|
Obecny czas: 20 Cze 2025, 12:42
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 15 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
pitekw |
#247894 Wysłany:
01 Maj 2009, 13:11; Temat postu: Prośba o pomoc w wyborze |
|
 |
Forumowicz |
Miejscowość: Olkusz Rejestracja: 01 Maj 2009, Posty: 4
|
Witam.
Jestem tu nowy i czytałem już troszkę o puntach  Mam zamiar kupić sobie jakieś auto tak 10-12 tyś. Myślałem na początku o almerze (w tej cenie 98 może 99rok) ale tak mi przyszło na myśl punto II (00-02 rok), o wersji silnikowej nie myślałem jeszcze za bardzo benzyna, diesel  powiedzcie mi jak jest tak naprawdę z awaryjnością tych autek? jestem studentem i nie mam za dużo kasy żeby dokładać:) a dojeżdżam codziennie 45km w jedną stronę na uczelnie. Dlatego chodzę od forum do forum i pytam o to samo:D z góry dziękuję za pomoc:)
|
|
Góra |
|
 |
|
|
plain |
#247903 Wysłany:
01 Maj 2009, 13:56; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Siemianowice Śl Rejestracja: 28 Cze 2008, Posty: 54
|
Czy diesel czy benzynka to musisz zdecydować sam. Diesle są oczywiście droższe przy zakupie lub za ta sama cenę odrobinkę starsze.
Z awaryjnością samochodu to przy używce różnie bywa, zależy jak był traktowany "w młodości"  Ja mojego kropka mam rok (rocznik 2003) i jak narazie jedyne co w nim zrobiłem to wymiana oleju, filtrów i klocków. Używam na codzień dojeżdżając na uczelnie (ok. 35km w jedną stronę). Mam wersje 1,2 8V, poszaleć tym nie poszalejesz ale jeśli zależy Ci na ekonomicznej jeździe i będziesz tak jeździł to autko odwdzięczy Ci się zużyciem w granicach 6l/100 w trybie mieszanym. Jak się postarasz to na trasie poniżej 5  ale to już super ekonomiczna jazda.
Na temat diesla się nie wypowiadam bo nie używałem.
Pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
 |
remind |
#247911 Wysłany:
01 Maj 2009, 14:34; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Poland Rejestracja: 19 Mar 2007, Posty: 1125 Pomógł: 7
|
Ja to bym wybrał diesla 1.9D 60KM / 1.9JTD 80KM, ekonomiczna jazda, tylko jak się jedzie po zakup to trzeba brać ze sobą jakiś sprzęt do diagnostyki komputerowej  inaczej można wtopić trochę kasy przy zakupie. Diesle generalnie mało awaryjne, wymienia się rozrządy, paski , olej , filtry, czasami jakieś tarczy, klocki itp. raczej takie rzeczy eksploatacyjne.
_________________ Dzień bez chmury jest ponury. Odpalanie na mrozie Punto 1.9D http://www.youtube.com/watch?v=-GX4nKQIMGY
___
|
|
Góra |
|
 |
domurst |
#247938 Wysłany:
01 Maj 2009, 17:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Hirschberg Rejestracja: 07 Lut 2008, Posty: 333
|
1.2 8v moim zdaniem na trasę nieco za słabe, zwłaszcza u mnie w górach. Co do awaryjności to nie mam zastrzeżeń - jedyna rzecz, która wynikła podczas prawie 2 lat jazdy u mnie to centralka wtrysku (koszt regeneracji 350zł). Ekonomia jazdy przyzwoita - części baaaardzo tanie w porównaniu do innych aut a spalanie niskie (to co widzisz u mnie w podpisie to realne spalanie mojego P2 przy dość ciężkiej nodze) - jak ktoś nie ma tendencji do szaleństw to myślę, że można zejść poniżej 6l w cyklu mieszanym. Zwróć też uwagę jak pojemne jest auto w środku - myślę, że 2 os. dorosłe + dziecko spokojnie się spakują na wakacje. Konkurencja w tym względzie jest jednak daleko w tyle.
Generalnie gdybym miał drugi raz wybierać, to Punto jak najbardziej tak, silnik 1.2 8v niekoniecznie. Ale jeśli szukasz maksymalnej ekonomii przy jak najniższym koszcie to taki silnik będzie strzałem w 10-tkę
_________________ Moje Punto
|
|
Góra |
|
 |
pitekw |
#248115 Wysłany:
02 Maj 2009, 07:56; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
dzięki za pomoc:) a powiedzcie mi jeszcze jakie silniki polecacie a od jakich lepiej się trzymać z dala? Chciałbym żeby autko było oszczędne i nie zamulone bardzo:)
|
|
Góra |
|
 |
domurst |
#248409 Wysłany:
02 Maj 2009, 23:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Zależy co znaczy dla Ciebie oszczędne. Jeśli chodzi o 1.2 8v to spalanie średnie tak jak w moim podpisie przy dość szybkiej jeździe. W 1.2 16v jest 20KM więcej, ale spalanie średnie będzie pewnie ze 2l większe czyli nie mniej niż ok. 8l/100km.
Co do samego silnika to auto zamulone nie jest - do prędkości ok. 80 km/h przyspiesza się dość dynamicznie, więc do miasta myślę, że pasuje jak najbardziej. Problem pojawia się przy przekroczeniu tej prędkości. Na trasie przy wyprzedzaniu musisz się po prostu namachać gałką skrzyni biegów - auto robi się dynamiczne od mniej więcej 3200 obrotów. Znaczy to mniej więcej tyle, że jeśli chcesz pojechać dynamiczniej (np. wyprzedzić) przy prędkości ok. 80km/h IV bieg bywa za wysoki.
|
|
Góra |
|
 |
STax |
#248486 Wysłany:
03 Maj 2009, 10:06; Temat postu: |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
domurst napisał(a): Co do samego silnika to auto zamulone nie jest - do prędkości ok. 80 km/h przyspiesza się dość dynamicznie, więc do miasta myślę, że pasuje jak najbardziej. Problem pojawia się przy przekroczeniu tej prędkości. Na trasie przy wyprzedzaniu musisz się po prostu namachać gałką skrzyni biegów - auto robi się dynamiczne od mniej więcej 3200 obrotów. Znaczy to mniej więcej tyle, że jeśli chcesz pojechać dynamiczniej (np. wyprzedzić) przy prędkości ok. 80km/h IV bieg bywa za wysoki.
Trocę OT polecę (sorki) ale coś te punto mk II mają nie tak, jesli naprawdę silnik 1.2 60km jest tam tak słaby... Z tego opisu wnioskuję, że moje (i pewnie nie tylko moje) mk I 1.1 55km jest demonem prędkości i dynamiki
End OT 
_________________ http://staxomoto.blogspot.com <= ZAPRASZAM - ostatni update 16.02.16 http://stax.motoblogi.pl/ http://www.facebook.com/staxomoto <= Lubię to! 
obecnie: http://fiatpunto.com.pl/topic1866.html Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET 82KM & 110Nm Saab 9-3 2.0t 150KM 240Nm 01' Skoda Octavia 1.2 TSI 110KM 175Nm 17'
było: Peugeot 605 3.0 V6 167KM 235Nm 94' BMW 323i Touring 170KM 250Nm 96' Opel Astra GSI 2.0 150km 196Nm 92' BMW 323i sedan 181KM 250Nm 96' Skoda 120L 52KM 82Nm 89'
|
|
Góra |
|
 |
pitekw |
#248604 Wysłany:
03 Maj 2009, 14:30; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
|
Góra |
|
 |
lioton |
#248613 Wysłany:
03 Maj 2009, 15:12; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Sławomir
Samochód: Lancia Delta
Silnik: 1.6 120KM mJTD
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: RSTR / KRK Rejestracja: 26 Cze 2008, Posty: 1133 Pomógł: 9
|
Hmmmm
1. wygląda na zadbanego choć we wnętrzu brak jednego el. konsoli a tył wydaje sie nieco za niski więc mogło w nim być wożone troche ciężaru
Ocena:4
2.Ogulnie nie jestem zwolennikiem gazu  . Przy tym przebiegu inst. gazowa wróży kłopoty na przyszłość. Przyciski el.szyb sa mocno wytarte. Przwdopodobnie był bity z przodu ( zobacz na szczeliny między zderzakiem a reflektorami:!:)
Ocena:2+
3.Autko z zewnątrz prezentuje sie dobrze. szkoda że niema fot wnętrza dlatego trudno je ocenić. Przebiej "jeszcze" do zaakceptowania. Dobra cena.
Ocena:4+(tak z wierzchu  )
4.Golas ale wygląda niezle  . zadbane wnętrze, amory tył w porządku. Troszke małe fotki więc trudno dostrzec istotne szczegóły. Przebieg OK cena troszku (400-500zl) za wysoka.
Ocena:4
5.Nie najmniejszy przebieg. Lekko wytarte pedały. Mocno wypłowiałe reflektory. Atrakcyjna cena ale... czy aby nie zbyt atrakcyjna ...
Amoty tył OK, spasowanie el. nadwozia też.
Ocena:4-
6. Atrakcyjny przebieg. bogate wyposażenie. wnętrze wydaje się OK, spasowanie też. kolor tylnego zderzaka cos nie pasuje mi do rszty  , ale może to tlyko moje przywidzenie
Wydaje sie Ok  . Jesli nie był bity a przebieg jest autentyczny i kondycja techniczne tez okaże sie dobra to krop jak najbrdziej wart swojej ceny  ... choc mógłby byc choc rok młodszy  . niemniej...
Ocena: -5.
To tak moim zdaniem
Życze udanych zakupów 
_________________ ♥ MSC ♥ http://www.michael-schumacher.de/en/
|
|
Góra |
|
 |
domurst |
#248633 Wysłany:
03 Maj 2009, 16:33; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Stax - wszystko zależy co rozumiesz pod pojęciem dynamicznie. Auto nie jest przeraźliwie słabe i wątpię, żeby w jakikolwiek sposób odstawało osiągami od 1.1 55KM - kwestia co kto oczekuje i do czego jest przyzwyczajony... Tu w górach trzeba się namachać lewarkiem w każdym razie - na płaskim jest oczywiście o niebo lepiej.
Co do aut, które pokazałeś to najciekawiej wygląda 1 i 6 (choć ten jest sprowadzony). LPG możesz sobie od razu darować - nie dlatego żebym miał coś przeciwko, ale przy tym silniku, który spala raptem 6l/100 LPG to nieporozumienie. Punto jest na tyle popularnym autem, że wg mnie lepiej szukać zadbanego krajowego egzemplarza z pierwszej ręki niż ryzykować sprowadzany składany z trzech sztuk... Przebiegiem 110k też nie masz się co przejmować - te silniki spokojnie robią po 300k i więcej. Ja w swoim mam nakręcone ponad 130k a chodzi jak żyleta.
|
|
Góra |
|
 |
WLBN |
#248667 Wysłany:
03 Maj 2009, 18:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Biecz/Kraków Rejestracja: 16 Wrz 2008, Posty: 495 Pomógł: 4
|
Witam- co do dynamiki 1.2 8V- patrz moje zdjęcie. Auto jest po prostu sprawne i zadbane;) Od wrzesnia machnalem ok. 15000 km, rozpadl sie mechanizm wycieraczek, skuteczna naprawa= pol litra;) Ponadto filtry, swiece, plyn chlodniczy, olej, klocki hamulcowe i dwa komplety opon, ale tego w zadnym aucie nie unikniesz. Srednie spalanie ok. 6,25 l/100 km- Kraków i bardzo dynamiczna jazda na trasie pol na pol.
_________________ WLBN
|
|
Góra |
|
 |
xONx |
#248709 Wysłany:
03 Maj 2009, 20:31; Temat postu: |
|
 |
Paparazzi |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk/Malbork Rejestracja: 12 Sty 2009, Posty: 3082 Pomógł: 17
|
pitekw napisał(a): lioton napisał(a): 6. Atrakcyjny przebieg. bogate wyposażenie. wnętrze wydaje się OK, spasowanie też. kolor tylnego zderzaka cos nie pasuje mi do rszty , ale może to tlyko moje przywidzenie Wydaje sie Ok . Jesli nie był bity a przebieg jest autentyczny i kondycja techniczne tez okaże sie dobra to krop jak najbrdziej wart swojej ceny ... choc mógłby byc choc rok młodszy . niemniej... Ocena: -5.
Zwróć uwagę że jest to wersja SX, a te w standardzie chyba nie miały zderzaków pod kolor nadwozia, a wyglądają na lakierowane
_________________ Jest kraj, gdzie od wieków wolność ma barwę krwi Jest miasto, magia dziejów w jego murach tkwi Jest klub w tym mieście w barwach bieli i zieleni Jest wiara i tradycja której nic nie zmieni.
----
Odpowiedni ludzie mówią o tym cudzie kiedy Punta się zjeżdżają VW się kłaniają
|
|
Góra |
|
 |
STax |
#248711 Wysłany:
03 Maj 2009, 20:35; Temat postu: |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
xONx napisał(a): Zwróć uwagę że jest to wersja SX, a te w standardzie chyba nie miały zderzaków pod kolor nadwozia, a wyglądają na lakierowane
A mało to ludzi sobie lakieruje zderzaki? Tym bym się akurat nie sugerował.
_________________ http://staxomoto.blogspot.com <= ZAPRASZAM - ostatni update 16.02.16 http://stax.motoblogi.pl/ http://www.facebook.com/staxomoto <= Lubię to! 
obecnie: http://fiatpunto.com.pl/topic1866.html Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET 82KM & 110Nm Saab 9-3 2.0t 150KM 240Nm 01' Skoda Octavia 1.2 TSI 110KM 175Nm 17'
było: Peugeot 605 3.0 V6 167KM 235Nm 94' BMW 323i Touring 170KM 250Nm 96' Opel Astra GSI 2.0 150km 196Nm 92' BMW 323i sedan 181KM 250Nm 96' Skoda 120L 52KM 82Nm 89'
|
|
Góra |
|
 |
pitekw |
#248717 Wysłany:
03 Maj 2009, 20:48; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
Dzięki wielkie za pomoc  jak tylko uda mi się sprzedać auto które teraz posiadam to będę oglądał dokładnie te autka na żywo  ale ta czarna strzała jest bardzo ładna  tylko żeby było naprawdę tak jak pisze gość 
|
|
Góra |
|
 |
greg505 |
#248736 Wysłany:
03 Maj 2009, 21:11; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 07 Sie 2008, Posty: 4521 Pomógł: 42
|
STax napisał(a): Trocę OT polecę (sorki) ale coś te punto mk II mają nie tak, jesli naprawdę silnik 1.2 60km jest tam tak słaby... Z tego opisu wnioskuję, że moje (i pewnie nie tylko moje) mk I 1.1 55km jest demonem prędkości i dynamiki  End OT 
dynamike auta kazdy odbiera inaczej,
dla jednych 55-60KM jest dynamiczne dla innych 120KM juz nie (nie wspominam o masie)
eot
_________________ bylo Punto2, jest: Grande & Clio2 ph3, oba robia kle kle kle
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 15 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|