|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 20:28
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
troll131 |
#188880 Wysłany:
12 Lis 2008, 19:21; Temat postu: Nagle spada z obrotów i nie chce zapalić |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam.
Podczas jazdy nagle gaśnie silnik. Żadnego szarpania poprostu gaśnie i tyle. Nie pomaga szarpanie biegami żeby zaskoczył. Jak stanie i próbuje go zapalić to kręci wszystko ale jakby nie miał paliwa. Zaskakuje ale natychmiast potem jakby go coś dławiło. Do tej pory stało mi sie to 3 razy w przeciągu 2 tygodni. Po około 5 minutach jak spróbuje to udaje sie zaskoczyc i chodzi potem wporządku. Próby zapalenia na benzynie nic nie dają. Paliwo i benzyna jest. Wymieniałem ostatnio pasek rozrządu i kable zapłonowe. Pierwszy raz stało sie tak przed wymianą. Pół roku temu wymieniłem czujnik położenia wału. Próby zapalenia na benzynie nic nie dają. Nie wiem czy to przypadkiem ale nie stało sie to do tej pory na gorącym silniku (tzn. te trzy razy zdarzyły sie po około 3 kilmometrach jak ruszyłem samochodem po kilkugodzinnym staniu). Byłem u mechanika zapytać ale on nie wie, mówi żebym podjechał na komputer ale nie mam za bardzo możliwości. Ktoś wie co może być problemem ?? Jak jest bardzo wilgotno (jak pada cały dzien albo jest duża mgła) to piszczy pasek. Pewnie do wymiany ale czy to może być przyczyna takiego głupiego zachowania sie auta??
|
|
Góra |
|
 |
|
|
dzikidaniel |
#188886 Wysłany:
12 Lis 2008, 19:42; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
Mechanik Ci dobrze mówi i puki nie pojedziesz na kompa to za dużo nie zdziałasz. A przyczyn może być dużo od złego paliwa poprzez brudne filtru na czujnikach i lambdzie kończą. Jak masz dość dużo kasy to kombinuj, jak nie to jedź na kompa.
I jeszcze coś. Pisz jaki masz silnik bo wróżek nie ma.
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
troll131 |
#189190 Wysłany:
13 Lis 2008, 19:09; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Silnik 1.1. Dzisiaj też mi sie to przytrafiło. Jechałem na 4 biegu i poczułem że go dusi to wrzuciłem 3. Podniosłem obroty i wrzuciłem 4 ale mnatychmiast zacząl spadać z obrotów. Wrzuciłem jeszcze raz 3 podciągnąłem obroty i wrzuciłem 4. I już wiecej nic sie takiego nie zdażyło. VByć może to filtr i poprostu na wysokich obrotach go przetyka a jak sie silnik zagrzeje to jest ok. Jutro jade do mechanika zobacze co powie.
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#189203 Wysłany:
13 Lis 2008, 19:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Mi to wygląda na syf w baku i filtr paliwa do wymiany.
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
|
|
Góra |
|
 |
troll131 |
#189213 Wysłany:
13 Lis 2008, 19:51; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Ale i na benzynie i na gazie tak sie dzieje. Tzn cały czas jezdze na gazie ale jak zaczyna szarpać i jak przełączam na benzyne to nie pomaga.
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#189217 Wysłany:
13 Lis 2008, 19:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
To masz wyżej już podpowiedź.
|
|
Góra |
|
 |
troll131 |
#189220 Wysłany:
13 Lis 2008, 19:59; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#189229 Wysłany:
13 Lis 2008, 20:06; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Tzn to:
dzikidaniel napisał(a): Mechanik Ci dobrze mówi i puki nie pojedziesz na kompa to za dużo nie zdziałasz. A przyczyn może być dużo od złego paliwa poprzez brudne filtru na czujnikach i lambdzie kończą. Jak masz dość dużo kasy to kombinuj, jak nie to jedź na kompa.
|
|
Góra |
|
 |
arus |
#193152 Wysłany:
04 Gru 2008, 19:39; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: HSD
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Dolnośląskie Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 45
|
u mnie z kolei na benzynie sie dusi na gazie jakos daje rade.
dzis dalem na przełacznik automat i ledwo co odpalil i sie dusil gazowalem go mocno az osiągnoł powyzej 2 tys obrotów i przełaczyl na gaz i bylo juz ok.
mam ten problem od jakiegos czasu i nie mam pojecia co to może być?
pozdrawiam [ Dodano: 04 Gru 2008 19:39 ]juz wszystko działa , wymienilem filtr paliwa oraz zakurzony filtr powietrza, teraz już śmiga na benzynce
pozdro 
_________________ ------------------------------------------------------
posiadacz czerwonego punciaka I 75 wersja HSD + LPG
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|