|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 00:37
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mrabraa |
#251524 Wysłany:
09 Maj 2009, 22:56; Temat postu: glupia tylna wycieraczka :( |
|
 |
Puntoświr |
|
Ratujcie, bo ja już sam nie wiem. Kupiłem nowy motor wycieraczki, jak się zresztą okazało niepotrzebnie, ale nie o to chodzi. Podpinam go, zamykam klapę robię test czy działa - zonk. Biorę woltomierz, mierzę napięcie na wtyczce - 0,6-0,8 V. hmmm coś się nie zgadza. Otwieram klapę, sprawdzam napięcie na łączniku - 12V. No to myślę, pewno opór na górnych kablach. Sprawdzam opory - praktycznie nic. hmmm.. przetarłem łączniki papierem ściernym, zamknąłem klapę, sprawdzam wtyczkę - 2V. Pomyślałem, że może coś z ogrzewaniem szyby, odpiąłem je - 0 V na wtyczce. Myślę, co do... No i na tym utknąłem. Masa jest dobra na łączniku i napięcie też, ale po zamknięciu klapy układ sił się zmienia. Brak mi już pomysłów. Odkręciłem łącznik na klapie i tam wszystko wydaje się ok. Pomóżcie....
_________________ Fiat Punto Mk. I 60SX 1.2 Benzyna 1998r. angielski
|
|
Góra |
|
 |
|
|
kedlaw |
#251670 Wysłany:
10 Maj 2009, 11:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Waldek
Samochód: Croma
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Emotion
Województwo: śląskie [S]
|
Zrób inny obwód, jak będzie działać to oryginalne kable są pewnie gdzieś przetarte czy złamane 
|
|
Góra |
|
 |
mrabraa |
#252046 Wysłany:
12 Maj 2009, 04:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
wyszło szydło z worka - klapa jest źle umocowana na zawiasach i po zamknięciu złączki się nie stykają. Próbowałem ustawić klapę ale samemu jest strasznie ciężko. Ma ktoś może jakieś pomysłowe sposoby na to jak to ustawić samemu? [ Dodano: 12 Maj 2009 02:37 ]albo inaczej
jest jakiś rozsądny powód dla którego te kable idą przez to połączenie, a nie górą z kablami od lampek tablicy rejestracyjnej? Bo jeśli nie to po prostu tamtędy je puszczę i problem z głowy 
|
|
Góra |
|
 |
tjsz |
#265016 Wysłany:
16 Cze 2009, 08:24; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Giżycko Rejestracja: 08 Mar 2008, Posty: 129
|
Witam!
Podpinam sie pod ten temat bo szkoda smiecic
Otóż u mnie tylna wycieraczka dziala jak jest sucho  . Dzis rano padał deszcz i ta cholera nie reaguje. Przy włączaniu slychac tylko pykniecie (wiec prad dochodzi), a wycieraczka stoi w miejscu. Jakbym pewnie pare razy walna tylna klapa to byloby dobrze, ale to tez nie zawsze pomaga. Sam sworzen wycieraczki dziala w 100% dobrze bo byl niedawno robiony. Ogolnie wszystko ladnie przesmarowane i cacy.
Co zrobic zeby ta wycieraczka ruszala za kazdym razem a nie tylko w sloneczne dni?
_________________ Pozdrawiam:
TOmcio
Punto I 1.1S benzyna, 1998
|
|
Góra |
|
 |
mrabraa |
#268478 Wysłany:
28 Cze 2009, 04:09; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
ja w koncu puscilem kable gora, roboty bylo co nie miara, ale przynajmniej wreszcie nie trzeba sie martwic ze klapa sie zle domknela  moze to Ci pomoze? I wd40 na styki 
|
|
Góra |
|
 |
tjsz |
#268639 Wysłany:
28 Cze 2009, 20:10; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Giżycko Rejestracja: 08 Mar 2008, Posty: 129
|
Ale styki na klapie nie maja nic do gadania!! U mnie jak jest podniesiona klapa to wycieraczka dziala normalnie!(jak oczywiscie dziala).
_________________ Pozdrawiam:
TOmcio
Punto I 1.1S benzyna, 1998
|
|
Góra |
|
 |
Q_ba |
#268707 Wysłany:
28 Cze 2009, 22:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Skierniewice Rejestracja: 23 Gru 2008, Posty: 114
|
mam podobny problem z wycieraczka sprawdzałem na sucho silniczek i on chodzi ale blokuje go jakiś układ scalony ten w białej obudowie gdzie się podłącza wtyczkę. macie może schemat budowy wycieraczki??
_________________ Q_ba
|
|
Góra |
|
 |
Assassin |
#278338 Wysłany:
09 Sie 2009, 14:42; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Panowie miałem podobny problem i rozwiązanie jest bardzo proste. Jeśli elektryka przy wycieraczce jest ok, to musicie przeczyścić sworzeń w plastikowej obudowie i po problemie.
Już na forum było omawiane to dokładnie, wraz z obrazkami co i jak, więc nie będę się powtarzał.
Jest to wada konstrukcyjna i każdy kropek wcześniej czy później będzie miał problemy z tylnią wycieraczką. Najlepiej dokładnie zeszlifować sworzeń, aby był luz w obudowie i dokładnie tam posmarować. U mnie to poskutkowało i od ponad roku śmiga aż miło
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
arus |
#279275 Wysłany:
13 Sie 2009, 09:35; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: HSD
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Dolnośląskie Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 45
|
ja sie też podepnę: u mnie niby wszystko ok sworzen nasmarowany , w silniku musial mi kumpel elektryk zlutowac styki jakies. potem na takiej podluznej plytce z pcv z ktorej wychodza 3 styki do płytki sterujacej zauwazyl ze cos jest nie tak , podlacyzlem do autka ale nie ruszyło. (ale chodzi jesli sie podlaczy omijajac te plytke(przerywacz?)
teraz pytanko: jak sie nazywa ten element (przerywacz?) i czy mozna kupic go oddzielnie? bo puki co w 2 punktach fiata powiedizeli mi ze tylko cąłość wycieraczki 
_________________ ------------------------------------------------------
posiadacz czerwonego punciaka I 75 wersja HSD + LPG
|
|
Góra |
|
 |
zdybo |
#284886 Wysłany:
02 Wrz 2009, 21:46; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 22 Wrz 2008, Posty: 5
|
witam. ja tez mialem problem z tylna wycieraczka. takze ja zdemontowalem, smarowalem, sprawdzalem pod prostownikiem czy chodzi. stwierdzilem, ze walniety przerywacz. szukalem gdzie mozna kupic sam przerywacz, kombinowalem jak naprawic. wkoncu stwierdzilem, ze podlacze na krotko w aucie. tak tez zrobilem i jak przyszedl czas testu okazalo sie ze nie dziala. wkoncu doszedlem o co chodzi. w klapie sa takie 4 dzyndzle, a na dole wlazu bagaznika 4 blaszki, z ktorymi maja stykac sie te dzyndzle. nie zgrywalo mi sie. niestety nie ma tam za bardzo regulacji. od niechcenia wsadzilem jakis papier i smiga do dzis. oczywiscie na krotko bo nie mialem czasu kombinowac teraz z tym przerywaczem. dobra rada: zanim porozbieracie wszystko sprawdzcie czy sie styki zgrywaja 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|