You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 19:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #249054 Wysłany: 04 Maj 2009, 14:23; 
 Temat postu: Wali z tyłu - nie poduszki
Puntomaniak

Wali mi tył na nierównościach, zawieszenie sprawdzone, poduszki belki nie powybijane, wahacze bez luzów, amortyzatory sprawne. Mechanik mi dłubał na podnośniku i nic nie znalazł, potem podjechałem na szarpaki i na obciążonym szukaliśmy i też nie znaleźliśmy niczego, co by mogło walić.
Wyjąłem wszystko z bagażnika, nadal wali jak młotkiem. Na forum znalazłem tylko info o poduszkach belki - u mnie poduchy są nieuszkodzone i chyba niedawno całkiem wymieniane - ja autko mam od trochę ponad roku i nie robiłem tego. Wymieniałem za to tuleje wahaczy, amory i sprężyny.
Na razie wstępnie wymyśliłem, że może klapa bagażnika jest za słabo zdystansowana i wali, ewentualnie koło zapasowe - ale to drugie dociągnięte śrubą i zestawem kluczy. Już nie mam pojęcia, co to może jeszcze być. Jakieś inne sugestie?

Post #249176 Wysłany: 04 Maj 2009, 19:12; 
 Temat postu:
Puntoświr

moze gaśnica? chociaż piszesz ze wyjąłeś wszystko czyli ją tez?
jak sprawdziłes ze poduszki nie powybijane? bo ciezko to sprawdzić :)

Post #249332 Wysłany: 04 Maj 2009, 22:50; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Adrian
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.4 8V 130KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Gorlice
moze tylne kolo o waz do wlewu paliwa jest to wada w puncie i przy duzej dzurce kolo wpada i odbija w ten waz... i potrzeba go wyzej podwiesic albo dac miedzy sprezyne z Tył gume do ograniczenia skoku amora i sprezyny.

Diagnostyka euroscan Fiat do 2000 roku Gorlice

Post #249501 Wysłany: 05 Maj 2009, 10:50; 
 Temat postu:
Puntomaniak

Poduszki sprawdził mi mechanik, patrzyliśmy, czy nie ma za dużych luzów i czy guma nie odłazi od metalu. Wszystko było sztywne i elastyczne jednocześnie, nie znaleźliśmy żadnych niepotrzebnych ruchów na mocowaniu belki.
Sprawa się wyjaśniła :-) Klapa :-) Wykręciłem mocniej odboje klapy i przestało walić :-) Za to teraz wreszcie usłyszałem, że stuka mi również półka. A wiem, że półka bo też ja wyciągnąłem i cisza nastała :-) potem sukcesywnie wkładałem do bagażnika kolejne elementy (koło, zestaw kluczy z podnośnikiem, trójkąt, gaśnicę) i nic nie pukało. Na koniec włożyłem półkę i znów czasem cichutko stuka - ale ten dźwięk teraz już znam :-)
Tak więc rada dla wszystkich - jak zaczyna walić z tyłu sprawdź najpierw, czy coś nie lata w bagażniku, nie stuka półka lub zamek klapy/oparcia kanapy i czy odboje na klapie nie są za mocno wkręcone, a dopiero potem szukaj przyczyn w zawieszeniu. Oszczędzi to czasu, nerwów a czasem również wydania kasy na elementy zawieszenia, których wcale nie trzeba było wymieniać :-)

Post #250070 Wysłany: 06 Maj 2009, 16:42; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: Grudziądz
Ja półkę wyciszyłem sobie takimi eleganckimi uszczelkami do okien, takie grube z takiej jakby gumy bardzo miękkiej i grubej i okleiłem wszystkie miejsca styku półki z innymi elementami i cisza :D
kosztowało mnie to 5 zł (4 metry)

Post #250097 Wysłany: 06 Maj 2009, 17:46; 
 Temat postu:
Puntomaniak

Pawel1304 napisał(a):
Ja półkę wyciszyłem sobie takimi eleganckimi uszczelkami do okien, takie grube z takiej jakby gumy bardzo miękkiej i grubej i okleiłem wszystkie miejsca styku półki z innymi elementami i cisza :D
kosztowało mnie to 5 zł (4 metry)

Też na to wpadłem .. .ale dopiero jak usłyszałem, że mi półka tez stuka :-) Wcześniej klapa wszystko zagłuszała :-)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)