|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 21:22
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 15 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
wierucha |
#157461 Wysłany:
16 Sie 2008, 13:46; Temat postu: ksenony w GP |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Witam,
Nie znalazłem takiego tematu na forum więc piszę. Chce założyć światła do GP ksenonowe, czy może ktoś zakładał? Czy elektronik komputera pokładowego dobrze to zniesie i będzie współpracowała? Tak się pytam bo umnie nawet jak spali się mała żarówka to pojawia się info "Kontrola świateł mijania".
Czy to jest banelnie proste! Aha jeśli się da to jakie polecacie! Nie ukrywam że GP z ksenonami wyglądał by bardzo FANIE 
_________________ Fiat Grande Punto 1,4 Active "CZERWONEK"
|
|
Góra |
|
 |
|
|
SOMEONE007 |
#157463 Wysłany:
16 Sie 2008, 13:53; Temat postu: |
|
 |
Szaman |
 |
Imię: Przemek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Rybnik Rejestracja: 03 Mar 2008, Posty: 5567 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
enzo34 |
#190439 Wysłany:
16 Lis 2008, 13:48; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
|
Witam.Czy już ktoś posiada w swoim GP ksenony ? Jeśli tak to jakie oraz jaką posiadają temperaturę barwową 4300K czy 6000K ? Proszę o jakieś fotki.
|
|
Góra |
|
 |
sadoo |
#190461 Wysłany:
16 Lis 2008, 14:38; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Jelenia G. Rejestracja: 08 Mar 2007, Posty: 3135
|
MuCU posiadał w swoim GP ksenony jednak opuścił już Puntową brać z momentem sprzedania swojego GP
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#190476 Wysłany:
16 Lis 2008, 15:06; Temat postu: |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Sport
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
dokładnie MuCu miał, proponuję wysłać mu pw bo obiecał, że całkiem się od nas nie odwraca 
|
 |
Robs |
#190602 Wysłany:
16 Lis 2008, 20:07; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Robert
Samochód: Inny Fiat
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Lounge
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 22 Paź 2007, Posty: 897 Pomógł: 6
|
MuCu miał ksenony bez spryskiwaczy więc nie do końca zgodne z prawem.
Jak z nim rozmawiałem to około 700 zł. koszt, chyba za zmiany w jednej lampie.
_________________ TIPO 1.4 95KM Lounge+business szary colosseo (09/2016)
|
|
Góra |
|
 |
ProLight |
#190631 Wysłany:
16 Lis 2008, 21:08; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 09 Paź 2008, Posty: 260
|
Witam,
Panowie jeśli można to wtrące pare słów które przeczytałem na innym forum, według naszego prawa potrzebne jest samopoziomowanie które występuje w tylnej cześci samochodu, potrzebne są spryskiwacze i gładkie szkło (nie może być perferowane tak jak orginalnie ma np mk1)
Samopoziomowanie układ który reguluje wysokość jak świecą nasze światła wszystko fajnie ale wiecie kiedy to sie sprawdza? Tylko jak odpalamy silnik i mamy zapakowane auto wtedy elektryka ustawia odpowiednio światła bo jak sie jedzie po naszych drogach to elektronika nie nadąża ze zmianą wysokości, więc można by to regulować z kabiny orginalnym potencjometrem- odpalamy silnik i ustawiamy tak z zdrowym rozsądkiem.
Spryskiwacze na upartego można kupić byle pompke na szrocie i podpiąć ją pod zbiorniczek odpowiednie okablowanie kawałek wężyka i mamy spryskiwacze.
Nie wiem czy wszystkie GP mają soczewki? z tego co zauważyłem to mają gladkie szkło.
Wiec na upartego większość dała by sobie z tym rady.
(mam nadzieje że nie zostane zbluzgany za to że się wcinam)
Pozdrawiam serdecznie.
_________________ Czy masz już darmowe Assistance?
SPRZEDAM KROPASA
|
|
Góra |
|
 |
Yacek |
#190669 Wysłany:
16 Lis 2008, 21:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Wersja: Estiva
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 21 Wrz 2008, Posty: 739 Pomógł: 53
|
Witam,
proponuje przeczytać na np. stronie Helli o zasadzie działania reflektora ksenonowego. A więc światła ksenonowe są światłami tzw krótkimi. Do swiateł długich tzw drogowych oraz dawania sygnałów świetlnych wykorzystywana jest konwencjonalna żarówka. Elektronika nadąża za zmianami w 100%. Co do spryskiwaczy są tam automatyczne spryskiwacze. Steruje nimi światłoczuła dioda i układ który mierzy stopień zabrudzenia szyby reflektora. Czyszczenie następuje automatycznie. Chodzi o nie oslepianie kierowców bo jak wiadomo reflektory są silne a brud mógłby żle kierować wiązkę światła. Są jeszcze reflektory bi-ksenonowe. Tam poprzez specjalną zasłonę możemy przełączać pomiędzy światłami krótkimi i długimi jako ksenony. Mało tego do dawania tzw sygnalów świetlnych znajduje się w nich konwencjonalna żarówka. Dlatego przeróbka w specjalistycznym zakładzie to na pewno nie 700 zł.
_________________ GP. MY2008
|
|
Góra |
|
 |
ProLight |
#190703 Wysłany:
16 Lis 2008, 23:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Yacek powiedz ile tych nowoczesnych elektronicznych bajerów ma seryjne autko? powiedzmy taka Vectra B która miała wersje lamp z xenonami.
Możesz założyć kamerki na podczerwień i LCD z Merca i wydać na to 50 tyś. ale chyba nie o to chodzi?
SPRZEDAM KROPASA
|
|
Góra |
|
 |
Yacek |
#190718 Wysłany:
16 Lis 2008, 23:23; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Wersja: Estiva
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 21 Wrz 2008, Posty: 739 Pomógł: 53
|
Jeśli ma założone oryginalnie w fabryce to ma to wszystko. Po prostu musi mieć. Wtedy samochód jak i jego podzespoły posiadają homologację. Reflektory ksenonowe po prostu musza to mieć inaczej zagrażają bezpieczeństwu w ruchu drogowym. Ciebie widzę nigdy nie oślepiono pseudo ksenonami. Jesli Cię to spotka to napiszesz to samo co ja.
_________________ GP. MY2008
|
|
Góra |
|
 |
ProLight |
#190741 Wysłany:
16 Lis 2008, 23:48; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Ja tu w cale nie mam zamiaru się z Kolegą wykłucać, jestem przyjacielsko nastawiony naprawde,
Vectra ma xenonki na 100% kupiłem rozbitą lampe i wyciągłem z niej cały zestaw Bosch I zapłonnik Al i ksenon D2S
Ok powiedzmy że ma samopoziomowanie bo tego nie moge sprawdzić, Spryskiwacze działają podobnie jak w punto jak mamy włączone mijania i chcemy psiknąć na szybe to psika nam odrazu na lampy, ale co do tych fotodiod które sprawdzają czystoś szybki mam zastrzeżenie (nie dam sobie za to głowy uciąć) ale ni cholery tam tego nie ma.
Bi-xenony fabrycznie ma jakie autko? (merc z najwyższej klasy BMW jakieś ma?)
Jeszcze co do systemu samopoziomowania czas zwłoki powiedzmy że jest 2sec. przy prędokści powwiedzmy 50km/h ile przejedziesz metrow? Wniosek nasuwa sie sam.
Oczywiście nie jestem za tym żeby każdy zakładał pseudo ksenony i walił wszystkom po oczach bo to jest idiotyzm i najgorsze zagrożenie porą wieczorową, ale wydaje mi się że jak ktoś ma głowę na karku zamontuje już takie xenony ma je poprawnie wyregulowane nie oślepia kierowców to czemu nie?
SPRZEDAM KROPASA
|
|
Góra |
|
 |
krowka |
#190747 Wysłany:
17 Lis 2008, 00:05; Temat postu: |
|
 |
Ekstremista |
 |
Imię: Marek
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 13 Cze 2007, Posty: 1614 Pomógł: 9
|
Do GP nie ma reflektorów xenonowych!!! Dziś jadąc w deszczu trafiłem na kilka druciarni z xenonami - myślałem, że oślepnę - szczyt chamstwa i buractwa!!!  Jeśli xenony, to tylko fabryczne!!! Innym zdecydowane NIE!!! Niebiescy powinni brać się za takich i bez mrugnięcia okiem ładować tego typu wynalazki na lawety.
_________________ FIAT 500X Lounge 2016 brązowy magnetico, 1.4 MultiAir II Turbo 140KM FIAT Grande Punto Emotion 2007 czarny crossover, 1.4 8V 77KM - był od 29.05.2007 do 03.03.2024 FIAT UNO 1993 45 MKII czerwona strzała - był Peugeot 206 Pop Art 2005 1.4 8V 75KM - żonkowóz - był
|
|
Góra |
|
 |
Chicane |
#190759 Wysłany:
17 Lis 2008, 01:04; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Grzegorz
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Grzegorzew Rejestracja: 24 Lut 2008, Posty: 1248 Pomógł: 2
|
krowka własnie napisałes to co sam zamierzałem napisać, nie da sie zamontować prawdziwych Xenonów moim zdaniem,chyba ze jakieś ala'xenony,czyli podróby które nic nie dają.
_________________ LOST YOU SOMEWHERE było: fiat 126p ( razy dwa ) fiat Seicento fiat Grande Punto Fiat Bravo 1,4 T-Jet Dynamic z pakietem Sport jest Fiat Tipo 1,4 T-Jet Lounge
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#190762 Wysłany:
17 Lis 2008, 01:43; Temat postu: |
|
|
Yacek napisał(a): Witam, proponuje przeczytać na np. stronie Helli o zasadzie działania reflektora ksenonowego. A więc światła ksenonowe są światłami tzw krótkimi. Do swiateł długich tzw drogowych oraz dawania sygnałów świetlnych wykorzystywana jest konwencjonalna żarówka. Elektronika nadąża za zmianami w 100%. Co do spryskiwaczy są tam automatyczne spryskiwacze. Steruje nimi światłoczuła dioda i układ który mierzy stopień zabrudzenia szyby reflektora. Czyszczenie następuje automatycznie. Chodzi o nie oslepianie kierowców bo jak wiadomo reflektory są silne a brud mógłby żle kierować wiązkę światła. Są jeszcze reflektory bi-ksenonowe. Tam poprzez specjalną zasłonę możemy przełączać pomiędzy światłami krótkimi i długimi jako ksenony. Mało tego do dawania tzw sygnalów świetlnych znajduje się w nich konwencjonalna żarówka. Dlatego przeróbka w specjalistycznym zakładzie to na pewno nie 700 zł.
Wszystko fajnie, ale nie do końca... Od kilku lat są już stosowane reflektory bixenonowe. Co do samopoziomowania to każdy SUV przy gwałtownym dodaniu gazu oślepia przez chwilę. Wygląda to tak jakby mrugnął długimi... Porsche Cayenne ze względu na wysoko umieszczone lampy oślepia zawsze. Ciekawe ile helmuty dali w łapę za homologację... 
|
|
Góra |
|
 |
Grzegorz1976 |
#190869 Wysłany:
17 Lis 2008, 15:48; Temat postu: |
|
|
Chińskie xenony do GP? Nie, dziękuję. Obciach.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 15 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|