Swiercm napisał(a):
Witam
Mam taki problem. Od jakiegoś czasu nie jeździłem praktycznie na benzynie. Tylko LPG (benzyna tylko do odpalenia). 3 dni temu wyjmując akumulator zauważyłem, że silnik pod filtrem paliwa jest brudny od cieczy i nie "odpala na benzynie" Myślałem, że to olej ale po sprawdzeniu bagnetem - poziom w normie. Zauważyłem jeszcze cienki wężyk wiszący pod rurą od strony kierowcy. Czy to nie jest wężyk od paliwa? Jeśli tak to gdzie go podpiąć? Benzyny mam około pół baku. Teraz muszę go odpalać na LPG co na zimnym silniku nie jest zbyt dobre. Sprawa pilna więc jeśli ktoś wie jak to zrobić to proszę o wiadomość.
pozdrawiam
Po pierwsze - najważniejsze: w Punto II filtr paliwa zaszyty jest w baku i jest praktycznie (bardzo rzadko kiedy) wymienialny, no chyba że się na maksa zanieczyści (lejąc złej jakości paliwo).
Wiec to co napisałeś:
silnik pod filtrem paliwa nie może mieć miejsca. Silnik musi być brudny od czegoś innego.
Co do nieodpalania na benzynie:
możliwe, że miałeś bardzo mało paliwa, lub jego brak i padła pompka paliwa. Może to bardzo łatwo sprawdzić. Włącz zapłon, przełącz na benzynę i wyłącz zapłon i ponownie włącz go. Podczas włączania zapłonu słychać z tyłu samochodu pompkę paliwa (odgłos zasysania przez pompkę paliwa). Jeśli słyszysz, to pompka jest OK. Jeśli nie, to już wiadomo co - pompka paliwa do wymiany.
jak przyjdzie mi coś innego do głowy to napisze. Może coś nie tak z wtryskiem paliwa, któryś jest popsuty.[/i]