|
Obecny czas: 26 Cze 2025, 13:37
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 17 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
parapeciarz |
#237710 Wysłany:
08 Kwi 2009, 11:50; Temat postu: Ściąganie w lewo po wymianie opon |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam serdecznie! Zwracam się do Was o opinię w następującym temacie.
W sierpniu 2008 kupiłem kropka (rocznik 97) i od początku ściągało mnie na lewą stronę. W listopadzie wymieniałem klocki, bo okazało się że lewy łapał i od razu wymieniłem opony na zimowe. Następnie ustawiona została zbieżnośc i calutką zimę wszystko było ok - kropek jechał prościutko jak po sznurku. 2 dni temu wymieniłem opony na letnie (te stare) i ściąga mnie niemiłosiernie w lewo. Aby skręcić w prawo muszę użyć znacznej siły. Wróciłem do kolesi którzy wymieniali mi opony, oni stwierdzili że jest guma na prawym wahaczu do wymiany - zademonstrował mi że koło ma z duże luzy. Tydzień temu miałem badanie techniczne i na szarpakach było ok. Sprawdzałem ciśnienie w kołach wszędzie mam 2,2. Pytanie: czy rzeczywiście to jest wina tej gumy i przypadek że na zimówkach było idealnie i w momencie podnoszenia coś się zrypało. Czy po każdej wymianie opon będę musiał jeździć na zbieżność? Nie za bardzo wiem jaki kierunek działań mam przyjąć. Jeśli macie jakieś pomysły z góry bardzo dziękuję.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
SiTeK |
#237726 Wysłany:
08 Kwi 2009, 13:08; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Warszawa Ursus :) Rejestracja: 04 Lis 2008, Posty: 45
|
u mnie jest dokładnie to sami w lipcu 2008 kupiłem auto i nie sciagało na letnich zmieniłem na zimowki tez było ok ale pare dni temu zmieniłem znowu na letnie i sciaga na lewo tez niewiem co sie dzieje. punto-s 1998r
_________________ =>> Punto '98 1.1 55KM+ 5D<= kolor złoty
Złota strzała
|
|
Góra |
|
 |
SOMEONE007 |
#237733 Wysłany:
08 Kwi 2009, 13:16; Temat postu: |
|
 |
Szaman |
 |
Imię: Przemek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Rybnik Rejestracja: 03 Mar 2008, Posty: 5567 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
Malina |
#237735 Wysłany:
08 Kwi 2009, 13:48; Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem to wina letnich opon, skoro na zimowych jeździ dobrze.
Ja miałam odwrotnie...na letnich było ok, a na zimówkach ściągało w jedną stronę  wywaliłam te zimówki, kupiłam nowe i problem zniknął. [ Dodano: 08 Kwi 2009 12:48 ]Jeśli jednak to nie wina opon, to o ściąganiu było dużo tematów:
topic10811.html
topic11590.html
|
|
Góra |
|
 |
parapeciarz |
#237755 Wysłany:
08 Kwi 2009, 14:09; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, opony są niekierunkowe. Dedukuję z Waszych wypowiedzi, że ta guma przy wahaczu nie ma z tym ściąganiem nic wspólnego.
Chyba rozpocznę diagnostykę tego problemu od zamiany prawej strony na lewą zobaczymy czy bedzie mnie ściągało na prawo. Dzięki za linki, niestety nie znajduję tam rozwiązania problemu. Pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#237758 Wysłany:
08 Kwi 2009, 14:11; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
parapeciarz ciśnienie masz za duże. Teoretycznie powinno być. 2.0 z przodu i 1.9 z tyłu. Poza tym, żeby sprawdzić, czy to wina opony, to wystarczy wymienić ją z zapasem. Wtedy zobaczysz, czy nadal ściąga.
|
|
Góra |
|
 |
parapeciarz |
#237760 Wysłany:
08 Kwi 2009, 14:15; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
czech22 ciśnienie ustawiali mi goście od opon, ale masz rację spuszczę i zobaczę co dalej. Co do wymiany to rozumiem, że wszystkie pokolei mam wymieniać?
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#237777 Wysłany:
08 Kwi 2009, 15:21; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
Nie musisz po kolei wymieniać. Wystarczy wymienić to koło, które ściąga. Możesz również zrobić inaczej i na próbę zamienić przednie koła, i zobaczysz, czy bedzie ściągać w drugą strone. Przy okazji sprawdż, czy piasta kręci sie swobodnie.
|
|
Góra |
|
 |
marcio |
#237824 Wysłany:
08 Kwi 2009, 16:39; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: Cult
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: k-k Rejestracja: 07 Lip 2008, Posty: 208 Pomógł: 1
|
parapeciarz nie zaszkodzi wyważyć koła
_________________ Punto 1.2 cult 99.r
|
|
Góra |
|
 |
RedDevil |
#237981 Wysłany:
08 Kwi 2009, 22:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Klucze Rejestracja: 28 Kwi 2008, Posty: 660
|
|
Góra |
|
 |
parapeciarz |
#238135 Wysłany:
09 Kwi 2009, 07:34; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzięki Wam za pomoc, na razie nie zdążyłem nic wymienić może dziś mi się uda. Wyważane były zaraz po założeniu opon (zakładam że prawidłowo są wyważone).
|
|
Góra |
|
 |
mario-sz |
#238136 Wysłany:
09 Kwi 2009, 07:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva Blue&Me
Miejscowość: Racibórz Rejestracja: 03 Lut 2009, Posty: 748 Pomógł: 5
|
parapeciarz napisał(a): (zakładam że prawidłowo są wyważone).
Nie zakładaj. Jedź do innego i niech to sprawdzi. Może maszyna jest źle skalibrowana........... POZDRAWIAM
_________________ ESTIVA Blue@Me 2008 1.4 8V <----- Tu ją możesz zobaczyć
Fix It Again Tomorrow
|
|
Góra |
|
 |
marecki |
#243669 Wysłany:
20 Kwi 2009, 20:29; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Marek
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Ostrowiec Św. Rejestracja: 13 Paź 2007, Posty: 34
|
|
Góra |
|
 |
parapeciarz |
#261265 Wysłany:
03 Cze 2009, 14:13; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam ponownie! Jestem Wam winny wyjaśnień co do mojej usterki.
Ze względu na brak czasu i troszku moją ignorancję dopiero w tamtym tygodniu zajechałem do mechanika-oponiarza. Okazało się, że moje opony mogłyby śmiało konkurować o miano jajek sezonu. Było niezłe bicie, ciekawe, że gostek, który mi je wyważał po wymianie tego nie zauważył. Teraz czuję się jakbym miał wspomaganie i kropek sunie prościutko tak, że przejechaliśmy ostatnio 20 km bez trzymania  .
Dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie. Teraz tylko muszę wymienić chyba pasek na alternatorze bo dzisiaj rano mi świszczał, zapachniał i pomrugała kontrolka ładowania akumulatora.
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam wszystkich.
|
|
Góra |
|
 |
szydel7 |
#278944 Wysłany:
11 Sie 2009, 19:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 25 Lis 2008, Posty: 160
|
|
Góra |
|
 |
karolbednarski |
#279014 Wysłany:
12 Sie 2009, 01:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Lodz Rejestracja: 29 Paź 2008, Posty: 489
|
Powiem Ci ze problem jest zlozony... mam to samo odkad zmienilem opony z zimowych na letnie, sciaga przy przyspieszaniu i w druga strone przy hamowaniu. Wymienilem juz lozyska McPersona, tarcze i klocki hamulcowe, ba nawet kupilem nowe opony ale problem jest ten sam. Przy zamianie stronami kol przednich problem wystepuje w dokladnie druga strone. Rece juz zalamalem i dalem spokoj chociaz wkurza to niemilosiernie. Dodam tylko ze bylem w 3 ASO i jednego mechanika domowego i wszyscy stwierdzili ze w:
- zawieszenie jest ok
- maglownica ok
- drazki kierownicze ok
- zbieznosc ok
- cisnienie w oponach ok
Pozostaja mi chyba tylko pokrzywione felgi i lozyska w kolach.
Jak ktos ma jeszcze jakies pomysly to chetnie wyslucham.
_________________ Fiat Punto 1.2 75KM 1995r - Szerszeń
Czy masz już darmowe Assistance?
|
|
Góra |
|
 |
nosscore |
#281494 Wysłany:
23 Sie 2009, 14:12; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 21 Gru 2008, Posty: 133
|
Ja mam identyczny problem. Jak kropka była kupiona, na starych oponach było ok. Po wstawieniu kompletu zimowych zaczął uciekać do lewej. Pojechałem do wulkanizatora, aby wyważył ponownie, sprawdził ciśnienie- wszystko było ok.
Dwa razy regulowano zbieżność. Mechanik sprawdził ustawienie, stwierdził że jest ok, że nie ma prawa uciekać. Dałem mu kluczyki aby się przejechał. Podczas jazdy stwierdził, że to tak być musi, że jak samochód nie ma wspomagania to może uciekać, że nie ma siłowników, które ustawiają koła w pozycji tzw "zerowej" (wersja po sprawdzonych oponach). Uśmiechnąłem się pod nosem, machnąłem na to ręką, i jeździłem tak zimę. Na lato zmieniłem opony z przodu na yokohama- ucieka, ale znacznie mniej niż na zimowych. Jedyne co jeszcze może być, to krzywe felgi, ale trudno ocenić, jeśli na innych oponach jest lepiej.
Prawda jest taka:
Mechanicy od ustawień zbieżności składają na wulkanizatora i opony. Wulkanizatorzy na mechaników i zbieżność.
_________________ Punto 1.1 55KM
http://fiatpunto.com.pl/album_pic.php?pic_id=2913
Ulubione:
1 Oglądanie się za Alfą
2 Wyprzedzanie Passata
3 Wyprzedzanie pozostałych niemieckich aut
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 17 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|