|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 20:53
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
zero |
#192496 Wysłany:
22 Lis 2008, 13:02; Temat postu: Brak ssania-chyba |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Rybnik Rejestracja: 12 Maj 2008, Posty: 21
|
Witam.Coś mi się zdaje,że temat podobny już był lub jest na forum poruszany.Otóż mam Punto 1,2 SX75 Z ROKU 1995.Przez jakiś czas nie przeszkadzały mi niskie obroty na zimnym silniku aż do jesieni.Popytałem się mechaników,poczytałem na forach i wymieniłem czujnik temperatury cieczy chłodzącej na kolektorze.Coś to dało bo poprawiło się Kropkowi(miał czujnik czarny a mechanik powiedział,że powinien być niebieski i w sklepie też tak stwierdzili-taki kupiłem).Następnie kupiłem na Allegro zamiennik silniczka krokowego i obroty przestały falować i normalnie odpala na zimnym silniku co w okresie zimowym w poprzednich latach było makabrą(musiałem trzymać gaz nożny żeby się zagrzał i wtedy mogłem jechać).Teraz odpala za pierwszym razem ale nie ma wysokich obrotów,nie ma ssania.Co jeszcze mogę wymienić?Może komputer mu wyzerować.Może ma błędy z tamtego silniczka?Może sondę Lambda?Czekam na porady i z góry dziękuję.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
mrider |
#192507 Wysłany:
22 Lis 2008, 13:21; Temat postu: |
|
|
Sonda i czujnik ciśnienia bezwzględnego, ewentualnie jeszcze termostat. Podpięcie pod komputer wszystko wyjaśni.
|
|
Góra |
|
 |
zero |
#192508 Wysłany:
22 Lis 2008, 13:25; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
mrider napisał(a): Sonda i czujnik ciśnienia bezwzględnego, ewentualnie jeszcze termostat. Podpięcie pod komputer wszystko wyjaśni.
Mam pytanie.Gdzie znajduje się czujnik ciśnienia bezwzględnego?
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#192515 Wysłany:
22 Lis 2008, 13:49; Temat postu: |
|
|
Szukajcie, a znajdziecie! Kilkanaście razy opisywałem to na forum
W komorze silnika na podszybiu, pod czarną plastikową osłoną, za obudową filtra powietrza. Ten element do którego podłączony jest wężyk podciśnienia idący z kolektora dolotowego to właśnie czujnik ciśnienia bezwzględnego, inaczej nazywany map sensor.
|
|
Góra |
|
 |
zero |
#192520 Wysłany:
22 Lis 2008, 13:58; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
mrider napisał(a): Szukajcie, a znajdziecie! Kilkanaście razy opisywałem to na forum  W komorze silnika na podszybiu, pod czarną plastikową osłoną, za obudową filtra powietrza. Ten element do którego podłączony jest wężyk podciśnienia idący z kolektora dolotowego to właśnie czujnik ciśnienia bezwzględnego, inaczej nazywany map sensor.
Dzięki kolego.Poczytam jeszcze trochę i jeśli nic nie znajdę to kupie sobie takie cudo.Może pomoże.Koszt mniejszy niż badanie komputerowe.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|