|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 20:01
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Martinezio |
#195667 Wysłany:
01 Gru 2008, 13:57; Temat postu: Zamienniki żaróweczek w zegarach... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Seroki-Village DownTown Rejestracja: 20 Sie 2008, Posty: 495 Pomógł: 19
|
|
Góra |
|
 |
|
|
mrider |
#195678 Wysłany:
01 Gru 2008, 14:49; Temat postu: |
|
|
Pisałem już o tym na forum... Najlepsze zamienniki diodowe jakie miałem są dostępne w sklepie nowyelektronik.pl i takie polecam. Wszystkie diodowe jakie kupiłem na allegro szybko zdechły, nawet odpowiedniki np. świateł stopu czy kierunkowskazów.
|
|
Góra |
|
 |
Martinezio |
#195692 Wysłany:
01 Gru 2008, 16:46; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Seroki-Village DownTown Rejestracja: 20 Sie 2008, Posty: 495 Pomógł: 19
|
No ok, z jakością sprzedawanych na allegro można długo polemizować i generalnie zwykle wychodzi na ich niekorzyść, to fakt.
Pytam, bo szukam prostych odpowiedników żaróweczek T4, ale jedyne, jakie znalazłem na nowyelektronik.pl to odpowiedniki do T5... Podejdzie toto, czy szukać konkretnie do T4?
http://nowyelektronik.pl/searchsklep.php?mode=opis&nr=50346&%AFar%F3wka%2012V%201,2W%20MFX&nadkat=%ACr%F3d%B3a%20%A6wiat%B3a&kat=%AFAR%D3WKI&nazwa=%AFar%F3wki
http://nowyelektronik.pl/searchsklep.php?mode=opis&nr=61446&%AFar%F3wka%20w%20oprawce%20typ%201%2012V&nadkat=%ACr%F3d%B3a%20%A6wiat%B3a&kat=%AFAR%D3WKI&nazwa=%AFar%F3wki
ew. z tej kategorii: http://nowyelektronik.pl/searchsklep.php?limit=96&kat=%AFAR%D3WKI&nazwa=%AFar%F3wki%20LED&sort=nazwa%20ASC&nadkat=%ACr%F3d%B3a%20%A6wiat%B3a
pozycje o nazwach: LED 12V 1,2W T5? (kolor) Zamiennik za żarówke R5 samochodową (tylko nie ma fotek, więc ciężko porównać, aby było dobre).
Kurna, najchętniej poszedłbym normalnie do sklepu moto-szroto i kupił jak człowiek, tylko czasu nigdy nie ma 
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#195921 Wysłany:
02 Gru 2008, 16:24; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
Również muszę wymienić żaróweczki i przy okazji naprawić lub wymienić przycisk od ogrzewania tylnej szyby. Tu własnie mam problem i jednocześnie pytanie, czy ten przycisk można naprawić , czy od razu szukać nowego  Problem w tym, że nie można go wcisnąć, tak jakby się zablokował.
|
|
Góra |
|
 |
Martinezio |
#195927 Wysłany:
15 Gru 2008, 12:04; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Hehe, też to mi się ostatnio objawiło
Coś mi się widzi, że to może być wina plastikowej osłonki, albo stycznika, ale na razie nie chce mi się tego ruszać. Pukniecie nieco mocniejsze w ten guziol pomaga (znaczy takie z plaskacza, że się tak brutalnie wyrażę  ). [ Dodano: 15 Gru 2008 12:04 ]Hmm...
No to mam problem  Zakupiłem w końcu te diody, wcisnąłem w miejsce żaróweczek i wszystko było by pięknie i ładnie, ale nie wszystkie mi chcą teraz świecić. Podejrzewam, że któraś kostka nie łączy, bo nie świecą mi się następujące lampki:
- światła drogowe,
- lampka migacza, gdy mrugam na prawo (jak mrugam na lewo, to działa),
- 2 lampki podświetlenia prędkościomierza i obrotomierza.
Kropas SX 55 '97, tak btw.
Ktoś ma pomysł, która to wtyczka szwankuje (są cztery, w czterech "narożnikach" zegarów - gdy ruszam kabelkami lewej górnej kostki patrząc od strony wskazówek, to mryga mi sygnalizator świateł mijania i pozycyjnych - czasami też wyłącza się, gdy jest nagrzany)?
Czy te kabelki od zegarów są z drugiej strony też na takie kostki połączone, czy też może być to spowodowane połamaniem się, lub upaleniem kabli wewnątrz izolacji?
Dzięki z góry 
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#199475 Wysłany:
15 Gru 2008, 16:50; Temat postu: |
|
|
Martinezio niepotrzebnie kombinujesz jak koń pod górkę  Papierem ściernym 2000 traktujesz wszystkie styki w liczniku łącznie z osadzeniami żarówek. Kostki możesz potraktować papierem z większym ziarnem (500, 1000) i na koniec wszystko smarujesz WD40. Kostki możesz rozebrać i dokładnie wyczyścić piny, ale musisz uważać aby nie pomylić kolejności pinów bo będzie dymić i żona/dziewczyna znowu będzie krzyczeć że paliłeś w samochodzie
Oczywiście pamiętaj również o tym że zamiast żarówek założyłeś diody i tutaj jest ważna kierunkowość aby świeciły.
Co do zacinających się przełączników to u mnie rozwiązaniem okazało się rozebranie i wyczyszczenie ich ścianek. Dalej się nie zagłębiałem więc nie wiem.
|
|
Góra |
|
 |
Martinezio |
#199486 Wysłany:
15 Gru 2008, 17:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
mrider napisał(a): Martinezio niepotrzebnie kombinujesz jak koń pod górkę Być może  Ale taki już jestem kombinator wredny  mrider napisał(a): musisz uważać aby nie pomylić kolejności pinów bo będzie dymić i żona/dziewczyna znowu będzie krzyczeć że paliłeś w samochodzie
No u mnie było by inne pytanie, bo nie palę w ogóle
Sprawdzę tę kierunkowość, ale jakoś tak nie mam co do tego pewności - przykładem jest tutaj dioda od mrugaczy: mrugam w lewo - świeci, mrugam w prawo - nie  Była by opcja, że mrygacze zmieniają biegunowość styków lampki, ale muszę się kiedyś do miernika dorwać, żeby to sprawdzić.
Na początek sprawdzę z tym dezodorantem prawdziwego mężczyzny, może faktycznie coś nie styka... Zimno mi było, gdy to montowałem, więc nie mam pewności, czy wszystko złożyłem do kupy jak powinienem 
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#199494 Wysłany:
15 Gru 2008, 17:39; Temat postu: |
|
|
Zegary możesz przecież wyjąc i w domu przy kominku spokojnie wyczyścić. Z wtyczkami nie jest dużo roboty więc da radę przy obecnej pogodzie. Zawsze można wcześniej zapalić silnik i rozgrzać kabinę 
|
|
Góra |
|
 |
Martinezio |
#199712 Wysłany:
16 Gru 2008, 01:07; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No i udało się  Wszystko świeci, jak trzeba i kolorowo jak chciałem  Może kiedyś strzelę fotkę, ale nie wiem, jak będzie z efektem świetlnym.
Dzięki mrider za podpowiedź z tą biegunowością. Faktycznie, to było główną przyczyną tego, że mi nie świeciło poprzednio. No i z tym mrygaczem, niestety musiałem wrócić do żarówki tradycyjnej, bo jednak zmienia się biegunowość w zależności od tego, czy mryga się lewym, czy prawym kierunkiem  ... Jak się kiedyś wkurzę, to zrobię sobie podwójną diodę dla obu biegunowości, ale na razie zwykła żarówa.
Przy okazji spaliłem bezpiecznik od podświetlenia konsoli, bo bawiłem się "on line"  ale na szczęście miałem zapas.
Pozdro i EOT 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|