|
Obecny czas: 19 Maj 2025, 04:51
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
dzana |
#265535 Wysłany:
17 Cze 2009, 19:30; Temat postu: Problem z tankowaniem LPG |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Bochnia Rejestracja: 16 Sie 2007, Posty: 393
|
witam, skonczyl mi sie gaz wiec podjechalam na stacje zatankowac a tu niespodzianka - gaz nie idzie. W ciagu kilku minut udalo sie zatankowac zaledwie 5 l. Na pewno to nie jest wina dystrybutora bo jest ok. Dodam, ze od pewnego czasu przy tankowaniu mi nie odbijał, tzn. nie bylo tego charakterystycznego dzwieku oznajmujacego , ze zbiornik jest pelny.
Co wiec jest nie tak ?
_________________ Punto 1,2 ELX 75 KM, 1996 benzyna +Lpg
----------------------------------------------------
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
jadak |
#265597 Wysłany:
17 Cze 2009, 21:31; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Warszawa - Gocław Rejestracja: 26 Gru 2007, Posty: 444
|
jeżeli nie odbijało tzn, że w zaworze nie odsakiwała ta metalowa kuleczka która jest odpowiedzialna za uchodzenie gazu z tej rurki dolotowej od zaworu tankowania do butli. Jedyna rada to popsikać WD40 w ten zawór w tą kuleczkę i ponaciskać ją śrubokrętem. Ja tankuje LPG cały czas u tego samego gościa i któregoś razu też miał problem z zatankowaniem mnie i właśnie tak zrobił. Pomogło na ok 1/2 roku. Jak usterka ponownie zaczęła się pojawiać to już sam to zrobiłem i dalej było ok
_________________ MKII 1.2 8v SX 2001r + LPG
"Wolę pchać swoje Punto niż jeździć Volkswagenem"
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#265598 Wysłany:
17 Cze 2009, 21:35; Temat postu: |
|
|
Przy butli powinien być zawór zamykający wypływ gazu no w celu wymiany przewodu pomiędzy butlą a wlewem. Nie przekręcał ktoś go?
|
|
Góra |
|
 |
dzana |
#265652 Wysłany:
17 Cze 2009, 22:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
jadak jutro zrobie fotke pogladowa to mi wytlumaczysz co i jak , bo zupelnie zielona jestem, a skoro moge zrobic to we wlasnym zakresie to po co placic specowi od gazu
mrider o to samo pytal mnie wlasnie kumpel, ktory ten gaz mi dzis tankowal ( a raczej probowal tankowac ) ale nie , nikt przy gazie nic mi nie robil wiec chyba samo sie nie przekrecilo 
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#265686 Wysłany:
18 Cze 2009, 00:25; Temat postu: |
|
|
No to będzie tak jak napisał jadak. Jeśli nie masz gazu w aucie to po prostu kawałkiem pręta/tulejki spróbuj wcisnąć tę taką kulkę która jest centralnie na środku wlewu gazu. Jeśli kulka się poruszy i zasyczy to popsikaj WD40 chociaż i tak najlepiej byłoby zamknąć ten zawór o którym pisałem i zdemontować cały mechanizm tankowania. Wtedy elegancko i skutecznie można wyczyścić wlew, a zajmie to nie więcej jak godzinkę czasu.
|
|
Góra |
|
 |
jadak |
#265753 Wysłany:
18 Cze 2009, 14:28; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Warszawa - Gocław Rejestracja: 26 Gru 2007, Posty: 444
|
czy jest gaz czy nie ma gazu to nie robi większej różnicy, ponieważ ta kulka we lwewie gazu jest odpowiedzialna jedynie za uchodzenie gazu z mechanizmu tankowania więc więcej jak 1/3 litra się nie ulotni
_________________ MKII 1.2 8v SX 2001r + LPG
"Wolę pchać swoje Punto niż jeździć Volkswagenem"
|
|
Góra |
|
 |
dzana |
#265835 Wysłany:
18 Cze 2009, 19:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
na 99% jest problem z wielozaworem... bylam u gazownika, poruszal przy tym wlewie i stwierdzil, ze tam jest ok. Musze wyjezdzic gaz do konca i wtedy zjawic sie w warsztacie...w najgorszym przypadku wymiana wielozaworu = 200 zl 
|
|
Góra |
|
 |
JVC_PL |
#266322 Wysłany:
19 Cze 2009, 23:22; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Van
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Namysłów,Kępno, Syców Rejestracja: 15 Mar 2009, Posty: 138
|
dzana a zobacz czy butla z gazem ci się lekko nie przekręciła ja miałem tak w golfie za cholerę nie szlo zatankować więcej jak 15 l przy pustym zbiorniku, co sie później okazało zbiornik był lekko luźny i mi sie okręcił przez co nie szlo zatankować, po usunięciu usterki tankowałem już normalnie
_________________ LANCIA DELTA PLATINIUM DODGE GRAND CARAVAN
|
|
Góra |
|
 |
dzana |
#268200 Wysłany:
26 Cze 2009, 21:07; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
dzieki Panowie za dobre rady  tak jak pisalam post wczesniej jednak wielozwor byl do wymiany - calkowity koszt -250 zl  . Na jesien czeka mnie czyszczenie reduktora po ostatniej zimie i mam nadzieje, ze to koniec problemow z gazem 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|