You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 12:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #226648 Wysłany: 09 Mar 2009, 13:41; 
 Temat postu: Brak zasilania benzyną - jakiś wiszący wężyk "pod klapą
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Mariusz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Kwidzyn
Witam
Mam taki problem. Od jakiegoś czasu nie jeździłem praktycznie na benzynie. Tylko LPG (benzyna tylko do odpalenia). 3 dni temu wyjmując akumulator zauważyłem, że silnik pod filtrem paliwa jest brudny od cieczy i nie "odpala na benzynie" Myślałem, że to olej ale po sprawdzeniu bagnetem - poziom w normie. Zauważyłem jeszcze cienki wężyk wiszący pod rurą od strony kierowcy. Czy to nie jest wężyk od paliwa? Jeśli tak to gdzie go podpiąć? Benzyny mam około pół baku. Teraz muszę go odpalać na LPG co na zimnym silniku nie jest zbyt dobre. Sprawa pilna więc jeśli ktoś wie jak to zrobić to proszę o wiadomość.
pozdrawiam

Post #226869 Wysłany: 09 Mar 2009, 23:03; 
 Temat postu: Re: Brak zasilania benzyną - jakiś wiszący wężyk "pod k
Puntoświr

Swiercm napisał(a):
Witam
Mam taki problem. Od jakiegoś czasu nie jeździłem praktycznie na benzynie. Tylko LPG (benzyna tylko do odpalenia). 3 dni temu wyjmując akumulator zauważyłem, że silnik pod filtrem paliwa jest brudny od cieczy i nie "odpala na benzynie" Myślałem, że to olej ale po sprawdzeniu bagnetem - poziom w normie. Zauważyłem jeszcze cienki wężyk wiszący pod rurą od strony kierowcy. Czy to nie jest wężyk od paliwa? Jeśli tak to gdzie go podpiąć? Benzyny mam około pół baku. Teraz muszę go odpalać na LPG co na zimnym silniku nie jest zbyt dobre. Sprawa pilna więc jeśli ktoś wie jak to zrobić to proszę o wiadomość.
pozdrawiam

Po pierwsze - najważniejsze: w Punto II filtr paliwa zaszyty jest w baku i jest praktycznie (bardzo rzadko kiedy) wymienialny, no chyba że się na maksa zanieczyści (lejąc złej jakości paliwo).
Wiec to co napisałeś: silnik pod filtrem paliwa nie może mieć miejsca. Silnik musi być brudny od czegoś innego.
Co do nieodpalania na benzynie:
możliwe, że miałeś bardzo mało paliwa, lub jego brak i padła pompka paliwa. Może to bardzo łatwo sprawdzić. Włącz zapłon, przełącz na benzynę i wyłącz zapłon i ponownie włącz go. Podczas włączania zapłonu słychać z tyłu samochodu pompkę paliwa (odgłos zasysania przez pompkę paliwa). Jeśli słyszysz, to pompka jest OK. Jeśli nie, to już wiadomo co - pompka paliwa do wymiany.
jak przyjdzie mi coś innego do głowy to napisze. Może coś nie tak z wtryskiem paliwa, któryś jest popsuty.[/i]

Post #226946 Wysłany: 10 Mar 2009, 01:22; 
 Temat postu:
Puntomaniak

Miejscowość: Zabrze
Mógł tez paść sam przekażnik pompki paliwa - tak było u mnie. :shock: Objaw ten sam co napisał michalak_83 - nie slychać pompki po włączeniu zapłonu. W hgt mozna awaryjnie skorzystać z przekaznika klaksonu - są takie same, zamienne. Nie wiem jak w pozostałych wersjach ale stawiam że jest tak samo. Oba przekaźniki są w skrzynce pod maską (patrz obrazki na pokrywce bezpiecznikow i przekaźników). Zamień je miejscami to bedziesz wiedział czy to pompka.

Napisz potem co bylo... :bounce:

Post #228503 Wysłany: 14 Mar 2009, 21:48; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Mariusz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Kwidzyn
Witam
Pewnie macie racje ale. Już wszystko wiem.
po pierwsze przepraszam - pomyliłem filtr paliwa z filtrem powietrza oczywiście więc zwracam honor. Po drugie - sytuacja się zmieniła i winne wszystkiemu jest co? uwaga - paliwo! pojechałem do mechanika i zalecił żeby spuścić całe 15 l i wylać do ścieku bo się nie nadaje do niczego! Reklamacja na NESTE już poszła ale nawet nie raczyli odpowiedzieć. Pewnie zapytcie skąd wiem? no bo jak im pisałem - pompka była wymieniana w grudniu i wszystko inne było czyszczone przed wlaniem paliwa. Dolewam denaturatu (już 2 l wlałem ) ale guzik to dało więc prawdopodobnie czeka mnie spuszczenie paliwa. Jak ktos wie jak to szybko zrobić (nie mam garażu/kanału/warsztatu/kasy) to proszę o info. Poza tym mam wielką prośbę. Czy któryś z użytkowników SX'a z 2001r może przesłać mi na maila widok pod klapą? nie mam porównania a chciałbym sobie zobaczyć jak to powinno wyglądać - dobrze by było jeszcze jak byłby zainstalowany LPG.
Pozdrawiam
P.S. jak ktoś będzie wymieniał pompkę to pasuje z forda po drobnej korekcie - dużo taniej. (nie pamiętam modelu forda)
Mariusz
swiercm@interia.pl

acha dziękuje Wam HGTPrzemo i Michalak_83 za odpowiedź :)
i jeszcze jedno - wstyd się przyznać ale ten wężyk niby urwany toodprowadzenie wody spod akumulatora. No człowiek się ciągle uczy :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)