|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 19:17
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
angel_team7 |
#264689 Wysłany:
15 Cze 2009, 13:35; Temat postu: Problem ze skrzynią !!! lub sprzęgłęm - POMOCY |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Dawid
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Rydułtowy Rejestracja: 12 Mar 2007, Posty: 87
|
Witam
Mam taki problem, dzieje się to tylko jak jest gorąco (upał) po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów, mianowicie skrzynia chodzi o wiele ciężej, nie ma przy tym żadnych trzasków, ale ciężko chodzi drązek,
do tego mam taki objaw ze sprzęgło zosaje wcisnięte nie chce odbijac muszę go noga odbić. Powtarzam ze dzieje się to tylko jak na dworze jest upał.
W pochmurne dni gdy nie jest aż tak ciepło ( <22 st C) się to jeszcze nie zdażyło,
Dodam iż jeżdżę dużo kropkiem (ok 700 km tygodniowo) więc idzie lato i moja jazda przestaje być przyjemna z tymi dolegliwościami,
Aha oba objawy występują jednocześnie, tzn jak czuje ze skrzynia zaczyna być "ciężka" to wiem ze za chwile moge sie spodziewać że sprzęgło nie odbije.
Proszę o fachową pomoc z gory dzięki
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
|
jadak |
#264860 Wysłany:
15 Cze 2009, 20:24; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Warszawa - Gocław Rejestracja: 26 Gru 2007, Posty: 444
|
a jak sprzęgło zaczyna nie odbijać to potem "bierze od połowy" swojego skoku? Miałem podobną sprawę i okazało się, że docisk sprzęgła poleciał. Tylko że u mnie temperatura "aktywacji" usterki wynosiła ok. 15 st C.
_________________ MKII 1.2 8v SX 2001r + LPG
"Wolę pchać swoje Punto niż jeździć Volkswagenem"
|
|
Góra |
|
 |
angel_team7 |
#265120 Wysłany:
16 Cze 2009, 15:22; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
sprzęgło zbiera z pozycji pionowej więc nie z połowy , a w temperaturze 15 st C. sprzęgło czuje się znakomicie i nic mu nie jest musi być na serio ponad 22 i więcej. Docisk ze sprzęgłem wymieniałem w zeszłą zimę, i przejechałem na tym ok 40000 do tego dodam że nie jeżdżę jak wariat bo raczej staram się szanować swojego kropka bo musi jeszcze długo na siebie zarabiać 
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#265125 Wysłany:
16 Cze 2009, 15:34; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
hymm jeśli to w takich tem wysokich to może trzeba przesmarować sprzęgło i linki zmiany biegów! umnie też jak jest gorąco to sprzęgło niechodzi tak płynnie jak jest zimne no i skrzypi 
|
|
Góra |
|
 |
angel_team7 |
#265385 Wysłany:
17 Cze 2009, 08:48; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
to jest jakaś myśl w wekend sproboje przesmarowac i odezwe sie czy pomogło  dzięki za pomysł moze pomoze, a tobie lakikwap pomogło ??
Skrzypi ci sprzęgło czy drazek zmiany biegów?? ja mam sprzęgło hydrauliczne
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#265409 Wysłany:
17 Cze 2009, 11:23; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
no mi to skrzypi sprzęgło jak tylko jest ciepło, jak posmarowałem od środka wd40 to chwilke było ok i znów to samo (umnie to jeszcze gorzej bo wd40 wypłukało mi smar który już tam by  ) dlatego radze to posmarować innym smarem. Ja smarowałem od wewnątrz bo mi tam najbardziej skrzypi, ale u Ciebie może i trzeba od zewnątrz posmarować(jest dokładny fajny poradnik jak to zrobić poszukaj  ).
Ja linek nie smarowałem bo umnie skrzynia chodzi miodzio. Ale kilku ludziom pomogło przesmarowanie tych linek więc warto spróbować
pozdr. napisz jak coś zdziałasz
|
|
Góra |
|
 |
angel_team7 |
#270777 Wysłany:
08 Lip 2009, 08:20; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
No to jeszcze jedno pytanko do tematu, koledzy powiedzcie mi czy przy pedale sprzęgła macie sprężynę odciągającą, bo zauważyłem ze miałem 2 dziurki które wprost sie prosiły by dać tam sprężynę, moj problem ustał a zastanawiam sie czy mi jej brakowało czy jej tam nie ma być.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|