|
Obecny czas: 20 Cze 2025, 11:51
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 17 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
arkadly |
#192168 Wysłany:
21 Lis 2008, 08:21; Temat postu: Dziwny problem z odpalaniem |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: HLX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 13 Lis 2008, Posty: 18
|
Witam,
mam dziwny problem z odpalaniem Punto II, 1.2 16V 2000r.
Rano kręci OK, odpala prawie na dotyk. Jadę i odwożę dzieciaka do szkoły, wracam do samochodu po 10 minutach i... próbuje kręcić, ale mu nie wychodzi - lamki gasną, rozrusznik próbuje kręcić (zaczyna, ale może daje rady z pół obrotu i to wszystko). Czekam kilka sekund, to samo i tak kilka razy aż w końcu odpala.
Ale gdy samochód stoi godzinę, 5, 10 godzin odpala dobrze, ma problemy tylko po krótkim postoju. Dodam jeszcze, że gdy go zgaszę i odpalę od razu działa OK. Nie działa tylko w przypadku krótkiego postoju.
Alternator OK (14,4), akumulator OK. W rozruszniku elektryk wymienił szczotki i ponoć łożyska (nie do sprawdzenia - na serwisie była żona, bo to jej samochód i tak Jej powiedzieli). Efekt żaden.
Jakieś pomysły?
Dzięki, Arecki
|
|
Góra |
|
 |
|
|
radzixon |
#192469 Wysłany:
22 Lis 2008, 11:30; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Może podłącz kropka pod komputer, możesz mieć coś z zapłonem tzw.: wypadający zapłon. Oczywiście to tylko sugestia.
|
|
Góra |
|
 |
Kufell |
#192660 Wysłany:
22 Lis 2008, 19:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: SX
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 06 Wrz 2008, Posty: 578 Pomógł: 3
|
|
Góra |
|
 |
Pawel_K |
#192674 Wysłany:
22 Lis 2008, 20:37; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
Miałem podobny problem w Punto I z tym że usterka leżała po stronie LPG. Na benzynie nie zależnie kiedy zawsze pali bez problemu.
|
|
Góra |
|
 |
arkadly |
#200056 Wysłany:
17 Gru 2008, 16:08; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Nikt do tej pory nie miał pomysłu, to dołożę trochę informacji, może teraz pojawią się jakieś sugestie.....
A więc to co w pierwszym poście jest nadal aktualne, mimo ..... wymiany rozrusznika
Nie jest to więc wina rozrusznika, nie akumulatora, czy alternatora - wszystkie sprawdzone, pomierzone.
Nikt ze znajomych nie potrafi polecić mi dobrego elektryka w Poznaniu, więc próbuję grzebać sam, ale pomysłów BRAK.
Czy teraz znajdzie się ktoś z pomysłem, co może dolegać mojemu Punciakowi?
Pozdrawiam
Arek
|
|
Góra |
|
 |
Bartez |
#200061 Wysłany:
17 Gru 2008, 16:34; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
A był kolega na komputerze? Ale z prawdziwego zdarzenia a nie na jakimś euroscanie? Wina może leżeć np. po stronie wtrysku. Powodów może być naprawdę wiele. Czujnik Halla był sprawdzany? Nie jest zanieczyszczony?
Ja bym od razu pojechał podłączyć auto pod komputer, gdybym nie wiedział co mu dolega, lub nie potrafił znaleźć przyczyny problemu.
Gdybyś przypadkiem przejeżdżał w niedalekiej przyszłości ze swoim istniejącym problemem w okolicach Lubina (jakieś 100-130km od Poznania na południe) wpadnij na warsztat, może udałoby się coś na miejscu wykombinować. Ale życzę znalezienia kogoś konkretnego koło siebie.
Pozdrawiam
Bartez
|
|
Góra |
|
 |
dzimmi80 |
#200421 Wysłany:
19 Gru 2008, 00:16; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Małdyty Rejestracja: 03 Lip 2008, Posty: 120
|
mialem podobny problem,ale to po dluzszym postoju,rozrusznik krecil z pol obrotu,wszystko gaslo i nic.okazalo sie ze mialem pekniety alternator(ladowanie w miedzyczasie bylo w porzadku).gdy zdjelem pasek nie mozna bylo nim zakrecic,po prostu blokowal silnik.sprobuj od tej strony,moze masz podobnie.
|
|
Góra |
|
 |
arkadly |
#200558 Wysłany:
19 Gru 2008, 16:40; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
dzimmi80 napisał(a): mialem pekniety alternator
Chciałbym, żeby to było takie proste, niestety alternator jest w porządku - był wymieniany niedawno, a ostatnio go odkręciłem bo chciałem sprawdzić czy mechanik włożył odpowiedni.
Objawy mam jak Twoje, rozwiazania muszę szukać innego.
Pozdrawiam
Arek
|
|
Góra |
|
 |
dulka |
#203763 Wysłany:
01 Sty 2009, 18:21; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
Miejscowość: Libiąż Rejestracja: 30 Kwi 2008, Posty: 4
|
arkadly napisał(a): dzimmi80 napisał(a): mialem pekniety alternator Chciałbym, żeby to było takie proste, niestety alternator jest w porządku - był wymieniany niedawno, a ostatnio go odkręciłem bo chciałem sprawdzić czy mechanik włożył odpowiedni. Objawy mam jak Twoje, rozwiazania muszę szukać innego. Pozdrawiam Arek
Witam,mialem podobny problem,ogolnie mówiąc zapalał na zimnym silniku a na cieplym miał problemy,a za ten stan odpowiedzialny jest czujnik polozenia wału,koszt ok 100zet.
_________________ Punto II 2001 1,2 8V SX
|
|
Góra |
|
 |
arkadly |
#204515 Wysłany:
03 Sty 2009, 22:02; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Ale czujnik odpowiadałby za problemy z zapalaniem a nie na problemy z samym kręceniem silnika przez rozrusznik, mylę się? Objaw jest taki, że po przekręceniu kluczyka na średniociepłym silniku nie kręci, kręci "pół obrotu" i się zatrzymuje, zegary gasną, wskazówki spadają, czyli jakby rozrusznik napotykał duży opór i nie mógł dać rady.
|
|
Góra |
|
 |
Yacek |
#204516 Wysłany:
03 Sty 2009, 22:11; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 21 Wrz 2008, Posty: 739 Pomógł: 53
|
Witam,
sprawdz podłącznie masy do silnika. ( Nie na aku )Jak pamiętam jest tam plecionka od dołu silnika. Może być poluzowana lub zaśniedziała. Wtedy będzie taki efekt jak opisałeś.
_________________ GP. MY2008
|
|
Góra |
|
 |
arkadly |
#204554 Wysłany:
11 Sty 2009, 10:21; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
To by pasowało.
Napisze mi ktoś, gdzie tego kabla/plecionki dokładnie szukać? Nie mam kanału i średnio mi się leży pod samochodem, więc fajnie by było mało czasu tam spędzić
Arecki
[ Dodano: 11 Sty 2009 09:21 ] Wrócę do tematu, ba mam nowe dane.
Wymieniłem przewód masowy - bez zmian.
Ale mam niestety podejrzenie, że nie chodzi o elektrykę, tylko mechanikę. Samochód jest żony, więc skojarzyłem dopiero teraz - pierwszy raz objawy wystąpiły po wymianie uszczelki pod głowicą. Na początku dawało się po kilku próbach odpalić ciepły samochód, teraz juz nie.
Co prawda jadę jutro do ASO, co najmniej na diagnostykę, ale może z tymi nowymi danymi ktoś zasugeruje powód takiego dziwnego nie-działania samochodu.
Pozdrawiam
Arek
|
|
Góra |
|
 |
Yacek |
#207012 Wysłany:
11 Sty 2009, 11:24; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Witam ponownie,
podjedź do stacji na sprawdzenie akumulatora. Nie chodzi o napięcie, tylko o jego moc. Chodzi o sprawdzenie prądu wyładowania pod obciążeniem. Z taki objawem po wymianie przewodów stawiam na akumulator.
|
|
Góra |
|
 |
arkadly |
#207014 Wysłany:
11 Sty 2009, 11:33; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Yacek napisał(a): podjedź do stacji na sprawdzenie akumulatora
Pójdę na łatwiznę, za godzinkę przełożę akumulator z drugiego samochodu....
Ale martwią mnie 2 rzeczy: 1. że to się zaczęło po wymianie UPG 2. że dzieje się na ciepłym silniku TYLKO, gdy kilka dni temu było -17 to odpalił bez bólu po nocy.
Arek
|
|
Góra |
|
 |
Yacek |
#207019 Wysłany:
11 Sty 2009, 11:53; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Napisałeś "próbuje kręcić, ale mu nie wychodzi - lamki gasną, rozrusznik próbuje kręcić (zaczyna, ale może daje rady z pół obrotu i to wszystko). Czekam kilka sekund, to samo i tak kilka razy aż w końcu odpala.
Ale gdy samochód stoi godzinę, 5, 10 godzin odpala dobrze, ma problemy tylko po krótkim postoju." To sa typowe problemy z brakiem prądu z akumulatora. Trzyma napięcie ale brak mu mocy. Może ma wew. zwarcie i po kilku godzinach potrafi się zregenerować na tyle żeby odpalic samochód.
|
|
Góra |
|
 |
Adi89 |
#207096 Wysłany:
11 Sty 2009, 15:08; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 25 Sie 2007, Posty: 58
|
Kolego ja tak miałem z akumulatorem, jak samochód pochodził to palił, ale jak juz dluzej jezdzilem tak z 1,5 godziny i zgasilem i po chwili odpalalem to był koniec musialem czekac z 20 minut. Nadeszly mrzy przestal wogole palic oddalem akumulator na gwarancje i okazalo sie ze cos sie w nim poprzestawialo i sie gotował czy coś takiego.
_________________ Punto II 2001 1,2 8V SX
Fiat Fiorino 2008 1.4
|
|
Góra |
|
 |
kamko85 |
#228031 Wysłany:
13 Mar 2009, 12:27; Temat postu: kłopot z odpalaniem PUNTO II 1.2 2000r. |
|
 |
Forumowicz |
Miejscowość: Gniezno Rejestracja: 13 Mar 2009, Posty: 2
|
Witam. Mam podobny problem ale może nie do końca z PUNTO II 1.2 2000r. Ale też chodzi o odpalanie, u mnie jest tak czy ciepły czy zimny przekręcam kluczyk by odpalić Puntola i jest taki dźwięk jakbym na odpalonym silniku go próbował ponownie odpalić ale raz po raz nie ma problemu z odpalaniem od czego to zależy i gdzie może leżeć przyczyna choroby Punta II ?
_________________ Posiadacz Punciola
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 17 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|