczysz wzrokiem czy czasem auta o bok nie zahacza cie drzwiami ?
To jest sprawa przewrotna.
Czasem im więcej miejsca zostawisz po bokach tym ktoś mocniej otworzy swoje wrota i narobi więcej szkód niż by z racji bliskiej odległości tylko przycisnął swoje drzwi do twoich.
|
|
Góra |
|
 |
Synek |
#18300 Wysłany:
11 Kwi 2007, 10:29; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Logrono, Mollet del Valles Rejestracja: 19 Paź 2006, Posty: 1310
|
Ja trzymam auto w garazu, ale faktycznie, raz byla sytuacja jeszcze z poprzednim autem, ze dzieciakowi pilke zabralem. Widzialem z okna, ze lepki na ulicy kopia pilke i pare razy oberwalo auto. Jak szedlem do samochodu (to bylo u znajomego) dzieciaki siedzialy na krawezniku a pilka przy moim aucie  Wiec pilke w reke i tyle mnie widzieli. Wywalilem ja gdzies po drodze... Ale mialem satysfakcje 
|
|
Góra |
|
 |
golab |
#18394 Wysłany:
11 Kwi 2007, 18:24; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Morąg Rejestracja: 11 Lip 2006, Posty: 1988
|
Eee, u mnie jest nawet gorzej...
Tumi napisał(a): Ile razy na miesiac go myjesz? 4-5 razy myje, tyle samo odkurzam, dwa razy na miech czyszcze wszystkie plastiki. Tumi napisał(a): Czy jak widzisz "kupke" ptaszka na autko, od razu biegniesz i ja zmywasz? Praktycznie zawsze... Tumi napisał(a): Czy jak dzieciaki na ulicy sie bawia, patrzysz przez okno zeby tylko nie dotknely samochodu? Niech spróbują! :] Tumi napisał(a): Czy jak dzieciaki kopna pilka w auto dostajesz goraczki 42 stopnie ? Prawie! Na szczęście na terenie mojego garażu nie ma gry w noge...  Tumi napisał(a): Czy jak parkujesz liczysz wzrokiem czy czasem auta o bok nie zahacza cie drzwiami ? 10 korekt na parkingu, a jak jeszcze za blisko to wole przestawić choćbym znalazł kolejne miejsce zupełnie w drugiej strony budynku, czy gdzie tam akurat parkuje. To co zrobiłem na egzaminie, teraz już nie przejdzie!  Tumi napisał(a): Czyz nie jest tak? Ze punkt widzenia zmienia sie z biegiem lat ???
Od dziecka wiedziałem, że nie wolno dotykać nie swoich samochodów i tak mi zostało. Zresztą nie jestem aż taki stary!
[ Dodano: Sro Kwi 11, 2007 6:30 pm ]
Aha, jeszcze jedno... Wku***am się jak ktoś parkuje na dwóch miejscach, a sam parkuje nawet na trzech!  Tak żeby nikt nie mógł sie wcisnąć obok. To zawsze luźniej wokół... 
_________________ Grande Punto 1.4 77KM Energy
5-drzwiowy .:. dziki wąż piaskowy .:. szybki i wściekły!
|
|
Góra |
|
 |
Liper |
#18396 Wysłany:
11 Kwi 2007, 18:35; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Bytów Rejestracja: 18 Gru 2006, Posty: 930
|
Tumi napisał(a): Ile razy na miesiąc go myjesz? Po prostu jak widzę, że nie wygląda tak ładnie jak powinien to myje. Tumi napisał(a): Czy jak widzisz "kupke" ptaszka na autko, od razu biegniesz i ja zmywasz? Raczej tak bo strasznie mnie drażni ptasie gówienko. Jak jest mokro to pół biedy, wtedy tylko chusteczka do ręki i zmywanie ale jak jest sucho to używam śliny  Tumi napisał(a): Czy jak dzieciaki na ulicy sie bawia, patrzysz przez okno zeby tylko nie dotknely samochodu? Czy jak dzieciaki kopna pilką w auto dostajesz goraczki 42 stopnie ? Nie bo koło mojego autka raczej się nie bawią, przynajmniej na razie nie widziałem. Tumi napisał(a): Czy jak parkujesz liczysz wzrokiem czy czasem auta o bok nie zahacza cie drzwiami ?
TAK
_________________ Punto 1.2 8v 60KM Active Premius - verde cristallo
Grande Punto 1.4 8v 77KM Energy - błękitny psychodelic
GP 1.4 8v 77KM - grigio prezioso
Grande Punto 1.4 8v Estiva Blue&Me - błękitny hillybilly
|
|
Góra |
|
 |
gacol;] |
#18504 Wysłany:
11 Kwi 2007, 21:38; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: nowe chechło Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 343
|
Tumi napisał(a): Ile razy na miesiac go myjesz? To zależy:) Jak jade do dziewczyny to tak z rana opucuje:P Takie pożądne mycie i czyszczenie raz na 3 tyg/miesiąc. Duzo autem nie jeżdzę bo pierwsze nie ma za co:P drugie po piwie nie prowadze( nie cierpie ludzi którzy tak jeżdzą a potem się jeszcze tym chwalą!) Tumi napisał(a): Czy jak widzisz "kupke" ptaszka na autko, od razu biegniesz i ja zmywasz? Jeżeli to przednia szyba lub boczna od strony kierowcy to się przepucuje. Tumi napisał(a): Czy jak dzieciaki na ulicy sie bawia, patrzysz przez okno zeby tylko nie dotknely samochodu Jak ja kocham uroki mieszkania na wsi:) Tumi napisał(a): Czy jak parkujesz liczysz wzrokiem czy czasem auta o bok nie zahacza cie drzwiami ?
Tak! Nie dam zniszczyć ciała moich 60 koników:)
_________________ Ósmego dnia Pan Bóg rozdawał wszystkim narodom na Ziemi języki i dialekty. Wszystkim… tylko dla Ślązaków zabrakło. Wysłali oni delegację z prośbą aby naprawił swój błąd. Pan Bóg się zawstydził, pomyślał i odrzekł:
-Jerrrrronie… wyboczcie chopy! Wszystko bez tyn pieroński bajzel! To w takim razie bydziecie godać tak jak jo…
|
|
Góra |
|
 |
Yoka |
#18558 Wysłany:
11 Kwi 2007, 23:21; Temat postu: Re: Czym jest dla Ciebie Twój samochód? |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Paliwo: ON
Miejscowość: Tychy Rejestracja: 27 Lut 2007, Posty: 1364
|
Tumi napisał(a): Ile razy na miesiac go myjesz? Raz na miesiac myje i odkurzam....raz na ruski rok myje plastiki w srodku Tumi napisał(a): Czy jak widzisz "kupke" ptaszka na autko, od razu biegniesz i ja zmywasz? źle wpływa na lakier wiec myje...z szyb juz nie jestem tak gorliwy  Jesli narobi na boczne przednie to umuje ...resztę albo wycieraczki wytrą albo samo sie ..... jakoś Tumi napisał(a): Czy jak dzieciaki na ulicy sie bawia, patrzysz przez okno zeby tylko nie dotknely samochodu? Nie. Tumi napisał(a): Czy jak parkujesz liczysz wzrokiem czy czasem auta o bok nie zahacza cie drzwiami ? Tak...bo wiem co takie nieuważne otwarcie drzwi moze spowodować  Tumi napisał(a): Jak kupowales samochod, sniles o nim i myslales: "jak bede go mial bede go pucowal, myl, czyscil, odkurzal, piescil nawet co dziennie"? Zuepłnie nie Tumi napisał(a): Jak to jest u WAS ????
Samochód jest dla mnie wozidłem niczym wiecej  Przeszedłem juz etap napalania sie na samochód i traktowania go jak istoty zywej, która ma dusze
Jedyne co to uważam aby nie było wgniecen i zadrapan (bo lubie jak coś jest niepopsute) ...zreszta z marnym skutkiem 
_________________ Citroen C4 1.6 HDI 112 KM ......całe 55.000 km Czuje się jak Chuck Norris ......nic się mi nie psuje
|
|
Góra |
|
 |
Dzióbel |
#18681 Wysłany:
12 Kwi 2007, 15:35; Temat postu: Re: Czym jest dla Ciebie Twój samochód? |
|
 |
Admin |
 |
Imię: Zbyszek
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Chełm/Sławno/Słupsk Rejestracja: 22 Cze 2006, Posty: 3298
|
Tumi napisał(a): Ile razy na miesiac go myjesz? Czy jak widzisz "kupke" ptaszka na autko, od razu biegniesz i ja zmywasz? Czy jak dzieciaki na ulicy sie bawia, patrzysz przez okno zeby tylko nie dotknely samochodu? Czy jak dzieciaki kopna pilka w auto dostajesz goraczki 42 stopnie ? Czy jak parkujesz liczysz wzrokiem czy czasem auta o bok nie zahacza cie drzwiami ? Jak kupowales samochod, sniles o nim i myslales: "jak bede go mial bede go pucowal, myl, czyscil, odkurzal, piescil nawet co dziennie"? A teraz do celu. Tak sobioe mysle. Kazdy z nas byl dzieckiem. Bawil sie ile wlazlo. Nie zwazal na auta na ulicy, na parkinkgu. Smial sie ze "starszych" jak pilka udezyla w auto a ktos sie wydarl: "dzieci uciekac stad na boisko". Pozniej nadszedl czas robienia prawa jazdy. I marzen o swoim wlasnym samochodzie. A teraz majac lat np 25,30,40.... jak wasza brykla stoi na ulicy i dzieci sie bawia obok niej - co myslicie? Czyz, nie pomyslisz, ze "niech tylko ta pilka walnie w moje auto to....." ????? Obioecywales, bede myl co tydzien, a teraz wracasz z pracy i ..... lepszy browarek i tv, a auto - deszcz umyje  Czyz nie jest tak? Ze punkt widzenia zmienia sie z biegiem lat ??? Jak to jest u WAS ????
Tumi bardzo dobry temat na dyskusje... hehe
Jesli chodzi o przyslowiowa kupke to tak ide i zmywam by nie zniszczylo lakieru - to oczywsta ze wzgledow eksploatacyjnych.
Jesli chodzi o dzieciaki to raczej nie zwracam na to uwagi i chyba tak jak sam piszesz chyba mi przeszlo.
Punto bylo moim marzeniem z lat szkolnych i raczej wtedy nie do zrealizowania.
Dzis Grande Punto hehe... jak jechalem z salonu to lza mi sie krecila w oku...
Po zakupie oczywista parking strzerzony, po miesiacu mi przeszlo i stal pod blokem.
Otwierajac drzwi na parkingu faktycznie patrze by nie porysowac krawedzi al e wynika to takze z troski o inny stojacy z boku samochod...
Autko myje i woskuje wg potrzeb...ale nie do przesady z uporem maniaka....
JAK SIE DBA TAK SIE MA 
_________________ Pilot RC KDS450 SV + Flymentor 3D & Tarot 450 PRO + Flymentor 3D & DJI Phantom 3
|
|
Góra |
|
 |
daras |
#19069 Wysłany:
14 Kwi 2007, 12:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: w-m Rejestracja: 21 Gru 2006, Posty: 1970 Pomógł: 1
|
Tumi napisał(a): Czy jak widzisz "kupke" ptaszka na autko, od razu biegniesz i ja zmywasz? Czy jak dzieciaki na ulicy sie bawia, patrzysz przez okno zeby tylko nie dotknely samochodu? Czy jak dzieciaki kopna pilka w auto dostajesz goraczki 42 stopnie ? Czy jak parkujesz liczysz wzrokiem czy czasem auta o bok nie zahacza cie drzwiami ? Jak kupowales samochod, sniles o nim i myslales: "jak bede go mial bede go pucowal, myl, czyscil, odkurzal, piescil nawet co dziennie"?
Dokładnie tak właśnie mam 
|
|
Góra |
|
 |
Tumi |
#19071 Wysłany:
14 Kwi 2007, 12:35; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
gatar |
#19078 Wysłany:
14 Kwi 2007, 13:24; Temat postu: Re: Czym jest dla Ciebie Twój samochód? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 24 Mar 2007, Posty: 102
|
Czy jak widzisz "kupke" ptaszka na autko, od razu biegniesz i ja zmywasz?
Staram sie . Wiadomo, względy estetyczne ale przede wszystkim dbałość o lakier.
Czy jak dzieciaki na ulicy sie bawia, patrzysz przez okno zeby tylko nie dotknely samochodu?
Raczej nie dotyczy.
Czy jak dzieciaki kopna pilka w auto dostajesz goraczki 42 stopnie ?
Jak wyżej.
Czy jak parkujesz liczysz wzrokiem czy czasem auta o bok nie zahacza cie drzwiami ?
Tak i ja o inne.
Jak kupowales samochod, sniles o nim i myslales: "jak bede go mial bede go pucowal, myl, czyscil, odkurzal, piescil nawet co dziennie"?
Może przy pierwszym ale teraz nie.
A teraz do celu.
Samochód uważam za użyteczne urządzenie. Ma mi służyc bezawaryjnie i długo. Myje i odkurzam jak jest brudny. Woskuje , jak na razie tylko w myjni. Przede wszystkim przestrzegam przeglądów i wymian płynów.
Plastiki czyszczę jak widzę brud/kurz.
_________________ pozdrawiam
Gatar
---------------------------------------------------------
GP 1.4 77 KM Active 5d + comfort + styl + alpine CDE-9871 Niebieski Rock'n'roll
|
|
Góra |
|
 |
ipIV |
#19079 Wysłany:
14 Kwi 2007, 13:29; Temat postu: |
|
 |
 |
|
Wychodzi na to, że ja najmniej dbam o punckaka 
_________________ Focus 1.0 Ecoboost 92kW & Punto Evo 1,4 16V MA 99kW@138kW & Punto II HGT Abarth 1,8 16V 96kW & Fiesta VII FL 1,0 12V Ecoboost 74kW Inne pod moją opieką: Tipo 1,4 16V 70kW Były: Punto II 5d 1,8 16V 96kW & Punto II 1,2 8V 44kW & Fiesta V 1,25 55kW
|
|
Góra |
|
 |
daras |
#19092 Wysłany:
14 Kwi 2007, 14:01; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: w-m Rejestracja: 21 Gru 2006, Posty: 1970 Pomógł: 1
|
Tumi napisał(a): No to gp w jednym sie zgadzamy
Byłbym większym optymistą
Już pisałem wcześniej - mam wrażenie, że czysty samochód jakoś lepiej jeździ. Znacznie lepiej się też wtedy czuję 
|
|
Góra |
|
 |
Tumi |
#19096 Wysłany:
14 Kwi 2007, 14:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
misieq79 |
#19137 Wysłany:
14 Kwi 2007, 16:10; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Gród Kraka Rejestracja: 12 Mar 2007, Posty: 513
|
Tumi napisał(a): do tego mniej kg (brud tez wazy), mniejsze opory powietrza
Przypominam że brud do 1 cm grubści nie powoduje wzrostu oporów, a potem sam odpada 
_________________ Punto 1.2 8V ELX '2000
"Co to jest: zielone i ma kółka? Żaba, kółka były dla zmyły"
I tak mój zielony Punciak został ochrzczony. Żaba
Speed doesn't kill. Stupidity does, though.
|
|
Góra |
|
 |
Kuba DST |
#19147 Wysłany:
14 Kwi 2007, 18:43; Temat postu: Re: Czym jest dla Ciebie Twój samochód? |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Strzelin Rejestracja: 24 Lis 2006, Posty: 918
|
Yoka napisał(a): Tumi napisał(a): Ile razy na miesiac go myjesz? Raz na miesiac myje i odkurzam....raz na ruski rok myje plastiki w srodku Tumi napisał(a): Czy jak widzisz "kupke" ptaszka na autko, od razu biegniesz i ja zmywasz? źle wpływa na lakier wiec myje...z szyb juz nie jestem tak gorliwy  Jesli narobi na boczne przednie to umuje ...resztę albo wycieraczki wytrą albo samo sie ..... jakoś Tumi napisał(a): Czy jak dzieciaki na ulicy sie bawia, patrzysz przez okno zeby tylko nie dotknely samochodu? Nie Tumi napisał(a): Czy jak parkujesz liczysz wzrokiem czy czasem auta o bok nie zahacza cie drzwiami ? Tak...bo wiem co takie nieuważne otwarcie drzwi moze spowodować  Tumi napisał(a): Jak kupowales samochod, sniles o nim i myslales: "jak bede go mial bede go pucowal, myl, czyscil, odkurzal, piescil nawet co dziennie"? Zuepłnie nie Tumi napisał(a): Jak to jest u WAS ???? Samochód jest dla mnie wozidłem niczym wiecej  Przeszedłem juz etap napalania sie na samochód i traktowania go jak istoty zywej, która ma dusze Jedyne co to uważam aby nie było wgniecen i zadrapan (bo lubie jak coś jest niepopsute) ...zreszta z marnym skutkiem 
i ty się dziwisz dlaczego on tak ci się psuje jak go nie czyścisz
_________________ Grande Punto - 5d - Energy(2006) - Szary Jungle - 1.4 16V Starjet 95KM
Moje auto znajdziesz na Polskajazda.pl
Znowu Boom dla nas, Wielkie Joł Kochana....
Nie podoba Shieeeeea?
|
|
Góra |
|
 |
ipIV |
#19151 Wysłany:
14 Kwi 2007, 19:08; Temat postu: |
|
 |
 |
|
Cytuj: i ty się dziwisz dlaczego on tak ci się psuje jak go nie czyścisz
To nie ma znaczenia, przynajmniej w moim przypadku...
BTW: dziś zmyłem tą kupke 
|
|
Góra |
|
 |
Yoka |
#19186 Wysłany:
15 Kwi 2007, 01:52; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Kuba DST
Sadzę, że mycie blach i czyszczenie środka samochodu nie jest w ogóle zwiazane z awaryjnością (w oderwaniu już od marki samochodu).
Co innego mycie podwozia po zimie...oraz komory silnika (chciaż bardziej bym powiedział osłony komory silnika przed wpływem środowiska zewnetrznego...niż samo jej mycie). Nie musze tutaj pisać o wpływie soli i innych swinstw na blachy i zawieszenie a także o tym jak brud i wilgość moze dokuczyć silnikowi.
Dla uspokojenia dodam, że po ziemie podwozie zostało umyte u mnie, a panowie w ASO maja zakleić dziury w nadkolach i umyć komore silnika.
Coraz powazniej zastanawiam sie tez nad montażem dolnej osłony silnika. 
_________________ Citroen C4 1.6 HDI 112 KM ......całe 55.000 km Czuje się jak Chuck Norris ......nic się mi nie psuje
|
|
Góra |
|
 |
ipIV |
#19187 Wysłany:
15 Kwi 2007, 01:58; Temat postu: |
|
 |
 |
|
Yoka napisał(a): komory silnika Silnikowi to akurat wszystko jedno czy jest usyfiony czy czysty. Myciem silnika można zaszkodzić elektryce. Yoka napisał(a): a także o tym jak brud i wilgość moze dokuczyć silnikowi.
Brud nie, wilgoć nie, ale woda tak 
|
|
Góra |
|
 |
Yoka |
#19188 Wysłany:
15 Kwi 2007, 02:05; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
ipIV napisał(a): Silnikowi to akurat wszystko jedno czy jest usyfiony czy czysty. Myciem silnika można zaszkodzić elektryce.
Tu bym sie nie zgodził. Jest wiele miejsc w których brud nie jest wskazany a moze sie tam przedostać i osiąść. Przykładowo alternator, wszelkie kostki elektryczne, akumulator, wszelkiego rodzaju ciegna i paski. Oczywiscie nie jest to na zasadzie "dostał sie brud urządzenie kaput". Proces trwa troche dłuzej...ale jednak trwa.
Owszem wilgoć jest o wiele groźniejsza i nie umiejetne umycie komory silnika moze spowodować wiecej szkody niż zysku.
|
|
Góra |
|
 |
ipIV |
#19189 Wysłany:
15 Kwi 2007, 02:11; Temat postu: |
|
 |
 |
|
Yoka napisał(a): alternator Zgodzę się jeśli chodzi o łożyska Yoka napisał(a): wszelkie kostki elektryczne Z reguły są osłonięte Yoka napisał(a): akumulator Jak masz starego typu i nie masz korków do cel to tak ale bezobsługowy...  Na dokładkę jest w doniczce  Yoka napisał(a): Owszem wilgoć jest o wiele groźniejsza i nie umiejetne umycie komory silnika moze spowodować wiecej szkody niż zysku.
No i o to mi chodziło
BTW: Niektórzy przy kupnie zwracają uwagę na to czy silnik jest przybrudzony.... jak jest to znaczy, że nic nie było w ostatnim czasie grzebanie i sie nie psuje 
|
|
Góra |
|
 |
Kuba DST |
#19274 Wysłany:
15 Kwi 2007, 15:25; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Strzelin Rejestracja: 24 Lis 2006, Posty: 918
|
|
Góra |
|
 |
Yoka |
#19283 Wysłany:
15 Kwi 2007, 17:28; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Kuba DST napisał(a): YOKA ALe mi chodzi o to że jest zły na ciebie że go nie myjesz i wsród kolegów musi jeździć brudny a oni są czyści. I odpłaca ci się awaryjnością
We wtorek z nim porozmawiam, mowie mi w koncu powie co mu na ...silniku leży 
|
|
Góra |
|
 |
SandworM |
#19312 Wysłany:
15 Kwi 2007, 20:50; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: Lublin Rejestracja: 03 Kwi 2007, Posty: 72
|
Kuba DST napisał(a): YOKA ALe mi chodzi o to że jest zły na ciebie że go nie myjesz i wsród kolegów musi jeździć brudny a oni są czyści. I odpłaca ci się awaryjnością
Hehe jestem tego samego zdania. Poprzednio jak mialem malucha i go dlugo nie mylem, to pozniej czesto musialem go pchac  . Teraz jak mam Punto, to staram sie by auto bylo czyste. Wynik tego taki, że już ponad rok jeżdżę bez awarii... tfu tfu 
_________________ Punto 1.1 55 kucyków (miał) '96...
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|