|
Obecny czas: 26 Kwi 2025, 01:28
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
omeniusz22 |
#258369 Wysłany:
26 Maj 2009, 10:25; Temat postu: Progi [usuwanie rdzy, wymiana] |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 31 Lip 2008, Posty: 127
|
Witam:
Pod progami mam gdzie niegdzie zdarty lakier i jest rdza. Chce pozbyć sie korozji i polakierować? Czy ktoś mi może napisać jak pozbyć sie korozji i zabezpieczyć przed progi lakierowaniem?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
domin45670 |
#258375 Wysłany:
26 Maj 2009, 10:49; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
O usuwaniu rdzy było już kilkukrotnie
Usuń dokładnie rdzę szczotką drucianą lub papierem ściernym (w zależności od stopnia korozji), ewentualnie wiertarką z odpowiednią nakładką (płatki papieru ściernego - nie stosuj drucianych nakładek bo w pewnym momencie zamiast zdzierać rdzę to ją polerują i widać czarne wypolerowane wżery). Dobrze oczyszczoną powierzchnię odtłuść najlepiej benzyną ekstrakcyjną. "Gołe" miejsca pokryj tzw. minią (w sklepie z farbami będą wiedzieli o co chodzi). Jedną cienką warstwę wystarczy położyć - grubej warstwy jednorazowo nie nakładaj bo Ci popęka i nie będzie spełniało swojej funkcji. Na to nanieś warstwę farby/lakieru jaką chcesz (czyt. czarną lub w kolorze nadwozia). Dla pewności można by było ów miejsce jeszcze spróbować pokryć jakąś warstwą bitumiczną, czy też jakimś innym specyfikiem, którym jest zabezpieczone podwozie.
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
roberrto |
#259489 Wysłany:
29 Maj 2009, 03:46; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: wwa Rejestracja: 02 Lis 2008, Posty: 11
|
Podłączę się pod temat - jako że jest o progach.
Mianowicie, muszę wymienić jeden próg (seryjny od HGT) i mam prośbę, czy mógłby ktoś po krótce opisać jak się do tego zabrać i czy potrzebne są jakieś specjalne narzędzia, np. nietypowe klucze itp.? Nie będę miał zbyt wiele czasu na to więc chciałbym uniknąć niespodzianek (jak jakiś czas temu przy wymianie zderzaka...).
|
|
Góra |
|
 |
remind |
#259503 Wysłany:
29 Maj 2009, 08:04; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Poland Rejestracja: 19 Mar 2007, Posty: 1125 Pomógł: 7
|
Ja to kiedyś na górnej powierzchni progów miałem duże kropki pająki od rdzy ( uderzenia szpilkami wiadomo, pierdoły co nóg nie podnoszą jeździły wcześniej autkiem ). Zrobiłem tak: papierem ściernym usunąłem dużą część rdzy, całość zmatowiłem papierem wodnym 1500, później nałożyłem cortanin, poczekałem dzień aż miejsce rdzy zrobiło się fioletowe i czarne, zmyłem bardzo dokładnie preparat wodą z płynem do naczyń a następnie wysuszyłem i odtłuściłem izopropanolem. Dałem podkład 2x, zmatowiłem go a na to lakier czarny x2. 3 lata i nic nie wylazło. Na koniec delikatna polerka.
_________________ Dzień bez chmury jest ponury. Odpalanie na mrozie Punto 1.9D http://www.youtube.com/watch?v=-GX4nKQIMGY
___
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|