|
Obecny czas: 08 Cze 2025, 05:39
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
user97 |
#211045 Wysłany:
22 Sty 2009, 18:47; Temat postu: Przeciekający dach (antena) i maska (dysze spryskiwaczy) |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Czy ktoś z szanownych Państwa natknął się na przecieki w tych dwóch miejscach?:
+pod anteną - nad modułem oświetlenia wnętrza - mokra tapicerka wzdłuż góry przedniej szyby wokół tego modułu i pod osłonami przeciwłonecznymi
+przeciek pod dyszami spryskiwaczy w masce (cieknie na silnik)
W czasie deszczu w obu tych miejscach przeciekły znaczne ilości wody - czy to jest tak zwana "typowa dolegliwość" w punto mk1? Jak dla mnie tego typu dolegliwości są chorobami wieku dziecięcego i nie spodziewałem się ich po tym aucie.
Jak sobie z tym poradzić? Silikon?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Malina |
#211066 Wysłany:
22 Sty 2009, 20:26; Temat postu: |
|
|
Mnie przeciekało z anteny, tzn jak padało to woda zbierała się w tej lampce u góry (tam gdzie jest zegar) i na zakrętach się wylewała  Dziwię się, że zegar i lampa działały skoro były zalane wodą  Pomogła wymiana anteny- była zardzewiała na samym dole.
|
|
Góra |
|
 |
Martinezio |
#211261 Wysłany:
23 Sty 2009, 13:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Seroki-Village DownTown Rejestracja: 20 Sie 2008, Posty: 495 Pomógł: 19
|
Jeśli chodzi o przeciek na dachu, to albo silikon, albo jakiś klej - to nie jest miejsce, gdzie coś się rusza (pomijam drgania), więc nie musi być to połączenie elastyczne, albo jakaś nowa guma pomiędzy antenę a blachę dachu.
Jeśli chodzi o spryskiwacze, to ja bym to olał. To nie są duże przecieki i silnikowi nic się nie stanie (więcej wody dostaje spod kół i jakoś jest ok)
Nie ma sensu kleić, bo jak Ci się zepsują spryskiwacze, to będziesz rwał albo z lakierem, albo skrobanko potem, żeby się pozbyć starego silikonu.
|
|
Góra |
|
 |
Łodziak |
#211263 Wysłany:
23 Sty 2009, 13:39; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Samochód: Inny
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 08 Mar 2008, Posty: 1501 Pomógł: 31
|
|
Góra |
|
 |
Martinezio |
#211267 Wysłany:
23 Sty 2009, 13:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Seroki-Village DownTown Rejestracja: 20 Sie 2008, Posty: 495 Pomógł: 19
|
No w sumie ja też nie lubię silikonu do takich spraw  Lepiej zainwestować w uszczelkę gumową, bo estetyczniejsze (jak się dokręci śrubę anteny, to silikon wypłynie nieregularnie i będą takie bule dziadoskie  a uszczelka będzie w miarę równomiernie się wybrzuszała) 
|
|
Góra |
|
 |
DT82 |
#211494 Wysłany:
24 Sty 2009, 00:39; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Też miałem problem przeciekającego dachu, a dokładniej pod anteną. Pomógł silikon (czarny). Nic nie widać(wystarczy tylko zebrać nadmiar silikonu który wypłyne po dokręceniu anteny), a dach już nie przecieka. 
_________________ PUNTO ELX 1.6 90KM `95
|
|
Góra |
|
 |
user97 |
#211605 Wysłany:
24 Sty 2009, 16:09; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzięki bardzo za komentarze. Co do anteny postąpię jak piszecie.
Co do spryskiwaczy to wdzę że problem nie jest zbyt częsty, byćmoże poprzedni właściciel założył nowe i stąd przeciek.
Martinezio - nistety mylisz się, po całodniowym postoju auta troche tej wody nakapie na silnik - prawa dysze jest jakby tego było mało dokładnie nad alternatorem i kapie mi do alternatora, więc coś z tym zrobić muszę. Z drugies strony też sporo na przewody i skrzynię biegów mam nakapane.
A możecie sprawdzić i mi napisać jak macie zamontowane te spryskiwacze że Wam nie cieknie? Są jedynie na wcisk na zatrzaskach zamontowane czy macie je jakoś uszczelnione?
|
|
Góra |
|
 |
peterson |
#234893 Wysłany:
31 Mar 2009, 20:27; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Podobny problem. Woda wlewala sie do srodka z okolic zegara ale to wcale nie byla antena ! Okazalo sie ze trzeba bylo uszczelnic szybe od gory silikonem. Zrobilem to silikonem budowlanym przezroczystym i nie ma zadnego problemu.
_________________ ------------------------------------------------------
http://fiatpunto.com.pl/post121174.html#121174
Punto to Fiat na 10 lat ;/
|
|
Góra |
|
 |
user97 |
#237647 Wysłany:
08 Kwi 2009, 01:19; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Już jakiś czas temu sam się pokapowałem że przyczyna jest ta o której piszesz, a nie antena... ;-p Czyli firmowa przypadłość, ja uszczelniałem silikonem dekarskim ;-F
|
|
Góra |
|
 |
BobMF |
#240214 Wysłany:
14 Kwi 2009, 11:34; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: BobMF
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Kwi 2007, Posty: 1044
|
...moją przeciekającą antenę uszczelniłem taśmą samowulkanizującą. wyciąłem odpowiedni kształt i podkleiłem. Tak samo uszczelniłem w MB Vito szyberdach - ciekło przez śrubki mocujące mechanizm otwierania, "podkładka" z samowulkanizującej i po kłopocie. Silikonem to można się upaprać i coś więcej...
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|