|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 20:43
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
grzemach |
#222346 Wysłany:
24 Lut 2009, 16:34; Temat postu: dziwnie trzęsie autem |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Witam,
Mam punto I z 96r. Od wakacji dziwnie trzęsie się, bardziej by można powiedzieć podskakuje - częstotliwość drgań jest mniej więcej taka sama, nie zależnie od prędkości. Podskoki wyczuwalne są przy prędkościach >60km/h, przeważnie gdy silnik mocniej ciągnie, ale nie jest to reguła. Kilka dni temu wcisnąłęm sprzęgło i dalej były drgania wyczuwalne.
Opony można wyeliminować, na jesieni były zmieniane (letnie -> zimówki), były również wyważane.
czy jest możliwe że krzywa może być półoś? Auto nie zawsze tak podskakuje, czasami jedzie jak po sznurku, a czasami drga...
|
|
Góra |
|
 |
|
|
deym0n |
#222563 Wysłany:
25 Lut 2009, 08:42; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
zacznij od dokładnych oględzin podwozia, elementów zawieszenia, mocowania silnika, skoro auto trzęsie podczas przyspieszania stawiam na mocowanie silnika
może masz "bulę" na oponie od wewnątrz, przyczyn może być wiele i chyba nikt ci konkretnie nie odpowie, poszukaj podobnych tematów na forum
u mnie auto drgało dziwnie podczas hamowania ale równieź jazdy, a wina była po stronie układu hamulcowego - miałem za cienkie tarcze i podczas hamowania przegrzałem je co doprowadziło do wyboczenia  skończyło się na wymianie tarczy klocków i całego zacisku niestety ...
oblookaj dokładnie zawieszenie czy nie ma czegoś luźnego, lub auto na podnośnik ściąg koło i ruszaj piastą czy nie ma luzu
chyba nic innego nie pozostaje
_________________ >>>>>>>>>> |PUNTO I 75'SX 1998| <<<<<<<<<<
|
|
Góra |
|
 |
grzemach |
#222658 Wysłany:
25 Lut 2009, 13:55; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
właśnie to jest tak dziwnie, bo sam do końca nie jestem w stanie powiedzieć jednoznacznie w których to momentach występuje, dzisiaj nic nie drgało, ale w pt na trasie 120km drgał przez ok 30km, dalej spokój.
Hamulce, są ok, kiedyś przy hamowaniu z ok 120-130 do 70-80 drgała kierownica, ale to samo mu przeszło
Opony są raczej ok, bo takie coś ma miejsce na dwóch kompletach. Cóż, w sobotę będę widział się z mechanikiem i może coś podpowie.
|
|
Góra |
|
 |
BARTEKcoupe |
#222682 Wysłany:
25 Lut 2009, 14:49; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Bartek
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Skarżysko Kamienna Rejestracja: 23 Mar 2008, Posty: 1138
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|