|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 07:12
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
ponga |
#222653 Wysłany:
25 Lut 2009, 13:21; Temat postu: Zatarte panewki na wale -> niski Vmax & ubytek oleju |
|
 |
Forumowicz |
|
witam wszystkich.
W listopadzie 2008 roku kupiłam Punto II JTD z 2001r, i od samego początku mam z nim problemy:(
Jadąc polnymi drogami rozwaliłam misę olejową i zatarłam panewki na wale. Mechanik niby wszystko naprawił:/ jednak nie do końca.
Teraz autko osiąga maksymalnie 110 -115 km/h (przy takim silniku to aż serce pęka) i "gubi" olej.
co może być tego przyczyną??
Proszę o pomoc ponieważ nie znam się na samochodach i każdy mechanik może mi mówić co chce bo dla mnie to czarna magia Sad
|
|
Góra |
|
 |
|
|
uki1906 |
#222728 Wysłany:
25 Lut 2009, 17:12; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: ELX
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: Zamość Rejestracja: 16 Lut 2008, Posty: 215 Pomógł: 1
|
Po pierwsze radzę szybko zmienić mechanika. Powodów może być wiele. Co masz na myśli mówiąć "gubi olej" cieknie skądś, czy nie cieknie i olej znika i musisz dolewać?
|
|
Góra |
|
 |
Fenix |
#222774 Wysłany:
25 Lut 2009, 18:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Prudnik Rejestracja: 05 Wrz 2007, Posty: 200
|
Cytuj: rozwaliłam misę olejową i zatarłam panewki na wale
sam sobie odpowiedziałeś na pytanie <pocieszacz> silnik nie wróci już do pierwotnego stanu będzie brał olej jak diabli :9 SPRZEDAJ go dobrze ci radze i kup nowego::
PS. nie obraź sie ale Zdolny jesteś 
_________________ ----------------------------------------------------
http://fiatpunto.com.pl/topic3518.html
|
|
Góra |
|
 |
remind |
#222783 Wysłany:
25 Lut 2009, 19:11; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Poland Rejestracja: 19 Mar 2007, Posty: 1125 Pomógł: 7
|
Może masz jakieś błędy w kompie i dlatego słabo jedzie. Ja zawsze jak usłyszę że coś chrupnęło na wertepach to staje i zaglądam, czy samochód może nie znaczy terenu. 2-3sek bez oleju to silnik przeżyje ale więcej to raczej zatarcie. Warto poszukać kompletny silnik i po prostu przełożyć.
_________________ Dzień bez chmury jest ponury. Odpalanie na mrozie Punto 1.9D http://www.youtube.com/watch?v=-GX4nKQIMGY
___
|
|
Góra |
|
 |
anker |
#222859 Wysłany:
25 Lut 2009, 21:17; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: walbrzych Rejestracja: 18 Lut 2009, Posty: 26
|
jak ci wymienil tylko panewki to mozesz miec zatarty rowniez wal,lozyszka glowne itp. itd.
|
|
Góra |
|
 |
jaguar15 |
#222882 Wysłany:
25 Lut 2009, 21:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 85KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: Sporting
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Olsztyn Rejestracja: 07 Lis 2008, Posty: 178
|
jezeli ci sie zatarły panewki na korbowodzie to czemu miały sie nie zatrzec panewki na osadzeniu wału a i takze napewno w dupę dostały pierscienie, dlatego moze brac ci olej, nie da sie naprawic zatartego silnika poprzez wymiane tylko panewek, niestety.
ten silnik wymaga naprawde porzadnego remontu inaczej nie bedzie jechał,
Wyobraz sobie ze jak nie miałes oleju w silniku to i tym samym mogłeś zajechac turbine, ona takze jest smarowana olejem.
a najlepszym wyjsciem bedzie kupic silnik i zrobić przeszczep, chyba taniej wyjdzie ale to kwestia kalkulacji
a to ze 'GUBI' olej to napewno dlatego ze po
_________________ ex-Punto II 1,2 8v 60KM-skończyło się ex-Punto II 1,9 JTD 85KM Nobody Punto II 1,9 JTD Sporting remap 120KM BMW E38 728iA BMW E30 M52B28TU M-technic 2 Wartburg 353 Dużo gazu i sprzęgło odrazu!
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|