|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 00:04
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Krzycho90 |
#91366 Wysłany:
13 Lut 2008, 11:09; Temat postu: Tata Nano dostępny w Europie od 2010 roku. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: podkarpackie [R]
|
Prawdopodobnie do 2010 roku będziemy musieli poczekać na rewolucję na motoryzacyjnych rynkach, czyli uruchomienia europejskiej sprzedaży najtańszego samochodu świata.
Mowa oczywiście o indyjskiej tacie nano, którą z wielką pompą zaprezentowano na początku stycznia w New Delhi.
Czterodrzwiowe auto ma 3.1 m długości, 1.5 m szerokości, 1.6 m wysokości i przeznaczone jest dla czterech osób. Dwucylindrowy silnik benzynowy o pojemności 623 ccm (z wałkiem wyrównoważającym i wielopunktowym wtryskiem benzyny) umieszczono z tyłu, napęd za pośrednictwem czterobiegowej, manualnej skrzyni biegów trafia na koła tylne. Jednostka napędowa dysponuje mocą 33 KM i średnio ma zużywać około 4-5 litrów benzyny na 100 km.
Od debiutu nano będzie oferowane w dwóch wersjach wyposażenia: standard i deluxe. Oczywiście wyposażenie obu odmian będzie bardzo ubogie, np. na desce wersji podstawowej znajdziemy tylko prędkościomierz, wskaźnik paliwa i kontrolkę ciśnienia oleju. Zapomnieć można np. o wspomaganiu kierownicy czy radiu.
Już od debiutu jedną z najbardziej dyskutowanych kwestii była ewentualna sprzedaż tego auta w Europie. Teraz już wiadomo, że nano będzie sprzedawane na Starym Kontynencie!
Hiszpański importer już zbadał rynek i ogłosił, że pierwsze auta trafią do klientów w 2010 roku. A co z niskim poziomem bezpieczeństwa i wysoką emisją spalin, które mogą stanowić element dyskwalifikujący tatę? Jeśli samochód po kilku modyfikacjach nadal nie będzie spełniał wszystkich wymogów formalnych, będzie sprzedawany jako tzw. mikrosamochód, czyli pojazd o masie nieprzekraczającej 550 kg, który można prowadzić już od 16 lat z prawem jazdy kategorii B1 lub nawet na kartę motorowerową (wymagany dokument zależy od pojemności silnika i krajowych uregulowań prawnych).
Oczywiście tata nano nie będzie kosztowała w Europie tyle samo co w Azji (czyli równowartość około 6 tysięcy zł). Ceny nie da się jeszcze oszacować, ale z cała pewnością można stwierdzić, że będzie to najtańsze auto sprzedawana na Starym Kontynencie.
To jednak nie koniec planów Taty wobec europejskich rynków. Hindusi zapowiedzieli już, że w ciągu czterech lat zaprezentują drugą generację nano, która będzie spełniała normę emisji Euro V i będzie bardziej ekonomiczna (obecne zużycie paliwa w wysokości 5 litrów przy mocy 33 KM trudno uznać za wynik godny uznania). Jaka będzie cena nowej wersji? Tego również nie sposób dzisiaj oszacować.
Obecnie plany zakładają, że Tata będzie rocznie produkować pół miliona samochodów (są pewne problemy z budową fabryki ze względu na protesty rolników, którym odebrano ziemię pod inwestycję). Eksport samochodów do Europy będzie oznaczał konieczność podwojenia mocy produkcyjnych do miliona samochodów rocznie.
Obecnie, po wycofaniu ze sprzedaży fiata 600, najtańszy nowy samochód na polskim rynku to fso matiz, którego ceny zaczynają się od 24 tysięcy złotych. Jeśli sprzedawane w Europie nano będzie kosztowało dwa razy więcej niż w Indiach i tak będzie o połowę tańszym pojazdem.
A więc... pozostaje nam czekać przynajmniej do 2010 roku. Czy kosztujące np. 10 tysięcy zł nano będzie stanowiło alternatywę dla używanych kilkunastoletnich samochodów, z najczęściej powypadkową przeszłością? Czas pokaże.
INTERIA.PL
_________________ byłe mk2 FL : topic38980.html obecne: w trakcie przygotowania
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Gasiu |
#91373 Wysłany:
13 Lut 2008, 11:39; Temat postu: Re: Tata Nano dostępny w Europie od 2010 roku. |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Panda
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz Rejestracja: 15 Paź 2007, Posty: 3936
|
|
Góra |
|
 |
Cento |
#91462 Wysłany:
13 Lut 2008, 17:37; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Mikołaj
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Imielin Rejestracja: 04 Sty 2007, Posty: 1476
|
no to pochwalę się moim czerwonym Niuńkiem ;-)
_________________ Moja Vectra.
 Pozdrawiam! Do zobaczenia na drogach!
|
|
Góra |
|
 |
raxon |
#91480 Wysłany:
13 Lut 2008, 18:50; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: korczyna k krosna Rejestracja: 06 Lis 2007, Posty: 487
|
_________________ GP 1.4 8v
|
|
Góra |
|
 |
Cento |
#91491 Wysłany:
13 Lut 2008, 19:26; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
cholernie chciałbym jeździc tym samochodzikiem ;-). Bardzo go polubiłem. Tata spełniła moje marzenie o następcy Polskiego Fiata 126p, a właśnie takim autkiem miało byc wymyślone przeze mnie Cento. Ma w sobie to coś, co sprawia, że będzie kolejnym autkiem dla ludu, który zapisze się w historii motoryzacji.
Już sobie wyobrażam swoje Nano : czerwony lub żółty standard ( lub deluxe jakby standarda nie było  ) z radiem z CD.
|
|
Góra |
|
 |
Krzycho90 |
#108078 Wysłany:
26 Mar 2008, 15:42; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
|
Góra |
|
 |
Grzyws |
#224868 Wysłany:
03 Mar 2009, 22:58; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Grzegorz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Miejscowość: Będzin Rejestracja: 23 Cze 2006, Posty: 1324
|
_________________ Anonima Lombarda Fabricca Automobili
Fan włoszczyzny
|
|
Góra |
|
 |
Cento |
#224871 Wysłany:
03 Mar 2009, 23:04; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Nie, nie, nie.
Wolę oryginal  , chociaż ten wygląda trochę jak Mitsubishi i. Szkoda, że nie będzie mial silnika tego drugiego...
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#224872 Wysłany:
03 Mar 2009, 23:06; Temat postu: |
|
|
Fiat_Cento napisał(a): cholernie chciałbym jeździc tym samochodzikiem ;-). Bardzo go polubiłem. Tata spełniła moje marzenie o następcy Polskiego Fiata 126p, a właśnie takim autkiem miało byc wymyślone przeze mnie Cento. Ma w sobie to coś, co sprawia, że będzie kolejnym autkiem dla ludu, który zapisze się w historii motoryzacji. Już sobie wyobrażam swoje Nano : czerwony lub żółty standard ( lub deluxe jakby standarda nie było  ) z radiem z CD.
Ja mam nadzieję że do tego 2010r spojrzysz troszkę inaczej na motoryzację i zainwestujesz swoje oszczędności w normalny, bezpieczny samochód 
|
|
Góra |
|
 |
Grzyws |
#224873 Wysłany:
03 Mar 2009, 23:08; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Poczekajmy na wyniki jakiś crash testów później będziemy oceniać bezpieczeństwo ( mówie o wersji europejskiej ) swoją droga dla mnie Nano na Europe wygląda 100 razy lepiej od tego na Indie. Szczególnie ten szary wygląda zacnie .
Fan włoszczyzny
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#224883 Wysłany:
03 Mar 2009, 23:21; Temat postu: |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 3d
Wersja: Sport
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
|
Góra |
|
 |
divers88 |
#224898 Wysłany:
03 Mar 2009, 23:55; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Zabrze Rejestracja: 12 Wrz 2007, Posty: 990
|
W Polsce taki samochód nie ma prawa bytu...
wpadniesz w dziurę albo koleinę i się zabijesz
_________________ Wyżej wymieniony post wyraża moje zdanie w dniu dzisiejszym, być może takie samo będzie w dniu jutrzejszym, jednakże zastrzegam sobie prawo zmiany zdania w każdym momencie bez podania przyczyny
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#224902 Wysłany:
04 Mar 2009, 00:01; Temat postu: |
|
|
divers88 we Włoszech dziury większe niż w PL a Smartów i tych badziewnych motorowerów wyglądających jak Smart jest dwa razy więcej niż Maluchów w PL 15 lat temu.
|
|
Góra |
|
 |
divers88 |
#224904 Wysłany:
04 Mar 2009, 00:09; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Zabrze Rejestracja: 12 Wrz 2007, Posty: 990
|
popatrz jakie to ma kółka i mały prześwit
wjedziesz w koleinę i zawiśniesz
_________________ Wyżej wymieniony post wyraża moje zdanie w dniu dzisiejszym, być może takie samo będzie w dniu jutrzejszym, jednakże zastrzegam sobie prawo zmiany zdania w każdym momencie bez podania przyczyny
|
|
Góra |
|
 |
Chicane |
#225004 Wysłany:
04 Mar 2009, 12:34; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Grzegorzew Rejestracja: 24 Lut 2008, Posty: 1248 Pomógł: 2
|
wątpię czy to odniesie jakikolwiek sukces 
_________________ LOST YOU SOMEWHERE było: fiat 126p ( razy dwa ) fiat Seicento fiat Grande Punto Fiat Bravo 1,4 T-Jet Dynamic z pakietem Sport jest Fiat Tipo 1,4 T-Jet Lounge
|
|
Góra |
|
 |
remind |
#225008 Wysłany:
04 Mar 2009, 12:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Poland Rejestracja: 19 Mar 2007, Posty: 1125 Pomógł: 7
|
Wydaję się że fiat punto II po podwójnym dachowaniu spawany z 3 innych egzemplarzy z w budowanym przystankiem MPK będzie bardziej bezpieczny od tata nano lub nawet chevrolet aveo 2006. Wybiorę tańszego używanego , sprowadzonego fiata...
_________________ Dzień bez chmury jest ponury. Odpalanie na mrozie Punto 1.9D http://www.youtube.com/watch?v=-GX4nKQIMGY
___
|
|
Góra |
|
 |
Grzyws |
#225072 Wysłany:
04 Mar 2009, 17:04; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Fan włoszczyzny
|
|
Góra |
|
 |
Cento |
#225076 Wysłany:
04 Mar 2009, 20:43; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
To już nie jest ten samochodzik, która stal się legendą... [ Dodano: Sro Mar 04, 2009 4:33 pm ]Gdzie te czerwone, prawdziwe nano z zerowym wyposażeniem, ale na którego widok chcialo się sluchac z prawdziwą przyjemnością piosenki Gigi L`amoroso [ Dodano: Sro Mar 04, 2009 7:43 pm ]Trochę szczególów technicznych:
trzycylindrowy benzyniak (niewiadomo jednak, ile ma KM)
pięciobiegowy automat
w wyposażeniu standardowym:
ABS
ESP
dwie poduszki
wspomaganie kierownicy
|
|
Góra |
|
 |
Krzycho90 |
#225180 Wysłany:
04 Mar 2009, 21:08; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
eee no ładny ten nowy co wy chcecie od niego 
|
|
Góra |
|
 |
Grzyws |
#225222 Wysłany:
04 Mar 2009, 23:16; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Fiat_Cento napisał(a): Gdzie te czerwone, prawdziwe nano z zerowym wyposażeniem, ale na którego widok chcialo się sluchac z prawdziwą przyjemnością piosenki Gigi L`amoroso
Mikołaj co ty tak chcesz byś 100 lat za murzynami 
Fan włoszczyzny
|
|
Góra |
|
 |
Cento |
#225223 Wysłany:
04 Mar 2009, 23:19; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Bo lubie tego ubogiego pierdziocha z dwucylindrowym silnikiem, chociaz o tej europejskiej wersji wypowiem się nieco przychylniej - zaczyna mi sie podobac  .
|
|
Góra |
|
 |
Diav |
#225261 Wysłany:
05 Mar 2009, 00:18; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Jaworzno Rejestracja: 20 Lis 2008, Posty: 230
|
Prawda jest taka, że "du*a się do dobrego szybko przyzwyczaja" a "w miarę jedzenia apetyt rośnie"
Kilka lat temu też uważałem, że wystarczy i taczka byle z własnym napędem, jednak teraz nie wyobrażam sobie samochodu bez takich udogodnień jak klimatyzacja, wspomaganie kierownicy, przyzwoite Audio, elektryczne szyby i lusterka ... Jak już powiedziałem, człowiek do dobrego przyzwyczaja się bardzo szybko
Cento za kilka lat Twoje podejście też się zmieni
Co do Tata Nano, to wersja na rynek indyjski i europejski to dwa różne samochody. Designersko wersja Europejska prezentuje się świetnie i myślę, że trafi w europejskiego klienta (niekoniecznie polskiego).
_________________ Grande Punto 1.4 8v 77KM Estiva Blue&Me
|
|
Góra |
|
 |
mario-sz |
#229512 Wysłany:
17 Mar 2009, 10:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva Blue&Me
Miejscowość: Racibórz Rejestracja: 03 Lut 2009, Posty: 748 Pomógł: 5
|
|
Góra |
|
 |
zoon |
#229542 Wysłany:
17 Mar 2009, 12:46; Temat postu: |
|
 |
Ekstremista |
 |
|
Na dziś około 22.500 zł. To by się zgadzało, bo pisało niedawno w jakiejś gazecie, że auto wyposażone jak europejskie w tych granicach. Ale już po dwóch latach może być warte te 8 tys. 
|
|
Góra |
|
 |
Krzycho90 |
#232872 Wysłany:
26 Mar 2009, 15:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
krótko o "Tacie" http://www.rmf.fm/ -> audycja (Między Bugiem a prawdą) -> 26.03.2009
chyba że ktoś słyszał 
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|