|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 18:48
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
djmac |
#199010 Wysłany:
14 Gru 2008, 09:51; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Przasnysz Rejestracja: 02 Lut 2007, Posty: 124
|
no może jeśli robimy całość samemu tzn montaż i "ustawienie" to mogą być i nawet w 1 % niezdatne do tego zeby jeździć tak.
Ale jeśli ktoś kto zajmuje się ustawianiem świateł odpowiednio to zrobi to myślę ze próg procentowy zostanie znacznie podniesiony w kierunku tego iż tym samochodem można już się poruszać po drodze...
Szczerze z dwojga złego wybierać niebiesko pseudo ... swiatła wolałbym założyc ksenony.... Bo te niebieskie sa jeszcze gorsze nie dosc ze wygladaja nieco tandetnie nie mowiac o ich mocy i tym ze po miesiacu sie przepala...
_________________ Jeśli wszystko jest pod kontrolą oznacza to że jedziesz zbyt wolno :D:D:D
|
|
Góra |
|
 |
|
|
greg505 |
#199011 Wysłany:
14 Gru 2008, 10:18; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 07 Sie 2008, Posty: 4521 Pomógł: 42
|
napewno wyregulowane dobrze ''zenony" tak bardzo nie oslepiaja, tylko kto je ustawia ponizej wlasciwej 'lini' swiatla? w 98% przypadkow nikt!
a nawet jesli tak, to wystarczy niewielkie zabrudzenie kloszow i efekt oslepiania mamy gotowy.
wlasciciele tych swiatel nawet sobie nie zdaja sprawy jakie zagrozenie powoduja
zdarza sie ze orginalne ksenony tez oslepiaja ale jest to spowodowane zlym ustawieniem (zepsuty mechanizm poziomujacy) oraz brudnymi kloszami.
djmac napisał(a): Szczerze z dwojga złego wybierać niebiesko pseudo ... swiatła wolałbym założyc ksenony....
jest jeszcze 3 opcja - wyregulowac swoje swiatla i zalozyc zarowki o podwyzszonej jasnosci (nie mocy) i dbac o czystosc reflektorow
_________________ bylo Punto2, jest: Grande & Clio2 ph3, oba robia kle kle kle
|
|
Góra |
|
 |
djmac |
#199033 Wysłany:
14 Gru 2008, 11:14; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
greg505 napisał(a): zdarza sie ze orginalne ksenony tez oslepiaja
i to miałem wcześniej na myśli - nie waży powód tylko fakt
opcja 4 zostawić jak jest ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif)
_________________ Jeśli wszystko jest pod kontrolą oznacza to że jedziesz zbyt wolno :D:D:D
|
|
Góra |
|
 |
Dymek |
#199072 Wysłany:
14 Gru 2008, 13:27; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Gdynia Rejestracja: 16 Sie 2008, Posty: 26
|
buladag wiem co mowie. jezeli nie miales nigdy ksenonow i nie jechales takim samochodem to po co takie rzeczy piszesz...
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#199086 Wysłany:
14 Gru 2008, 14:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
Dymek Wiesz po co? Po to, że jezdze i widze co się dzieje, a jak jedzie na wprost mnie jakiś strup z ksenonami z allegro to już wtedy nic nie widze, nawet w dzień  O to mi właśnie chodzi. Dlatego jeśli komuś światła w PII nie wystarczają to polecam je wyregulować, jeśli nie umiemy to w jakimś warsztacie i tak jak zaproponował greg505 kupić sobie lepsze żarówki.
I to co napisałem tyczy się nie tylko PII ale wszytskich samochodów które mają pozakładane to czego założone mieć nie powinny.
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
djmac |
#199147 Wysłany:
14 Gru 2008, 16:52; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
tylko nie bijcie  ale ...
po tym jak niekorzy piszą to najlepiej nie zmieniać nic bo to juz niefabryczne to juz złe.. fakt nie jest napewno idealnei dobrane ale mozna cos doszlifowac do tego zeby ladnie dzialalo i funcjonowało..
to co zmiana podswietlenia deski rozdzielczej tez jest niedozwolona ? bo ma bialy kolor i razi w oczy  ? i to tez nie jest fabryczne...
w sumie ok - forum jest po to aby glosno sie wypowiedziec i co sie mysli w danej sprawie [ Dodano: Nie Gru 14, 2008 3:52 pm ]ps. po drugie to ze sa slabe swiatla fabryczne w punto to kazdy wie
ale juz nawet nie patrzac na to .... moze to zaczatek na jakies wieksze przeróbki ??  ale juz na starcie zanim zaczniesz zostaniesz zjechany
zart taki ...
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#199163 Wysłany:
14 Gru 2008, 17:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
Nie mam zamiaru po nikim jeździć. Forum jest miejscem, w którym można wyrazić swoją opinie na dany temat i ja to robię. Jestem pewien, że znajdzie się jeszcze gro osób, które popierają to co napisałem w tym temacie.
Co do przerabiania auta, to możesz to robić dowolnie, jak tylko Ci się podoba, byle mieściło się to w granicach rozsądku i przepisów.
Co do przerabiania podświetlenia deski rozdzielczej to możesz sobie tam wsadzić nawet różowe jeśli Ci to nie przeszkadza, ale jednak producent nie bez powodu montuje tam diody dające światło koloru bursztynowego, czy innego, który jest w miarę stonowany.
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#199165 Wysłany:
14 Gru 2008, 17:57; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
Dymek |
#199294 Wysłany:
14 Gru 2008, 23:30; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Gdynia Rejestracja: 16 Sie 2008, Posty: 26
|
ja jestem za ksenonami. mam i wiem jak dzialaja. wszystkie ksenony nie sa takie same. ja mu bede doradzal z czescia forumowiczow a druga czesc bedzie odradzac bo kazdy ma inny gust 
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#199296 Wysłany:
14 Gru 2008, 23:34; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
Cytuj: ja jestem za ksenonami. mam i wiem jak dzialaja. wszystkie ksenony nie sa takie same. ja mu bede doradzal z czescia forumowiczow a druga czesc bedzie odradzac bo kazdy ma inny gust Szczerbol
ale tu nikt nie mowi,ze one zle swieca ....
tylko to ,ze niefabryczne chinskie podroby z allegro to nie jest to co takie markowe firmy,ktora specjalizuje sie w oswietleniu a nie takiej krzak co nie wiadomo co robi ...
poza tym brakuje kilku rzeczy aby bylo poprawnie ..... ale to juz nieraz bylo ....
_________________ Fiat Punto 1.1 '97 Green Butterfly <-- Klik  "A passion for perfection" Punto II FL 1.2 16V Butterfly II <-- KLIK 
<-- Punto II FL 1.2 16V Essence Of Shine  https://www.facebook.com/EssenceOfShine/
|
|
Góra |
|
 |
djmac |
#199302 Wysłany:
14 Gru 2008, 23:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
wiadmo ze nie bedzie to zgodnie z przepisami - fakt ok tu Wam przyznam racje.
Fakt tego ze one beda swiecily innym po oczach ... hmm tutaj mysle ze jesli zostana naprawde odpowiednio ustawione oraz opuszczone nieco i bedzie to pilnowane to nikomu nie zrobia krzywy swoim swiatlem (w sensie tego ze g**o bedzie widzial )
padla kwestia gustu - a o gustach wiadomo sie nie dyskutuje
Cytuj: w sumie ok - forum jest po to aby glosno sie wypowiedziec i co sie mysli w danej sprawie
|
|
Góra |
|
 |
Banjo |
#221168 Wysłany:
21 Lut 2009, 13:34; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
Miejscowość: śląsk Rejestracja: 13 Cze 2008, Posty: 3
|
W punciaku II przed liftingiem jest soczewka i to już jest ogromny plus przy montażu ksenonu. Ja zmieniłem na ksenon dałem za to 400 stówy, ale światło jest poprostu zajeb.... 5000k bez zbytnich udziwnień czyste białe światło. Droga w nocy oświetlona równomiernie pięknym białym światłem, bez żadnych ciemnych plam, jest ogromna róznica. I nie ma mowy o oślepianiu , sprawdzone- jadąc z przeciwka samochodem kolegi nic absolutnie mnie nie oślepiło.Druga sprawa granica światło -cień jest idealna _____/----------ta przerywana linia normalnie jest wyżej ,ale nie wiem jak to tu pokazać:) wiadomo o co chodzi.Dlatego ja takie zestawy polecam, ale minimum to soczewka( dobre skupienie światła), do świateł pełnych z ryflowanym szkłem to porazka, kolega ma w audi a3( 1 generacja ) i oślepia niemiłosiernie mimo ustawionych świateł Zdecydowanie wole ksenon od żarówki,.Żadna żarówka na rynku nie oświetli mi tak drogi. Po takim zabiegu światła w punciaku sa poprostu rewelacyjne. Innych nie chce . Pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|