You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 16:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #251748 Wysłany: 10 Maj 2009, 13:21; 
 Temat postu: Centralny zamek problemy
Puntoświr
Awatar użytkownika

Witam. Posiadam Punto I. Mam centralny zamek (nie na pilota), mam kilka pytań...
1. Wyczytałem gdzieś, że to co widać na załączonym zdjęciu Image to urządzenie do centralnego zamka. Czy działa to jeśli nie mam centralnego zamka na pilota?

2. Od czego jest ta dioda (B) i co się robi tym przyciskiem (A)? Dioda nigdy nie świeci.

3. Czy to poniżej diody i przycisku to jakiś czujnik? Do czego on służy?

4. Czy mogę zrobić coś takiego, że jak otwieram moje Punto to będą migać kierunkowskazy (tak jak z.centr na pilota)?

5. 2 razy zdarzyło mi się coś takiego, że jak chciałem zamknąć drzwi z zewnątrz to zamykały się tylko drzwi do których włożyłem kluczyk, a tylnie musiałem ręcznie. W czym może być problem? Jak wróciłem po kilku minutach to otworzyłem i zamknęły się już normalnie wszystkie...

Post #252570 Wysłany: 12 Maj 2009, 08:48; 
 Temat postu:
Puntomaniak

Imię: Sebastian
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: ELC
AD1
Dobrze wyczytales, prawdopodobnie dziala, bo jest to czujnik na podzczerwien i sciaga on sygnal z pilota, z tego co wyczytalem, zamykasz z kluczyka, wiec prawdopodobnie nie potrzebny jest ten element do prawidlowej pracy, ale nie jestm pewien na 100%

AD2
Przycisk (A) sluzy do programowania pilota, gdy wcisnisz prszycisk (A) wtedy zapala sie dioda (B) i zaczyna mriugac, w tym czasie programuje sie pilot, chyba w instrukcji gdzies bylo napisane ze mozna max 2 piloty zaprogramowac

AD3
Tak, poniezej przycisku (A) i diody (B) jest czujnik na podczerwien, ktory odbiera sygnal od pilota

AD4
Nie wiem jak to jest, ale chyba wydaje mi sie ze migajace kierunkowskazy migaja tylko gdy sie uzbraja alarm w aucie, wiec jezeli posiadasz alarm to chyba tak, jezeli nie to nie, jezeli sie myle to poprawcie mnie

AD5
Jezeli chodzi o ten punkt to przechodzilem przez niego nie raz, prawdopodobnie jest kilka przyczyn ze tak dzialaja drzwi, ale ja napisze 2 przyczyny przez ktore ja przechodzilem, wiecc moze u Ciebie tez moze to wystapic:

1) uszkodzony jest ktorys z centralnych zamkow (Matka) w przednich drzwiach bo one podaja sygnal na reszte drzwi i prawdopodobnie podaje slabe sygnaly (tak bylo u mnie, u poprzedniego wlasciciela bylo wlamanie do auta i rozwalili centralke w drzwiach od kierowcy, zamek dzialal jak on sobie tego zyczyl, raz przod sie zmaykal, raz tyl, raz 3 drzwi, raz sie otwieraly, po wymianie centralki w drzwiach od kierowcy wszystko pieknie dziala)

2) Prawdopodobna przyczyna jest takze, ze za szybko chciales otzworzyc drzwi po zamknieciu i na odwrot, napisales ze zamknales drzwi z przodu ale z tyly recznie juz musiales i po powrocie wszystko sie pieknie, wiec jak wyczytalem gdzies kiedys to centralny zemek potrzebuje paru sekund zeby mogl sie przestawic, czy cos tam (u mnie gdy otwieram i zamykam co chwila - specjlanie to robilem zeby sprawdzic - z pilota drzwi to za ktoryms razem zaczal wariowac centralny)

Mam nadzieje ze cos pomoglem, albo przynajmniej rozkrecilem temat, pozdrawiam

Post #252653 Wysłany: 12 Maj 2009, 14:30; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

No to już trochę mnie rozjaśniło.

Tylko nie rozumiem jednego... Nie posiadam pilota do centralnego zamka, aby otworzyć muszę wkładać kluczyk, czy jeśli kupię sobie jakiegoś pilota na allegro, to zaprogramuje go tymi przyciskami?

PS: Nie wiem czy kiedykolwiek punto posiadało pilota, bo jest to rocznik 95 ale ELX to jest najbogatsza wersja i skoro mam tą płytkę do zaprogramowania to chyba mogę zaprogramować jakiś pilot?

Post #252655 Wysłany: 12 Maj 2009, 14:33; 
 Temat postu:
Szaman
Awatar użytkownika

Imię: Przemek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Rybnik
Puntez napisał(a):
Nie posiadam pilota do centralnego zamka, aby otworzyć muszę wkładać kluczyk, czy jeśli kupię sobie jakiegoś pilota na allegro, to zaprogramuje go tymi przyciskami?

nie bo obecnie piloty dziaalj ana zasadzie fal radiowych a to dziala na podczerwień :)

daj fot kluczyków bo to bedzie jeden przycisk możliwe ze masz...
pokaz jak wygladaja twoje kluczyki

Image
Gadzety reklamowe, Koszulki, Kubki, Wizytówki, Ulotki, Kalendarze, Banery Reklamowe i inne..

OFICJALNE GADZETY FFP do nabycia bezposrednio na forum:
Ramki pod tablice, LEPKI FFP i Regionalne
KALENDARZE FORUMOWE 2016

Post #252664 Wysłany: 12 Maj 2009, 14:58; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Czyli w żaden sposób nie zaprogramuje pilota? A można taki stary dokupić na podczerwień?

Mój kluczyk wygląda tak:
Image

Z boku jest takie coś jak tutaj poniżej, ale to jest tylko gumka
Image

Post #252706 Wysłany: 12 Maj 2009, 16:41; 
 Temat postu:
Puntomaniak

Imię: Sebastian
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: ELC
niestety jest to zwykly kluczyk i do tego jeszcze zapasowy, ale to nic, ta gumka to podajrze jakies zabezpieczenie, gdy sie ja wyjmie to wtedy mozna rozebrac kluczyk, tak mi sie wydaje, jezeli chodzi o sam pilot to watpie zebys mogl kupic sam pilot, zreszta nie wiadomo czy bedzie dzialal akurat pod centralny zamek ktory posiadasz w aucie, ale mozna kupic caly i nowy zestaw z centralnym zamkiem i pilotami i podlaczyc pod uklad, sam chcialem wymienic cala centralke bo mialem problemy ale wkoncu udalo mi sie ja naprawic, wiec zrezygnowalem, cena takiego czego to koszt w granicach 60 - 80 PLN z sredniej polki

Post #253813 Wysłany: 15 Maj 2009, 15:33; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Mam jeszcze taki kluczyk Image jest pilot ale nie działa.

Czy to jest kluczyk tzn matka?

Post #253814 Wysłany: 15 Maj 2009, 15:37; 
 Temat postu:
Szaman
Awatar użytkownika

nie matka jast koloru bordowego :D
a ten kluczyk jest od centralnego z tym przyciskiem

moze wystarczy baterie wymienić sprawdz,,,

Image
Gadzety reklamowe, Koszulki, Kubki, Wizytówki, Ulotki, Kalendarze, Banery Reklamowe i inne..

KALENDARZE FORUMOWE 2016

Post #253822 Wysłany: 15 Maj 2009, 15:53; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

A jak się do niego dostać do środka? Jak wcisnę jakiś płaski śrubokręt pod takie coś obok diody i rozerwę to nic nie urwę? Bo innego dojścia i rozebrania kluczyka nie widzę...

Post #253831 Wysłany: 15 Maj 2009, 16:24; 
 Temat postu:
Szaman
Awatar użytkownika

Puntez tam powinna być jakas pokrywka

zaraz dam ci fotki z ksiazki instrukcji obslugi ok ?

[ Dodano: 15 Maj 2009 16:24 ]
Image Image
Image Image
Image Image
Image

Image

KALENDARZE FORUMOWE 2016

Post #253867 Wysłany: 15 Maj 2009, 18:10; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Ok wielkie thx. Kluczyk otwarłem, baterie są na pewno dobre, pilot nie działa. Dowiedziałem się właśnie od poprzedniego właściciela, że pilot nie działał.

Czy jest sens naprawiania tego pilota tzn dorobienia? Czy w ogóle jest to możliwe? I ile może wynieść taki koszt takiej naprawy?

Kolejnym problemem jest to że nie wiem czy to jest pilot do centralnego zamka czy alarmu, czy tego i tego. Czy nie lepiej kupić zestaw centralny zamek pilot alarm, takie coś na allegro już jest za 115zł. Załóżmy że do 150 zł kupię ten zestaw + 50 zł koszt wymiany u jakiegoś speca. To chyba będzie najlepsze i ekonomiczne rozwiązanie?

PS: Mógłbyś mi podać tytuł i autora tej książki?

Post #253869 Wysłany: 15 Maj 2009, 18:20; 
 Temat postu:
Szaman
Awatar użytkownika

Puntez hmm wiesz tylko zę to jest ksiażka INSTRUKCJA OBSŁUGI dodawana do sprzedawanego samochodu w salonie to nei ma autora....

Image

KALENDARZE FORUMOWE 2016

Post #253870 Wysłany: 15 Maj 2009, 18:24; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Rozumiem, mam skany jakiejś instrukcji, ale jest zupełnie inna, nie ma tam nic o tym co wkleiłeś fotki ze stron.

A mógłbyś kiedyś w wolnej chwili zeskanować lub zrobić fotki tej książki i wrzucić na jakiś serwer?

Post #253873 Wysłany: 15 Maj 2009, 18:35; 
 Temat postu:
Szaman
Awatar użytkownika

Puntez ona ma blisko 300 stron lepiej an pw pisz co cie interesuje poszukam i wysle foto ;)

Image

KALENDARZE FORUMOWE 2016

Post #253876 Wysłany: 15 Maj 2009, 18:41; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Ok, to jak będę coś konkretnego potrzebował to napisze :wink:

To ponawiam pytanie odnośnie kosztów centalki i alarmu.

Post #253925 Wysłany: 15 Maj 2009, 20:47; 
 Temat postu:
Szaman
Awatar użytkownika

Puntez koszt centralki na allegro alarmu wpinasz sie tylko w centralny (jesli masz) i to jest koszt do 100zł

Image

KALENDARZE FORUMOWE 2016

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)