|
Obecny czas: 29 Kwi 2025, 09:33
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 20 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Puntez |
#254038 Wysłany:
16 Maj 2009, 10:11; Temat postu: Jak to jest z dokumentami od LPG? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Witam. Kupiłem niedawno mojego kropka i nie dostałem żadnych papierów od instalacji gazowej. Oczywiście LPG mam wbity w dowód.
Czy to wystarczy? Czy przy przeglądzie lub przy jakiejś kontroli potrzebne są dokumenty od LPG? Czy wystarczy że mam wbite w dowód, że mam Punto z LPG?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
greg505 |
#254050 Wysłany:
16 Maj 2009, 11:10; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 07 Sie 2008, Posty: 4521 Pomógł: 42
|
musisz posiadac certyfikat homologacji butli, bez tego nie przejdziesz przegladu
_________________ bylo Punto2, jest: Grande & Clio2 ph3, oba robia kle kle kle
|
|
Góra |
|
 |
Puntez |
#254052 Wysłany:
16 Maj 2009, 11:12; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Raczej czegoś takiego nie posiadam...
|
|
Góra |
|
 |
Ja_szczur |
#254059 Wysłany:
16 Maj 2009, 11:30; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Siedlce Rejestracja: 13 Cze 2007, Posty: 449
|
Ja żadnego certyfikatu nie mam. Mam tylko wbite w dowód i nie ma żadnego problemu podczas przeglądu.
_________________ Punto I 55KM + GAZ 97r.
|
|
Góra |
|
 |
Krzycho90 |
#254077 Wysłany:
16 Maj 2009, 12:21; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: podkarpackie [R]
|
Ja_szczur napisał(a): Mam tylko wbite w dowód i nie ma żadnego problemu podczas przeglądu.
mój znajomy miał podobnie, z tym że jego samochód nie był na stacji diagnostyczne przynajmniej 4 lata 
_________________ byłe mk2 FL : topic38980.html obecne: w trakcie przygotowania
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#254091 Wysłany:
16 Maj 2009, 12:49; Temat postu: |
|
|
Dwa papierki są potrzebne. Świadectwo homologacji instalacji oraz tzw. legalizacja butli. Bez tych papierków diagnosta może nie podbić przeglądu, mało tego, policja może zażądać ich okazania podczas zdarzenia drogowego (stłuczka itp.) z udziałem kropka, czy nawet podczas rutynowej kontroli drogowej.
|
|
Góra |
|
 |
Duh |
#254615 Wysłany:
17 Maj 2009, 13:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Beskidy-Cracov Rejestracja: 20 Kwi 2008, Posty: 222
|
Policja to akurat podczas kontroli nic do tego nie ma bo jest dowód rejestracyjny z ważnym przeglądem. Ale tych papierów trzeba żeby przerejestrować kropka i na przeglądzie technicznym.
|
|
Góra |
|
 |
thomas,leon |
#254620 Wysłany:
17 Maj 2009, 13:53; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Bytom Rejestracja: 23 Maj 2008, Posty: 154
|
mrider napisał(a): Dwa papierki są potrzebne. Świadectwo homologacji instalacji oraz tzw. legalizacja butli
to jest potrzebne, bez tego czekają Cę niestety wydatki
|
|
Góra |
|
 |
Puntez |
#254875 Wysłany:
17 Maj 2009, 22:09; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
A ile kosztuje taka homologacja?
|
|
Góra |
|
 |
Ja_szczur |
#254891 Wysłany:
17 Maj 2009, 22:28; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Krzycho90 napisał(a): Ja_szczur napisał(a): Mam tylko wbite w dowód i nie ma żadnego problemu podczas przeglądu. mój znajomy miał podobnie, z tym że jego samochód nie był na stacji diagnostyczne przynajmniej 4 lata 
Patrz, a ja jeżdżę co roku do autoryzowanego dealera przy którym jest ta stacja diagnostyczna i na której niejednokrotnie nie podbijali dowodu za brak któregoś światła, czyli rygorystyczna jest i ani razu nie pytali mnie o żadne papiery odnośnie LPG.
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#254982 Wysłany:
18 Maj 2009, 01:33; Temat postu: |
|
|
Ja_szczur jeśli oni Ci montowali gaz to po co maja sprawdzać papierki skoro wszystko mają w komputerze?
Duh podczas zdarzenia drogowego sytuacja już wygląda inaczej i mogą zażądać okazania dokumentacji instalacji, a wręcz zawsze żądają. Kilka razy się z tym spotkałem. Poza tym jeśli zachodzi jakieś podejrzenie podczas kontroli drogowej możesz być poproszony o przedstawienie świadectwa homologacji
Puntez zakładając gaz kupujesz kompletną instalację i jej elementy są uwzględnione w świadectwie homologacyjnym, za to się nic dodatkowo nie płaci. Jeśli masz instalację bez papierka to tak jakbyś nie miał homologacji i tutaj sprawa się komplikuje... Jeśli gazownik tego nie wystawi to załatwianie na własną rękę mija się z celem ze względu na koszty.
|
|
Góra |
|
 |
Duh |
#254992 Wysłany:
18 Maj 2009, 07:31; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
mrider to jest tak jak byś musiał miec dodatkowy papier ze masz przegląd techniczny. Przy kolizji mogę sie zgodzić a przy rutynowej kontroli na pewno nie. Nigdy mi sie to nie zdarzyło choć rózne sytuacje przerabiałem np. pieski kiedyś chciały papiery od radia samochodowego i ich wyśmiałem podobną sytuację miałem z CB Nie ma takiego prawa w naszym kraju które by mówiło ze masz takowe papiery miec przy kontroli. Nawet na tych papierach nie ma takiej uwagi. tak samo jest z radiami i innymi bajerami w aucie. np hak wozisz homologację?? tylko na przeglad gdyby sie ktoś doczepił.
|
|
Góra |
|
 |
Ja_szczur |
#255192 Wysłany:
18 Maj 2009, 13:05; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
mrider nie upieram się że ja mam rację, ale w woli wyjaśnienia to nie oni mi zakładali LPG. Na pewno jak ma się papier to jest git, ale ja jeszcze ani razu nie spotkałem się z potrzebą posiadania go. Mój ojciec też przez wiele lat posiadał auto z LPG i miał papiery, ale nigdy nie musiał ich komukolwiek okazywać tak więc w praktyce chyba jest niezbyt potrzebny. Być może w szczególnych przypadkach trzeba go mieć, nie neguję.
|
|
Góra |
|
 |
Krzycho90 |
#255222 Wysłany:
18 Maj 2009, 13:55; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Dynamic
Województwo: podkarpackie [R]
|
Duh dokładnie tak, tak samo może masz nosić przy sobie "homologację" czyli dopuszczenie do użytkowania komórki itd przecież to kompletny bezsens
_________________ byłe mk2 FL : topic38980.html obecne: w trakcie przygotowania
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#255239 Wysłany:
18 Maj 2009, 14:16; Temat postu: |
|
|
Duh jeśli samochód budzi podejrzenia niesprawności mają prawo zażądać dodatkowej dokumentacji. Wystarczy że np. oderwało się mocowanie wlewu gazu lub zostało niedbale założone. Gdyby policja się kierowała tylko tym co wpisane w DR i pieczątkami przeglądów to nie mieli by prawa zatrzymywać dowodu/samochodu. Co z tego że auto wygląda na takie, które się zaraz rozpadnie? Przecież jest sprawne bo ma ważną pieczątkę w DR.
Wszystko co zostało dodane do homologowanego samochodu wymaga odrębnych atestów/homologacji i organa kontroli mogą zażądać ich okazania. Koniec z mojej strony w tym temacie.
Ja_szczur podczas przeglądu w SKP poproszono mnie o okazanie dokumentu legalizacji butli bo stwierdzili że naklejka na butli straciła częściowo swoją czytelność.
Gdy wyrzucałem gaz z samochodu musiałem przedstawić homologację i legalizację aby dostać stosowny papierek. Akurat te dwa dokumenty zapomniałem zabrać jadąc do PL i musiałem je ściągać bo przegląd "na lewo" dało się załatwić bez problemu, ale tego papierka o usunięciu gazu nie.
|
|
Góra |
|
 |
Duh |
#255329 Wysłany:
18 Maj 2009, 16:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
teraz to przykład dałeś z kosmosu- jesli jest coś nie tak to ci zabiorą DR i po sprawie. Tak jak napisałes urwany wlew- to nikt nie bedzie patrzył na homologację tylko wystawia ci kwitek i po DR po przegladzie sobie przyjdź. I nie przekonasz mnie i pewnie innych że takowy dokument musisz miec przy sobie. Bo równie dobrze musiał bys mieć umowe kupna bo gliny ci powiedza że auto ukradłeś  Nie ma takiego prawa. DR + karta pojazdu jak jest + OC reszte mogą ci nagwizdać. Kiedyś było jeszcze koncesja PAR na CB teraz juz nie. A jeśli wozisz wszystko to Twoja sprawa - polecam segregator  Nie masz racji. Szukaj w przepisach jak cos znajdziesz stawiam <beer>
|
|
Góra |
|
 |
cyklista |
#256727 Wysłany:
21 Maj 2009, 17:33; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź-Zakopane Rejestracja: 06 Sie 2008, Posty: 148
|
Znam ten temat dokładnie bo sam to przerabiałem.Owszem potrzebny jest papierek tylko na homologacje butli.Homologacja jest wazn tylko 10 lat dlatego trzeba to miec.ale jesli diagnosta jest człowiekiem a nie burakiem i leniem to moze wszystkie dane sobie spisac z samej butli bo tam sa tez wybite.Potem jak ma to juz wpisane w kompa to kolejne badania u niego sa juz bez potrzeby szukania.Jednak jest tez mozliwosc załatwienia sobie dublikatu dokumentu.Ja to załatwiałem w firmie SAKO (to producent mojej butli)koszt takiego papierka to 45zł i około dwóch tygodni czekania.Wysłałem do nich imeila z danymi butli potem przelew i po sprawie.
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#256904 Wysłany:
22 Maj 2009, 00:16; Temat postu: |
|
|
Duh napisał(a): I nie przekonasz mnie i pewnie innych że takowy dokument musisz miec przy sobie.
Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem... Czy ja gdzieś napisałem że te dokumenty musisz mieć przy sobie? Napisałem że w przypadku wątpliwości MOŻESZ być poproszony o okazanie stosownych dokumentów bo policja ma takie prawo, a nie że MUSISZ mieć je ciągle przy sobie. O dowód osobisty też dość często proszą podczas kontroli drogowej, a przecież do poruszania się autem nie jest dokumentem wymaganym.
cyklista u mnie homologacja instalacji to taka duża kartka z wyszczególnionymi wszystkimi częściami składowymi, na butli tylko mam homologację zbiornika i elektrozaworu no i datę ważności. Reszty podzespołów nie ma.
|
|
Góra |
|
 |
Duh |
#256922 Wysłany:
22 Maj 2009, 07:34; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
prosić to Cię oni mogą....  To po co te wątki? Nie trzeba i już!
|
|
Góra |
|
 |
dario76 |
#258271 Wysłany:
26 Maj 2009, 00:17; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Zgierz Rejestracja: 20 Maj 2008, Posty: 341
|
Z tego co pamiętam to homologacja jest potrzebna tylko do wydziału komunikacji, kiedy wbijają ci stempel o LPG. Na przegląd techniczny wystarczy certyfikat butli od gazu.
Policja nie ma prawa cię prosić o żadne dokumenty związane z LPG, dla nich jedynym dokumentem jest DR z wbitym stemplem o instalacji LPG i oczywiście ważnym badaniem technicznym.
Jeżeli diagnosta na corocznym przeglądzie sprawdził całe auto + instalacjia LPG i uznał że wszystko jest OK to dla policji jest jedynm wiążącym dokumentem jest DR, i nawet jeżeli z auta odpad wlew od gazu i ciągnie się po ulicy z wielkim hukiem  to mogą ci zabrać jedynie DR.
A więc napewno przy żadnej rutynowj kontroli żadnych dokumentów od LPG nie musisz posiadać przy sobie i pewnie przy kolizji czy stłuczce też nie będą wołać żadnych dokumentów związanych z LPG, przecież diagnosta potwierdził sprawność i zgodność z danymi instalacji LPG ( w końcu z jakiegoś powodu ten przegląd jest droższy)
Oczywiście pomijam sprawy gdzie w toku jakiegoś dalszego postępowania np. po wypadku lub jeśli zachodzą jakieś przesłanki że instalacjia nie posiada homologacji lub jest przekładką z innego auta, pewnie takie dokumenty będzie trzeba dostarczyć.
Więc prosiłbym ponownie przeciwników gazu do nie wprowadzania ludzi w błąd i nie pisania tekstów mających się nijak do rzeczywistości [ Dodano: 25 Maj 2009 23:57 ]Niewiem jak w tym roku, ale dotychczas jeżeli robiłeś przegląd z gazem już przynajmniej drugi raz z rzędu na tej samej stacji diagnostycznej to nie potrzebowali nawet świdectwa butli, mieli już u siebie w kompie. [ Dodano: 26 Maj 2009 00:17 ]mrider napisał(a): Gdyby policja się kierowała tylko tym co wpisane w DR i pieczątkami przeglądów to nie mieli by prawa zatrzymywać dowodu/samochodu. Co z tego że auto wygląda na takie, które się zaraz rozpadnie? Przecież jest sprawne bo ma ważną pieczątkę w DR.
Diagnosta wbjia pieczątkę że auto jest sprawne podczas badania technicznego, niema on wpływu na stan techniczny auta przez najbliższe 365 dni. Przez rok może zdarzyć się wszystko. Więc jeżeli mają jakieś wątpliwości co do stanu technicznego to zabierają DR.
Jeżeli byśmy podąrzali tym tym dziwnym tokiem rozumowania, to gdybym miał łysą oponę to policja mogłaby zarządać odemnie świadectwa homologacji opony.
_________________ sporting 1.2 16V
Good Italian Job
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 20 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|