|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 18:50
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
paul |
#204310 Wysłany:
03 Sty 2009, 07:47; Temat postu: Centralny zamek zimą |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam
Mam Punto I z 95r, zakupiony jakies 3 miesiace temu. Auto calkowicie sprawne ale ... no wlasnie. Teraz zima zaczal wariowac centralny zamek. Mianowicie kiedy chcialem otworzyc drzwi, centralny je otwieral a po chwili od razu zamykal. Nie bylo z tym problemu, bo wystarczylo w miedzyczasie otworzyc drzwi by dostac sie do srodka. Ale dzis mialem odwrotny problem - chcialem zamknac auto a centralny ciagle mi otwieral drzwi. Co wcisnalem przycisk, to drzwi sie spowrotem otwieraly. Wkurzylem sie, bo nie mialem czasu sie z nim "draznic". od srodka przytrzymalem przycisk w drzwiach tak dlugo az sie uspokoil, ale chyba w tym momencie uszkodzilem jego dzialanie bo przestal reagowac. Zamykalem wiec wszystkie drzwi recznie. Sterowanie zamka mam w kluczyku na podczerwien. Z tego co wiem, bylo to zamontowane fabrycznie. Czy to normalne ze cos takiego sie zima dzieje i jak z tym "walczyc" ??
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Ja_szczur |
#204600 Wysłany:
04 Sty 2009, 00:58; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Siedlce Rejestracja: 13 Cze 2007, Posty: 449
|
Mam to samo.
_________________ Punto I 55KM + GAZ 97r.
|
|
Góra |
|
 |
adi.degora |
#204607 Wysłany:
04 Sty 2009, 01:19; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Twierdza Poznań Rejestracja: 30 Maj 2007, Posty: 2885
|
|
Góra |
|
 |
Łodziak |
#204608 Wysłany:
04 Sty 2009, 01:20; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Samochód: Inny
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 08 Mar 2008, Posty: 1501 Pomógł: 31
|
|
Góra |
|
 |
nasu |
#204723 Wysłany:
04 Sty 2009, 13:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Jelenia G. Rejestracja: 20 Sty 2008, Posty: 212
|
|
Góra |
|
 |
Kodako |
#204957 Wysłany:
04 Sty 2009, 23:39; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Rybnik Rejestracja: 10 Sty 2008, Posty: 637
|
Cytuj: paul napisał: kiedy chcialem otworzyc drzwi, centralny je otwieral a po chwili od razu zamykal
u mnie tak sie dzieje jesli przymarzna mi drzwi...
U mnie też jak czasami przymarzną drzwi to tak się dzieje
_________________ Stilo 1.9 JTD 80KM 2004
Grande Punto 2009 1.4 77KM Dynamic
|
|
Góra |
|
 |
paul |
#205064 Wysłany:
05 Sty 2009, 12:12; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
adi.degora napisał(a): Niemądrze zrobiłeś z tym spuszczaniem grzybków na siłę
No nie wiem czy niemadrze. Wole zepsuc calkowicie mechanizm centralnego niz zostawic auto otwarte na miescie, tym bardziej ze jestem fotografem i zostawiam czasem w aucie sprzet fotograficzny drozszy niz sam samochod  . Co prawda centralny "ocknal sie" i juz dziala, ale jesli sytuacja sie powtorzy nie zawaham sie tego zrobic po raz kolejny.
Ogolenie sprawa wyglada tak...
Po dluzszym postoju na sloncu, gdy juz odblokowlem drzwi jakos centralny zaczal dzialac. Dzieki tez za wasze odpowiedzi, ale z nich wynika tylko ze pare osob ma ten problem. Nadal nie wiem co w tej sytuacji zrobic. Rozmawiajac ze znajomymi z pracy, ktorzy maja Punciaka I i centralny, nie zauwazylem by ktos mial podobny problem. Wszyscy sie dziwili. Zatem nie uwazam tego za "noramlnosc" i sadze ze jest to jakas usterka byc moze ukladu elektrycznego w ktora trzeba ingerowac, niekoniecznie samodzielnie. Bo jesli do tego dochodzi, to nigdy nie bede mial pewnosci, ze zostawiajac zamkniete auto na parkingu, wroce i zastane je nadal zamkniete...
|
|
Góra |
|
 |
sarsolot |
#205071 Wysłany:
05 Sty 2009, 12:44; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: 42-530 Rejestracja: 15 Mar 2008, Posty: 100
|
Przymarzniety zamek, ktores drzwi nie moga sie zamknac i stad ten problem. Mnie zazwyczaj za ktoryms razem sie zamyka.
_________________ Fiat Punto I 75 SX
|
|
Góra |
|
 |
paul |
#205073 Wysłany:
05 Sty 2009, 13:00; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
sarsolot napisał(a): Mnie zazwyczaj za ktoryms razem sie zamyka.
W tym sek... 15 minut stania na parkingu i zabawy z zamkiem nie pomoglo i juz mialem dosc. Gdyby to za 2-3 razem sie zamknelo, nie robilbym lamentu. A tak to nawet spac nie moge spokojnie... 
|
|
Góra |
|
 |
BARTEKcoupe |
#205095 Wysłany:
05 Sty 2009, 14:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Bartek
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Wersja: GT
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Skarżysko Kamienna Rejestracja: 23 Mar 2008, Posty: 1138
|
a nie mogłeś przekręcić kluczykiem każde drzwi i zobaczyć które się nie zamykają?? Następnie psiknąć odmrażaczem a potem WD. Jak nic nie reaguje to albo spalił się bezpiecznik albo siłownik, w najgorszym wypadku centralkę szlak trafił [ Dodano: 05 Sty 2009 13:37 ]Bezpiecznik od centralnego masz w skrytce nad schowkiem powinien być 20A
_________________ Punto GT 1.4 8v+ >>>Punto GT 2.0 16vt+ >>>>Punto GT 1.6 8v+
|
|
Góra |
|
 |
paul |
#205100 Wysłany:
05 Sty 2009, 14:48; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Samochod jest 5-cio drzwiowy. Zamek zwykly maja tylko przednie lewe i prawe drzwi. Jesli cos jest z tylnymi - nie moge tego sprawdzic. Zamykanie przednich powoduje to samo... grzybki zaraz wyskakuja i drzwi sa otwarte. Moge jednak kluczyk przekrecic i tak przytrzymac. Wtedy slychac centralny wydajacy dzwiek jakby chcial sie otworzyc. Dzwiek sie powtarza i przycisza az sie uspokaja. I wtedy wlasnie przestaje dzialac. Daje to ten sam efekt co wcisniecie i przyblokowanie grzybkow od srodka. Przepalenie sie elektroniki, tym bardziej bezpiecznika odrzucam. Po czyms takim zaden mechanizm nie moze wrocic do pelnej sprawnosci. A u mnie, kiedy temperatury sie podnosza wraca...
Malo tego.. najpierw nie dziala nic, potem dziala poprzez przekrecenie kluczyka w zamku a na koncu do dzialania powraca przycisk na podczerwien.
Zablokowany centralny, gdy mu na sile zamkne drzwi, dziala po jakims czasie, ale wszystkie drzwi musze otworzyc recznie i odblokowac. Wtedy sprawdzam ponownie czy centralny je wszyskie zamknie. Ale to po jakims czasie to nie jest 5minut, tylko np po kilku godzinach, kiedy koncze prace.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|