|
Obecny czas: 07 Cze 2025, 12:17
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Ja_szczur |
#200581 Wysłany:
19 Gru 2008, 19:46; Temat postu: Pali bezpiecznik od pompy paliwa |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Siedlce Rejestracja: 13 Cze 2007, Posty: 449
|
Jak w temacie. Miałem bezpiecznik 15A i go spaliło. Wsadziłem drugi taki sam i też go spaliło. Wsadziłem 20A żeby sprawdzić i też go zjarało. Gdzie szukać przyczyny? Gdzieś pewnie jest zwarcie, tylko nie wiem czy od strony bezpiecznik-pompa, czy bezpiecznik-zasilanie. Podpowiedzcie coś.
_________________ Punto I 55KM + GAZ 97r.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
marcinwrc2 |
#200585 Wysłany:
19 Gru 2008, 20:01; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sound
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Olsztyn Rejestracja: 22 Sie 2007, Posty: 467
|
Odłacz kostke od pompy przy zbiorniku i zobacz czy wtedy spali bezpiecznik.Jak nie spali to wina bedzie po stronie pompy, jak dalej bedzie paliło bezp. to coś z instalacją jest nie tak.Jeszcze przekaźnik podwójny jest po drodze do pompy tez trzeba mu sie przyjzeć.
_________________ Dla forumowiczów służę Euroscanem
Mój pierwszy Kropek http://fiatpunto.com.pl/topic10252.html
|
|
Góra |
|
 |
Ja_szczur |
#200586 Wysłany:
19 Gru 2008, 20:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
marcinwrc2 napisał(a): Odłacz kostke od pompy przy zbiorniku i zobacz czy wtedy spali bezpiecznik.Jak nie spali to wina bedzie po stronie pompy, jak dalej bedzie paliło bezp. to coś z instalacją jest nie tak.Jeszcze przekaźnik podwójny jest po drodze do pompy tez trzeba mu sie przyjzeć.
A gdzie ten przekaźnik się znajduje? Jutro sprawdzę czy po odłączeniu pompy też pali bezpieczniki.
|
|
Góra |
|
 |
marcinwrc2 |
#200598 Wysłany:
19 Gru 2008, 20:20; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Przekaźnik to ostateczna sprawa.Znajduje się on na grodzi pod takim plastikem przykręcanym ,tam też są bezpieczniki i mapsensor.Jest biały ma szeroką kostke i jest przykręcony.
|
|
Góra |
|
 |
Ja_szczur |
#200715 Wysłany:
20 Gru 2008, 15:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
A więc odłączyłem pompę i przekręciłem zapłon i spaliło bezpiecznik. Oglądałem kable i żaden nie jest przetarty, żaden się nie zwiera z innym. Czy w takim razie wskazuje to na przekaźnik? Mam założoną instalację LPG i na niej odpala auto i można jechać, z tym że pulsują kontrolki i światła i czasami potrafi zgasnąć.
|
|
Góra |
|
 |
marcinwrc2 |
#200720 Wysłany:
20 Gru 2008, 16:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Skoro jest jak piszesz to coś z instalacją jest nie tak. Cytuj: Mam założoną instalację LPG i na niej odpala auto i można jechać, z tym że pulsują kontrolki i światła i czasami potrafi zgasnąć.
Masz gdzieś zwarcie, lepiej je zlikwiduj bo kropek ci sie zapali i tyle bedzie.Wiem ,że znaleźć bedzie ciężko ale trzeba szukać do skutku.Jak sam nie dasz rady to jedź do elektryka.
|
|
Góra |
|
 |
Ja_szczur |
#200956 Wysłany:
23 Gru 2008, 14:20; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Ale w tym przekaźniku może robić się zwarcie? Jakie w ogóle mogą być jeszcze objawy uszkodzenia tego przekaźnika? Z tego co znalazłem na forum to ten przekaźnik steruje wszystkim, ale czy np. może on podawać za duży prąd na cewki? Niedawno wymieniłem cewkę, przewody i świecę, a widzę teraz znowu w okolicach cewki skaczą iskry. Może przez ten przekaźnik też cewki dostają po pupie, czy może już sobie coś wkręcam? Jeżeli tak się może dziać to warto zainwestować w ten przekaźnik i go wymienić.
[ Dodano: 23 Gru 2008 13:20 ] A więc dzisiaj kupiłem przekaźnik. Wprawdzie używany, ale koleś powiedział że używał go do podmiany przy naprawach samochodów. Wymieniłem ten przekaźnik i problem występuje dalej. Czyli wychodzi na to że gdzieś jest najzwyklejsze zwarcie. Powiedzcie mi którędy idą przewody zasilające w układzie zasilanie-przekaźnik, bo układ przekaźnik-pompa chyba mogę wyeliminować z tego powodu że jak odłączę pompę to bezpiecznik też pali, czyli że nie jest to wina pompy.
|
|
Góra |
|
 |
marcinwrc2 |
#201846 Wysłany:
24 Gru 2008, 18:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Cytuj: A więc dzisiaj kupiłem przekaźnik. Wprawdzie używany, ale koleś powiedział że używał go do podmiany przy naprawach samochodów. Wymieniłem ten przekaźnik i problem występuje dalej. Czyli wychodzi na to że gdzieś jest najzwyklejsze zwarcie. Powiedzcie mi którędy idą przewody zasilające w układzie zasilanie-przekaźnik, bo układ przekaźnik-pompa chyba mogę wyeliminować z tego powodu że jak odłączę pompę to bezpiecznik też pali, czyli że nie jest to wina pompy.
Więc nie potrzebnie kupowałeś ten przekaźnik, mówiłem że to ostateczność w poszukiwaniu zwarcia.Najpierw sprawdz przewody, może jakiś się przetarł.Może ten cały bajzel robi ci instalacja gazowa, fachowcy co montują osprzęt walą straszna fuszerę.
|
|
Góra |
|
 |
Ja_szczur |
#205862 Wysłany:
07 Sty 2009, 21:30; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Usterka naprawiona. Okazało się że na sondzie lambda izolacje były w pewnym miejscu poprzecierane i zwierały się przewody. Działa już jak powinno. Dzięki za wszystkie sugestie.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|